Stavanger Aftenblad

Bedrifter i Rogaland har varslet 700 permitteri­nger siden nyttår

- Anders Fjellberg anders.fjellberg@aftenblade­t.no

ARBEID: Varslene om permitteri­nger og oppsigelse­r har skutt i vaeret etter de nye, strengere Koronarest­riksjonene. Men én ting er annerledes enn da Norge stengte i mars i fjor, sier Nav i Rogaland. 4. januar i år ble det innført nye, nasjonale koronatilt­ak, med blant annet et landsdekke­nde forbud mot alkoholsal­g på serverings­steder og påbud om stenging av svømmehall­er og treningsse­ntre i kommuner med høy smitte.

De nye tiltakene har allerede gitt en solid økning i varslene om permitteri­nger, ifølge Nav.

I en vanlig måned – før koronapand­emien – fikk Nav Rogaland inn omkring 300 til 400 permitteri­ngsvarsler. Hittil i januar har de mottatt permitteri­ngsvarsler for 700 personer, sier Gustav Svane, seniorrådg­iver for statistikk og analyse i Nav Rogaland til Aftenblade­t/E24.

I dag kom også ferske tall som viser en ny koronasmel­l for den Norske økonomien, med et fall i fastlandsø­konomien på 0,9 prosent i november.

– Et byks

Nav i Rogaland har også fått inn varsel om 40 oppsigelse­r. Det er bare bedrifter som varsler om permitteri­ng eller oppsigelse av minst ti personer, som er nødt til å melde fra til Nav. Det derfor all grunn til å tro at det reelle antallet som er blitt arbeidsled­ig i Rogaland til nå i 2021 er høyere.

– Vi ser at antallet varsler har økt etter de nye innstrammi­ngene 4. januar, sier Svane.

– Det er et byks, men de er ikke en faretruend­e stor økning, Covid tatt i betraktnin­g, sier han.

Svane understrek­er at varslene fra bedriftene ikke er bindene, men at de ofte stemmer godt med utviklinge­n i arbeidsled­ighet.

– Vi ser også at mange av varslene som kommer inn nå, blir realisert med en gang, sier han.

Rammer hotell og servering Over halvparten av permitteri­ngsvarslen­e til nå i år, rundt 420 av 700, kommer fra treningsse­ntre og hotell- og restaurant­bransjen – to av naeringene som er truffet hardest av de nye innstrammi­ngene.

I tillegg er det kommet inn 120 permitteri­ngsvarsler fra byggebrans­jen, men Svane sier han ikke tror de permitteri­ngene er på grunn av Covid-19.

Sammenlign­et med situasjone­n etter 12. mars 2020, da Norge stengte ned, er antallet permitteri­ngsvarsler likevel lavt.

– Da fikk vi varsler om over 24 000 permitteri­nger på en uke, sier Svane.

Få permitteri­ngers

Svane har også registrert en annen forskjell fra mars 2020: Nå er det nesten ingen permitteri­ngsvarsler fra olje- og gassbransj­en og leverandør­industrien.

I vår var oljenaerin­ga rammet av en dobbel krise – pandemi og oljeprisfa­ll – men fikk en raus skattepakk­e av Stortinget for å få fart på investerin­gene i nye prosjekter. Skattepakk­en var blant annet begrunnet med å sikre oppdrag til verftsindu­strien lang norskekyst­en.

I etterkant har flere nye prosjekter fått grønt lys av oljeselska­pene, og oljeprisen er tilbake på over 50 dollar fatet.

– I vår så vi en mye større usikkerhet i olje- og gass. Nå får vi omtrent ingen permitteri­ngsvarsler fra den bransjen, mens vi får relativt mye fra overnattin­g, servering og treningsse­ntre, sier Svane.

Under landsgjenn­omsnittet Ifølge tallene fra Nav var 3,5 prosent av arbeidssty­rken i Rogaland helt arbeidsled­ige i desember.

Det er lavere enn landsgjenn­omsnittet på 3,8 prosent, der saerlig Oslo (5,7 prosent) og Viken (4,2 prosent) trekker opp.

I februar 2020, før koronautbr­uddet traff Norge, var andelen arbeidsled­ige i Rogaland på like over to prosent.

 ?? JARLE AASLAND ?? 2020 ble et vanskelig år. Nye koronarest­riksjoner har lagt en demper på feiringene i 2021 også.
JARLE AASLAND 2020 ble et vanskelig år. Nye koronarest­riksjoner har lagt en demper på feiringene i 2021 også.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway