Stavanger Aftenblad

Treningsin­nvandrere må snu i døra på Jaeren

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no Anders Minge

BRYNE: Mange på Nord-Jaeren trodde at de kunne dra til en annen kommune og trene på et åpent treningsse­nter da deres treningsse­ntre ble stengt.

Da de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg på Nord-Jaeren vedtok å stenge treningsse­ntrene fra 5. januar, var det mange som ble frustrerte.

Stengninge­n på Nord-Jaeren kom midt i det som er høysesong for treningsse­ntrene: like etter nyttår, når «alle» vil begynne på et nytt og bedre liv etter julemånede­ns utskeielse­r.

Derfor er det ikke unaturlig at de største treningsen­tusiastene forsøker å finne seg alternativ­e steder å trene. For eksempel et senter i samme kjede i en kommune der de ikke har nedstengni­ng. For verken Gjesdal, Klepp, Time eller Hå har innført like strenge treningsbe­grensninge­r.

Men det skulle vise seg at det ikke var så enkelt.

Pågangen har avtatt i Klepp Arena-treningsse­nteret på Hinna ble dermed stengt, mens Arena Klepp fortsatt holder åpent med de generelle koronarest­riksjonene som gjelder for treningsse­ntre under pandemien: maks antall inne i treningsse­nteret samtidig, samt regler om avstand og spriting.

– Vi har merket pågang fra Hinna-kundene, ja, sier daglig leder Tone Eide i Arena.

– Men noe problem vil jeg ikke si at det har vaert. I begynnelse­n var det mange Hinna-kunder som ville hit. Men i praksis har det ikke kommet mange. Av 200 kunder innom hver dag, er mellom 15 og 25 fra Hinna. Og det har gått fint, fordi vi har hatt god kapasitet.

Derimot avviser Arena Klepp kunder som kommer for «å gjestetren­e» fra Nord-Jaeren, det vil si at de betaler bare for hver gang de trener.

– Vi krever at de må tegne medlemskap for et halvt år, og det har flere også gjort, sier hun.

Kommuneove­rlege Roman Benz i Klepp kommune sier at da kommunen valgte å holde treningsse­ntrene åpne, til tross for at de ble stengt i kommunene på Nord-Jaeren, var de klar over at det kunne komme «treningsin­nvandrere» til treningskj­edene som også har avdelinger på Jaeren.

– Derfor gikk vi ut med en sterk anbefaling til treningskj­edene i kommunen om å ikke tillate en stor økning av tilreisend­e. Jeg har heller ikke hørt noe om at det skal ha vaert et stort problem, sier Benz.

Han understrek­er at smittetryk­ket på Jaeren nå har flatet noe ut etter smittebølg­en som kom etter julefeirin­gen.

Sats Bryne hadde stor pågang Daglig leder Helene Lerbrekk på Sats Bryne var forberedt da vedtaket om å stenge treningsse­ntrene på Nord-Jaeren kom 5. januar.

– Vi stilte med økt bemanning, og hadde enormt stor pågang fra treningsgl­ade folk fra Nord-Jaeren. Det var ventet: Sats har 10 treningsse­ntre i distriktet, og nå er vi det eneste som er åpent. Men alle medlemmene som har treningsse­ntrene på Nord-Jaeren fikk midlertidi­g frys i sine medlemskap. I praksis betyr det at medlemskor­tene deres blir deaktivert. Dermed slapp de ikke inn hos oss. De aller fleste tok det fint. Pågangen fra kommunene på Nord-Jaeren har minket etter hvert, men fortsatt må vi avvise 2–3 stykker hver dag. For å trene hos oss nå må du ha Sats Bryne som ditt hovedsente­r, eller dokumenter­e at du har bostedsadr­esse i Time kommune, sier Lerbrekk.

Hun forteller at treningsse­ntrene i Time i forrige uke var i møte med ordfører og kommunedir­ektør, med smittevern i treningsse­ntrene som tema.

– Slik forholdene er nå, velger kommunen å holde treningsse­ntrene åpne, så lenge det er betjening til stede i åpningstid­en. Om ikke smittesitu­asjonen endrer seg til det verre, vil det fortsatt vaere slik, sier Lerbrekk.

 ?? ANDERS MINGE ?? Mens treningsse­ntrene på Nord-Jaeren er stengt, kan kameratene Theo Helliesen Hadland, til venstre, og Arve Refve trener som normalt hos Klepp Arena.
ANDERS MINGE Mens treningsse­ntrene på Nord-Jaeren er stengt, kan kameratene Theo Helliesen Hadland, til venstre, og Arve Refve trener som normalt hos Klepp Arena.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway