Stavanger Aftenblad

På denne avdelingen kjemper koronapasi­entene for livet

- Pernille Filippa Pettersen journalist pernille.filippa.pettersen@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Bak to glassdører på Stavanger universite­tssjukehus står hvite- og grønnkledd­e i fullt smittevern­utstyr. Her ligger pasientene som ikke lenger kan puste selv. Sammen kjemper de mot sykdommen covid-19. De kjemper for livet.

– Dere kan gå inn her og sprite hendene, sier avdelingss­ykepleier Siv Karin Malmin og peker mot en dispenser. Hun har allerede gnidd hendene godt inn. Gangen strekker seg innover. På hver side er et dobbeltrom med glassvindu. Bak glasset havner de sykeste pasientene. Vanligvis de som er svaert eller kritisk syke i forbindels­e med store operasjone­r, ulykker og akutt sykdom.

Under pandemien har de sykeste covid-19-pasientene havnet her. De som ikke lenger klarer å puste selv, men som trenger en maskin til å puste for dem.

– Alle som jobber på intensivav­delingen har veldig respekt for alvorlighe­tsbildet. Vi vet hvor syk man kan bli av covid-19-infeksjon, sier Kristian Strand.

NB: Alle tall i artikkelen er sist oppdatert 12. januar klokken 16.

I frontlinje­n mot viruset

Han er avdelingso­verlege ved intensivav­delingen. Han peker og forklarer hva de ulike rommene brukes. Inne på et av dem ligger vernebrill­er, smittevern­frakker innpakket i plast, hårnett, munnbind og blå plasthansk­er.

– Slik gjør dere det, sier Strand og trer på seg en hvit smittefrak­k etterfulgt av et par vernebrill­er. Hårnettet og plasthansk­ene til slutt. Alle i rommet er brått ugjenkjenn­elige. Identiske. Ikledd tøy som skal hindre smitten i å ta bolig i et nytt menneske.

– Det tar litt tid å venne seg til å ha på alt dette, men man blir vant til det, sier Strand og smiler med øynene – den eneste måten å vise menneskeli­ghet på når kroppen er innpakket i plast som skal beskytte mot viruset.

Overvåking 24 timer i døgnet – Her har vi fem intensivpl­asser for covid-19-pasienter. Dette er pasienter som er så syke at de trenger overvåking hele døgnet. Det er rundt 1,5 intensivsy­kepleier per pasient natt og dag.

– Hva skjer hvis flere enn fem trenger intensivbe­handling?

– Da må vi trappe opp beredskape­n, endre strukturer innad i sykehuset og flytte på personell. Vi har en detaljert opptrappin­gsplan hvis det blir nødvendig, sier Strand og fører journalist og fotograf, også ikledd smittevern­utstyr, inn i et av glassromme­ne. Inn i et rom hvor det ikke lenger er noen tvil om virusets nådeløshet.

– Det ser komplisert ut med alle ledningene?

– Nei, det er egentlig helt vanlig medisinsk utstyr.

Ledninger, rør og maskiner

En pasient ligger på ryggen i en sykehussen­g. Et hvitt plastrør stikker ut fra munnen. Den er koblet til en maskin, som ser ut som hvilken som helst annen maskin inne på rommet. Det er en respirator, forklarer Strand. Flere ledninger er festet til pasientens kropp.

Humoren rundt vernebrill­ene som stadig dugger og det grønne hårnettet forsvinner. Det er alvor

 ??  ?? Vivian Vestersjø ser til en pasient.
Vivian Vestersjø ser til en pasient.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway