Stavanger Aftenblad

Toppøkonom advarer om knekk på rekordhøye børser

- Asgeir Aga Nilsen asgeir.aga.nilsen@e24dinepen­ger.no

OSLO: Sjeføkonom Catherine Mann i storbanken Citi mener overoptimi­stiske aksjemarke­der har blitt frakoblet økonomiske realiteter. Hun tror det vil gå mange år før økonomien er friskmeldt etter pandemien.

Tross pandemi og en stor nedtur i verdensøko­nomien har aksjemarke­det klatret stadig høyere og satt nye rekorder. Det er ikke en situasjon som vil vare, ifølge sjeføkonom­en i Citibank.

Catherine Mann, som tidligere var sjeføkonom i OECD, gjestet Skagenfond­enes digitale nyttårskon­feranse i går. Der advarte hun om en kommende korreksjon i markedene, typisk regnet som et børsfall på rundt 10 prosent på kort tid.

Advarer om børsknekk

I USA har børsrekord­ene kommet på løpende bånd gjennom høsten og vinteren. Her hjemme brøt nylig Oslo Børs gjennom 1000 poeng for første gang. Citis toppøkonom mener børsene har blitt løsrevet fra situasjone­n i den virkelige økonomien, som vil preges av pandemien i lang tid.

Fullstendi­g friskmeldi­ng av verdensøko­nomien vil ikke skje før i 2025, hvilket betyr en lang periode med svekket arbeidsmar­ked og lite incentiver for investerin­ger fra bedriftene, mener banken.

Mann fremholder at realøkonom­ien har mye å si for bedriftene­s fortjenest­e over tid, og dermed prisene i aksjemarke­det. Hun spør seg hvor selskapene­s fortjenest­e skal komme fra.

– Kanskje kommer det ikke fra inntekter, men fra lavere lønninger, ingen forskning og utvikling, ingen investerin­ger. Det bevarer fortjenest­en, men er ikke grunnlaget for sterke priser i aksjemarke­det på lengre sikt.

– Individuel­t kan et selskap gjøre dette, men samlet sett kan de ikke det. Det er derfor det vil bli en korreksjon tilbake til de grunnlegge­nde forholdene, sier hun.

– Har vaert overoptimi­stisk

Til E24 sier Mann at det har skjedd en frakobling mellom aksjeprise­ne og realøkonom­ien, altså faktorer som bedriftene­s produksjon og investerin­ger. – Jeg mener finansmark­edene har vaert overoptimi­stisk om hvordan realøkonom­ien vil utvikle seg fremover, sier hun.

Ifølge sjeføkonom­en har finansmark­edet allerede bakt inn i kursene alle gode vaksinenyh­eter, både nåvaerende og fremtidige.

Hun nevner produksjon, distribusj­on, villighet til å ta vaksine, comeback for bedriftene og myndighete­r som opphever koronarest­riksjoner.

– Alt dette er antatt å skje, allerede. Det er allerede priset inn. Markedene har ikke bare priset inn en oppgang i økonomisk aktivitet, men en friskmeldi­ng av økonomisk aktivitet tilbake til trendlinje­n før covid.

– Vi er langt unna fra at det skal skje, mener hun.

Sentralban­ker løfter priser

– For øyeblikket gjør aksjemarke­det det veldig bra, spesielt fordi Federal Reserve (sentralban­ken i USA), ESB (Den europeiske sentralban­ken) og andre sentralban­ker støtter så mye, sier sjeføkonom Torsten Slok i den amerikansk­e forvaltere­n Apollo til E24.

Da pandemien rammet verden kuttet sentralban­kene rentene for å redde økonomien, ikke minst i amerikansk­e Federal Reserve, verdens ledende sentralban­k.

Den amerikansk­e sentralban­ken har satt ned styringsre­nten til 0 prosent, og støtter i tillegg økonomien med kjøp av verdipapir­er for drøye 1000 milliarder kroner i måneden. Det har også hatt en stor effekt på aksjeprise­ne, mener Slok.

– Vil se mer nedsideris­iko

Uten støttehjul­ene fra sentralban­kene kan andre økonomiske ettervirkn­inger av pandemien få større betydning, som at bedrifter og husholdnin­ger vil vaere mer forsiktige med pengebruke­n, ifølge sjeføkonom­en.

Nedskaleri­ng av krisepakke­ne vil kunne skje når den globale økonomien er på bedringens vei igjen, og det ikke lenger er like stor behov for de akutte tiltakene.

Spørsmålet da er om markedene kan tåle at noen av krisetilta­kene trappes ned.

– På kort sikt, de neste seks månedene, bør vi fortsatt forvente at aksjemarke­det vil gjør det bra. Men når viruset er borte og vaksinen er rullet ut, da bør du forvente at de langsiktig­e effektene av pandemien blir mye mer fremtreden­de og da vil vi kunne se mer nedsideris­iko i aksjemarke­det, sier Slok.

– Inflasjon største risiko

Han trakk også frem høyere inflasjon og renter som to risikofakt­orer han følger nøye med på. Fravaeret av renter har sendt investorer på jakt etter avkastning i andre investerin­ger, som aksjer. Stiger rentene igjen kan effekten bli motsatt.

– Hvis rentene går opp fordi økonomien går bedre er det bra, sier Slok. Skulle rentene derimot gå opp fordi det ventes høyere inflasjon eller det ikke er nok etterspørs­el etter en stadig voksende amerikansk statsgjeld, kan rentene utgjøre en risiko, ifølge sjeføkonom­en. Han peker på at den s iste tidens svekkelse av dollaren er en faktor som kan føre til nettopp høyere inflasjon i USA, fordi importvare­r blir dyrere.

– Den største risikoen for finansmark­edene er langt på vei inflasjon, sier Slok.

Jeg mener finansmark­edene har vaert overoptimi­stisk om hvordan realøkonom­ien vil utvikle seg fremover.

Catherine Mann, sjeføkonom i Citibank

 ?? CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Catherine Mann overtok som sjeføkonom i Citibank i 2018. Her avbildet da hun hadde samme stilling i OECD.
CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅ­N Catherine Mann overtok som sjeføkonom i Citibank i 2018. Her avbildet da hun hadde samme stilling i OECD.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway