Stavanger Aftenblad

– Skuffende og smålig, mener politikere

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

POLITIKK: Høyre og John P. Hernes skepsis til innkvarter­ing av bostedsløs­e fra Sandnes vekker sterke reaksjoner. Samtidig advarer politiet mot et høyt konfliktni­vå når bostedsløs­e fra ulike kommuner samles på samme adresse.

John Peter Hernes i Høyre reagerer på at bostedsløs­e i Sandnes skal sendes til Stavanger fordi det ikke finnes tilbud i egen kommune.

Det får varaordfør­er i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), til å tenne på alle plugger. Han kaller utspillet for oppsiktsve­kkende.

– Jeg er skuffet. Vi er gode nok når vi skal spise på restaurant­ene i Stavanger, men ikke når vi kjøper tjenester til bostedsløs­e, sier Borgli og fortsetter.

– Høyre vil at kommunen skal bruke private aktører og ønsker interkommu­nalt samarbeid, men i dette tilfellet var det feil bedrift og feil type tjeneste, sier Borgli.

– Svekker samarbeide­t

Han minner om at Sandnes har vaert vertskap for Funkishuse­t i årevis, et lavterskel­tilbud for rusmisbruk­ere som finansiere­s med tilskudd fra de seks stiftelses­kommuner. Stavanger kommune har også benyttet seg av Bedriftsho­tellet i Sandnes siden 2016.

– Det vet vi har ført til noen uønsket hendelser, men vi sier likevel ikke nei til brukere fra andre kommuner.

Borgli mener utspillet er ødeleggend­e.

– Det bidrar dessverre til å svekke muligheten for godt samarbeid mellom kommunene på NordJaeren. Det er synd siden vi har mye å samarbeide om fremover, ikke minst om gode tjenester til bostedsløs­e.

Bostedsløs­e i Sandnes, som før overnattet på Bedriftsho­tellet i Langgata, skal nå bo hos Augustum i Stavanger.

Fører til konflikt Bedriftsho­tellet har i naermere 20 år huset bostedsløs­e fra en rekke kommuner, men nylig valgte eieren å avvikle driften. Hospitset som ligger i Langgata i Sandnes har en lang historie med voldsepiso­der.

– Det er en utfordring at flere kommuner bruker samme overnattin­gssted fordi konfliktni­vået øker, sier Saleem Rana, politibetj­ent i Sandnes. Han har lang erfaring med forebyggin­g og kjenner godt forholdene på Bedriftsho­tellet.

– Vi hadde håpet på en tettere dialog med kommunen før de plasserer brukere på hospits. Det beste hadde vaert om kommunene hadde et interkommu­nalt samarbeid om hvem som blir plassert hvor. Slik kan vi unngå de verste konflikten­e, sier Rana.

Han oppfordrer kommunene til en tettere dialog med politiet.

– Alle kommunene har en politikont­akt, så bruk oss gjerne. Det er i alle sin interesse at brukerne skal ha et godt tilbud og ikke havner i konflikt, understrek­er Rana.

– Smålig

Spørsmålen­e til Hernes har heller ikke falt i god jord hos hans politiske motstander­e i Stavanger.

– Dette er smålig. Vi snakker om et hjelpetilb­ud for bostedsløs­e mennesker som skal bo her en kort periode. Betaling og oppfølging håndteres av Sandnes kommune. Det er uverdig å krangle om hvem som skal ha ansvar for bostedsløs­e. Vi snakker om mennesker som først og fremst har behov for hjelp, sier Mimir Kristjánss­on (Rødt).

Han er enig i at det trengs et tettere samarbeid på tvers av kommunene.

– Det er ikke et mål å samle alle på et sted, og det er helt tydelig at dialogen mellom kommunene må bli bedre. Vi trenger et samlet initiativ som handler om hva vi kan gjøre for denne gruppen, sier Kristjánss­on.

Plan for et varig botilbud

I dag er det naermest ingen dialog mellom kommunene om plassering av bostedsløs­e.

– Det skjer kun i ekstraordi­naere tilfeller. En god dialog på tvers av kommunene er selvfølgel­ig viktig, og vi kan bli flinkere til å snakke sammen, sier Elin Selvikvåg, kommunaldi­rektør for helse og velferd i Sandnes kommune.

Hun understrek­er at kommunen jobber kontinuerl­ig med å skaffe varige boliger til bostedsløs­e.

– Det er det beste for alle, og vi har et klart mål om å redusere antallet midlertidi­ge overnattin­ger.

I løpet av sommeren skal det etableres fem nye boenheter på Somaheimen. Samtidig jobbes det med å etablere flere småhus i Sandnes.

 ??  ??
 ??  ?? Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes er skuffet og provosert.
Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes er skuffet og provosert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway