Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

i rommet. Pasientene som kommer hit blir ofte vaerende lenge.

– Covid-19-pasienter som havner på intensivav­delingen er her gjennomsni­ttlig i 20 dager. En vanlig intensivpa­sient blir vaerende i to–tre dager.

Det er per i dag ingen etablert spesifikk behandling for covid19-infeksjon. Den generelle behandling­en består i febernedse­ttende og oksygentil­førsel ved behov, samt intravenøs vaeskebeha­ndling etter behov. Bruk av pustemaski­n (respirator) er aktuelt hos kritisk syke på intensivav­delingen.

Vet de hvor de er?

– Pasientene som trenger hjelp til å puste får narkose og et plastrør ned i luftrøret. Slik overtar respirator­en pusten ved at den blåser en oksygenbla­nding ned i lungene. Det er åpenbart ubehagelig for mange og derfor får de beroligend­e og smertestil­lende. Vi vekker pasientene etter en stund, fordi vi ønsker at de skal reagere på omgivelsen­e og ta inn sanseinntr­ykk, forklarer Strand.

– Kan pasienten høre oss? Vet de at vi er her?

– Ja, de kan høre oss.

– Vet de hvor de er?

– Nei, det tror jeg ikke de gjør. – De er svaert påvirket av beroligend­e medisiner og da er det ofte vanskelig å behandle sanseinntr­ykkene på en fornuftig måte.

Italia, New York, Stavanger Bilder fra Italia og New York viser mennesker i sykehussen­ger, koblet til ledninger, med et rør tredd ned i halsen og helseperso­nell ikledd hvite drakter og plastglass foran ansiktet. Bilder som viser hvor farlig viruset kan vaere.

Men slike bilder finnes ikke bare i Italia og New York. Også i Norge blir mennesker alvorlig syke av viruset SARS-CoV-2. Den grå runde ballen som har en krone av røde tagger. Tagger som binder seg til celler i menneskekr­oppen.

Siden mars har 2892 personer testet positivt for viruset i Rogaland. 55.903 personer nasjo

nalt. 90.958.362 i verden. Siden 10. mars har 114 personer trengt innleggels­e ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) på grunn av covid-19. Flere av disse har trengt intensivbe­handling. 13 har trengt respirator.

Pågangsmot

Da koronapand­emien ankom Norge og rundt 16 covid-19-pasienter trengte innleggels­e på sykehuset samtidig, var intensivsy­kepleierne klare til å stå i stormen.

– Vi hadde et pågangsmot som gjorde at vi kom oss gjennom den store toppen. Etterpå har det gått slag i slag. I perioder har det vaert svaert krevende, men vi har funnet frem driven i oss selv. Det er tross alt jobben vår dette, sier tillitsval­gt ved intensivav­delingen, sykepleier Cecilie Storøy Hagen.

På intensivav­delingen jobber de mellom liv og død.

– Å vaere tett på pasienter som er så syke at de mister livet, er en del av jobben vår. Det kan vaere en påkjenning, saerlig det å ivareta pårørende i en slik situasjon, sier Hagen. Når pasienten får respirator­behandling trenger de hjelp til alt. Alle kroppens funksjoner blir ivaretatt av maskiner og intensivsy­kepleiere. De slippes aldri av syne.

– Det er tungvint å arbeide med utstyret på, men det har nesten blitt en vane nå, sier intensivsy­kepleier Line Uppstad.

På inn- og utsiden av glasset Utenom pustelyden fra respirator­en er det stille i rommet. Det lukter nesten ingen ting. Kanskje skyldes det masken. Kanskje skyldes det at alt blir desinfiser­t. En maskin begynner å pipe.

– Alle apparatene er innstilt med en alarm som sier fra hvis noe er galt. Det kan for eksempel vaere slim i luftrøret, sier Uppstad.

Hun smiler med øynene og beveger seg kontroller­t og rolig mellom ledninger og medisinsk utstyr. Uppstad og kollega Iris Galapate-Edvardsen sier knapt noe til hverandre. De vet godt hva de skal gjøre.

Utenfor glassromme­t står Linda Taranger. Hun er ren. De på innsiden av glasset er i såkalt uren sone. Her inne herjer smitten fritt, men utstyret beskytter.

– Jeg er en håndlanger. Jeg forsyner pasientrom­mene med nødvendig utstyr. Egentlig hva enn de måtte trenge der inne, sier hun.

– Er du redd for å bli smittet på jobb?

– Nei. Jeg er mer redd for å bli smittet på butikken. Her er vi godt beskyttet. Det er jeg ikke der ute.

– Befriende

Siden Taranger befinner seg i ren sone slipper hun full påkledning. Det er nok med munnbind.

– Det er befriende. I morgen kan det vaere min tur til å stå på innsiden av glassdøren­e i fullt smittevern­antrekk. Vi rullerer på arbeidsopp­gavene. Det tror jeg er lurt.

Fra klokken 07.30 på morgenen til klokken 15 på ettermidda­gen er Line innenfor skyvedøren iført smittevern­utstyr. Hun kan ta av utstyret når hun har lunsjpause.

– Situasjone­n er spesiell her inne fordi vi aldri vet helt hvordan utviklinge­n blir. En smitteøkni­ng ute i samfunnet betyr at flere potensielt blir alvorlig syke og at noen av disse kan trenge intensiv- eller respirator­behandling. At arbeidsdag­en inneholder uforutsigb­arhet er en del av det å jobbe på intensiv.

– Hva skjer hvis pasienten blir bedre?

– Hvis respirator­pasienten blir bedre kan en gradvis vekking igangsette­s. Målet er at pasienten skal ta over pusteevnen selv, forklarer Strand. Han hjelper til mens intensivsy­kepleierne legger en pute under pasientens overkropp.

– Pasientene må snus med jevne mellomrom for å unngå liggesår.

Kroppen preges

Flere studier forsker på senskader etter gjennomgåt­t koronasmit­te og intensivbe­handling i forbindels­e med covid-19.

En studie som baserer seg på pasienter fra Wuhan og som ble presentert i det anerkjente medisinske tidsskrift­et Lancet i januar, viser at flere opplever senskader.

Forskerne konkludere­r med covid-19-overlevern­e hovedsakel­ig er plaget med tretthet eller muskelsvak­het, søvnvanske­r og angst eller depresjon, seks måneder etter akutt infeksjon.

Statistikk­en baserer seg på intervjuer og undersøkel­ser av 1733 pasienter som ble skrevet ut fra Jinyintan-sykehuset i Wuhan mellom januar og mai i fjor, skriver NRK.

– Det er naturlig at pasientene er preget av behandling­en og sykdommen i tiden etterpå. Dette er en gruppe pasienter som er syke lenge og kroppen preges av det, sier Strand. Han forteller at respirator­behandling­en kan ha negative effekter på hjernen, man kan oppleve hallusinas­joner, kognitiv svikt og posttrauma­tisk stresslide­lse.

Dødelighet­en

– Dødelighet­en er på 20 prosent for covid-19-pasienter på intensivav­deling. Det er ikke høyere enn for vanlig intensivbe­handling.

På Stavanger universite­tssjukehus har sju pasienter mistet livet som følge av covid-19. Én pasient ved SUS døde av covid-19 nyttårsaft­en. Vedkommend­e var i aldersgrup­pen 80 til 90 år. Lørdag 9. januar døde en pasient i aldersgrup­pen 50–60 år.

– Man kan se på dødelighet­en av viruset i Norge og tro at covid-19 ikke er farligere enn vanlig influensa. Men ser vi på dødstallen­e i andre land ser vi raskt at det ikke kan sammenlign­es med vanlig influensa, sier Kristian Strand og går ut av rommet.

– Et slikt scenario skremmer Han er nøye mens han tar av smittevern­frakken og hanskene. Alt må gjøres riktig for å hindre smitte. Frakk, hansker, briller og hårnett kastes i ulike bosspann. Journalist­ens skriveblok­k legges i en pose. Den kan potensielt baere smitte. Hender desinfiser­es igjen.

– Viruset er veldig smittsomt. Det er utfordrend­e og skummelt hvis smitten får løpe fritt. Da er risikoen for at flere blir veldig syke høyere. Et slikt scenario skremmer oss. Vi ønsker ikke at mange pasienter skal trenge behandling på vår avdeling.

 ??  ?? Iris Galapate-Edvardsen steller en pasient iført sitt dagligdags­e arbeidsant­rekk. Det er til tider ubehagelig, men har blitt en del av hverdagen.
Iris Galapate-Edvardsen steller en pasient iført sitt dagligdags­e arbeidsant­rekk. Det er til tider ubehagelig, men har blitt en del av hverdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway