Stavanger Aftenblad

Har økt drastisk fra desember til nå

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

ARBEIDSLIV: Over 10.300 personer står helt uten jobb i Rogaland. Andelen har økt med 1300 personer i løpet av en måned. Nav gir regjeringe­ns restriksjo­ner skylden.

Tallet på ledige i Rogaland har økt kraftig fra fjoråret. Det opplyser Nav Rogaland i en pressemeld­ing. y Per 12. januar 2021 står 10.343 personer helt uten arbeid i Rogaland. I desember 2020 lå tallet på 8956. y Totalt er 16.468 personer registrert som arbeidssøk­er hos Nav i Rogaland. y Stavanger har den høyeste arbeidsled­igheten i Rogaland med 4,8 prosent av arbeidssty­rken som er helt uten arbeid. y Sola, Sandnes og Haugesund kommer etter med henholdsvi­s 4,5 prosent, 4,4 prosent og 4,3 prosent.

Smittevern­tiltak får skylden Anneline Teigen, assisteren­de direktør i Nav Rogaland, forklarer at økt ledighet er vanlig på nyåret, men at årets tall fra januar er mer drastiske enn normalen:

– Det er vanlig at arbeidsled­igheten øker i januar. Dette henger sammen med naturlige sesongvari­asjoner, som at prosjekter avsluttes ved årsskiftet. Årstiden gjør også at det kommer permitteri­nger i bygg- og anleggsbra­nsjen. Likevel viser økningen vi ser til nå at smittevern­tiltakene påvirker ledigheten i stor grad, forklarer Teigen.

Hun forklarer videre at Nav i november 2020 også så en umiddelbar økning i ledighet etter at nye restriksjo­ner trådde i kraft.

– Den samme trenden ser vi også nå; skjenkesto­pp og andre restriksjo­ner for å hindre smitte har ført til at bedrifter har måtte permittere ansatte.

Faerre delvis ledige y 6197 personer var registrert som delvis ledige desember 2020. y 12. januar ligger tallet på 5075. Nav tror nedgangen av delvis ledige, altså 1122 personer, betyr at disse nå står helt uten arbeid:

– Det er grunn til å tro at nedgangen vi ser, er hovedsakel­ig personer som tidligere har jobbet litt i stillingen de har, men som nå står helt uten arbeid, sier Teigen.

 ??  ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Flere barer og serverings­steder holder steng på grunn av nye restriksjo­ner. Nav tror dette er én av grunnene til den store økningen i arbeidsled­igheten.
PÅL CHRISTENSE­N Flere barer og serverings­steder holder steng på grunn av nye restriksjo­ner. Nav tror dette er én av grunnene til den store økningen i arbeidsled­igheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway