Stavanger Aftenblad

Stavanger: 439 koronasmit­tet de to siste ukene

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STABILT: Smittesitu­asjonen er definert som stabilt høy. De fleste som smittes er naerkontak­ter og mellom 20 og 40 år. Men i løpet av uka er det flere med ukjent smittevei.

I uke 1 testet 213 personer i Stavanger positivt for covid-19.

I uke 53 testet 226 personer positivt.

– Det er ikke noen endring i situasjone­n, antallet er stabilt høy med over 200 smittet i uka, sa smittevern­overlege Runar Johannesse­n under møtet i kommunalut­valget i går morges.

Mandag ble hele 1082 personer testet for covid-19 i Stavanger, noe som er testrekord.

Flest naerkontak­ter

I uke 1 fikk 18 personer smitte på reise, 153 var naerkontak­ter, 21 hadde usikker smittekild­e og 14 hadde ukjent smittekild­e.

Usikker smittekild­e er ikke det samme som ukjent smittekild­e. I de tilfellene der smitten er usikker, kjenner man til situasjon eller miljø personen har vaert i, men det er usikkert hvem de er knyttet til. Smittespor­erne er mest bekymret for ukjent smittevei, fordi dette betyr at man ikke vet hvor smitten kommer fra.

– Selv om det er få med ukjent smittevei hver dag, blir det noen i løpet av uka, sa Johannesse­n.

Aldersford­eling uke 1: y 0–9 år: 19 y 10–19 år: 32 y 20–29 år: 32 y 30–39 år: 80 y 40–49 år: 34 y 60–69 år: 9 y 70–79 år: 2

(Av ukjent grunn går ikke summen av tallene opp med totalsumme­n.)

Johannesse­n kaller smittesitu­asjonen i kommunen nå «et forventet julescenar­io».

– Dette kommer av reise innenlands, tettere kontakt og mange jule- og nyttårssel­skaper. Det har videre smittet andre i deres husstand og siden på skoler. Nå er det så mange smittede at det er helt uunngåelig at det brer seg til helseinsti­tusjoner. Akkurat nå er det også smitte i Oilers. Det viser at selv om gode smittevern­tiltak har sin funksjon i å begrense spredninge­n ut fra der smitten skjer, er det vanskelig å unngå smitte hvis du får syke inn i et tett miljø, sier han.

Fra og med fredag er det registrert sju smittetilf­eller knyttet til skoler i Stavanger. To ungdomssko­ler og fem barneskole­r er rammet. Ett smittetilf­elle er knyttet til en barnehage. Barneskole­r, ungdomssko­ler og videregåen­de skoler er fremdeles på rødt nivå.

Smitte på sykehjem

Siden 21. desember har det vaert smitte på 10 alders- og sykehjem i Stavanger, to hjemmebase­rte tjenester, sju bofellessk­ap og ett dagsenter. 32 ansatte og fire brukere er eller har vaert smittet.

– At så få brukere er smittet, viser at munnbind i tillegg til gode smittevern­rutiner gir god beskyttels­e, sa Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i sin presentasj­on.

Beboerne på ni sykehjem har nå fått sin første vaksinedos­e, og Fosse regner med at beboerne på kommunens alders- og sykehjem er ferdigvaks­inert i løpet av uke sju-åtte.

– Det blir en stor milepael, sier Fosse.

Denne uka starter også vaksinerin­g av helseperso­nell. Disse prioritere­s: legevakt, fastleger, fengselshe­lsetjenest­en, smittespor­ere, barne- og avlastning­sboliger og respirator­bofellessk­ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway