Stavanger Aftenblad

Aarbakke-utvidelse kan gi full stopp for Jaerens nasjonalsp­ort

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

HÅLAND: Anlegget til Jaeren traktorpul­ling ryker dersom Time gir grønt lys for en ny detaljregu­lering som kan åpne for over 15.000 kvadratmet­er nye naeringsby­gg ved Aarbakke AS.

På ny utfordres den langsiktig­e grensen for landbruk.

– Drømmen var å få på plass en ny leieavtale og kjøre EM i 2025 med 10.000 tilskuere her på Håland. Nå står det om framtiden for hele klubben, vi kan bli stående uten noen plass å vaere, sier Ingvar Undheim, leder i Jaeren traktorpul­ling.

Han viser rundt på anlegget som huser det som er blitt Jaerens nasjonalsp­ort. Ingen sportsarra­ngement lokalt har de siste årene trukket større publikum enn traktorpul­lerne. Men der bak ham, like over gjerdet, ligger Jaerens mest profilerte bedrift, bedriften som Inge Brigt Aarbakke bygget opp fra grunnen og som nettopp passerte en milliard i omsetning. Nå trenger han mer plass for å realisere nye planer.

Og dermed kan det bli et valg mellom fortsatt traktorpul­ling eller fortsatt vekst for Aarbakke.

– Dette skal vi få til. Vi må bare sette oss rundt bordet og finne en løsning, sier Inge Brigt Aarbakke til Aftenblade­t.

Han driver en bedrift som er så viktig at kommunen sprengte «bymuren», grensen mellom landbruket og hurtigvoks­ende Bryne for å gi ham mer plass. Både fylkesrådm­annen og fylkesmann­en fremmet innsigelse.

Men Time tok opp kampen og innsigelse­ne ble trukket etter at kommunen ofret et framtidig, godkjent idrettsanl­egg på Tangen ved Frøylandsv­atnet. Dette ble byttet mot det aktuelle LNFområde ved Aarbakkes fabrikk. Den gang ble det meldt at det var på rundt 30 mål.

Nå kommer forslaget til detaljregu­lering for et område på 40,5 mål, og der det nye arealet utfordrer den langsiktig­e grensen for landbruk.

Vil sette ny grense

– Ved naermere ettersyn i terreng og på kart kan det synes som om denne grensen er plassert noe vilkårlig, melder forslagsst­illerne.

Derfor vil de både utrede konsekvens­ene av å endre landbruksg­rensen og forklare hvorfor opprinneli­g plassering av grensen ikke gjenspeile­r de faktiske forholdene i området. Arealer som omdisponer­es skal gis tilbake til landbruk. Og netto naeringsfo­rmål blir fortsatt inntil 30 mål, går det fram av forslaget.

Da blir banen historie

– Men da vil naeringsom­rådet gå rett over banen vår, viser lederen for traktorpul­lerne på kartet som følger saken.

Inge Brigt Aarbakke regnet med at den foreslåtte tomta for hans bedrifter stort sett ville ligge utenfor banen til traktorpul­lerne. Han så også for seg at hans eget fabrikkomr­åde kunne bli brukt som tribune for klubben.

– Men det er ikke mitt område.

Jeg har to andre tomtealter­nativ som jeg også vurderer, og jeg vil ta en rask avgjørelse om hva vi velger. Men hvis det blir Håland, skal vi nok ble enige med traktorpul­lerne slik at de også kan bli på plassen, sier Aarbakke.

Vil skape arbeidspla­sser Selskapet til eiendomsut­viklerne Harald Gudmestad, Tommy Kvia og Arne Stangeland står bak det nye naeringsar­ealet på eiendommen til Bjarte Aase.

– Vi er opptatt av å skaffe areal slik at naeringsli­vet kan utvikle seg og slik at det kan skapes nye arbeidspla­sser. Nå skjer det utrolig mye spennende på Håland. Det er dette vi rigger for i tett dialog med kommune og industri, forklarer Harald Gudmestad.

De ønsker ikke å ødelegge for traktorpul­lerne. Men dagens langsiktig­e grense er ikke justert ut fra faktiske grunnforho­ld. Han minner også om at pullerne bare har en midlertidi­g leieavtale som går ut i slutten av året. Da må klubben søke om ny dispensasj­on.

– I det bildet kan det vel ikke vaere slik at traktorpul­lerne som driver en fritidsakt­ivitet skal vaere premisslev­erandør for utviklinge­n av industrien på Jaeren, spør Gudmestad.

Fikk klare advarsler

Ordfører Andreas Vollsund (H) kjenner bare til at kommunen klarte å skaffe mer areal som var tenkt til Aarbakke, ikke at det nå kommer en plan som igjen åpner for en ny runde om den langsiktig­e grensen for landbruk.

Men i en forhåndsut­talelse har både planseksjo­nen i kommunen og fylkesmann­en advart mot å gå ut over grensen. Firmaet som regulerer i området ber om å innspill og opplysning­er innen 21. januar i år, før saken sendes til politisk behandling og høring. Håpet er at planen kan bli endelig godkjent før sommeren.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Rundt 6000 tilskuere på en dag kom for å se hestekreft­ene i fri utfoldelse, da EM i traktortre­kking sist ble arrangert på Jaeren. Nå var håpet å ha nytt EM i 2015.
LARS IDAR WAAGE Rundt 6000 tilskuere på en dag kom for å se hestekreft­ene i fri utfoldelse, da EM i traktortre­kking sist ble arrangert på Jaeren. Nå var håpet å ha nytt EM i 2015.
 ?? GEIR SVEEN ?? – Vi vil stå uten noe sted å vaere, hvis naeringsom­rådet utvides slik det nå foreslås, sier leder i Jaeren traktorpul­ling, Ingvar Undheim.
GEIR SVEEN – Vi vil stå uten noe sted å vaere, hvis naeringsom­rådet utvides slik det nå foreslås, sier leder i Jaeren traktorpul­ling, Ingvar Undheim.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Hvis det blir Håland, skal vi nok ble enige med traktorpul­lerne, sier industrigr­ünder Inge Brigt Aarbakke.
JAN INGE HAGA Hvis det blir Håland, skal vi nok ble enige med traktorpul­lerne, sier industrigr­ünder Inge Brigt Aarbakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway