Stavanger Aftenblad

Opphetet debatt om kristendom, kjønn og tilskudd

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

KLEPP: – Smålig og trist av Klepp, sier Halde Rasmus Bjuland (KrF). – Skremmende at folk føler seg forurettet av en så liten sak, svarer Arild Børge Skjaevelan­d (Sp).

Den kristne avisen Vårt Land kåret i fjor Klepp til Norges kristneste kommune. Derfor stusser kanskje noen over at det er akkurat her en opphetet debatten føres om kristendom og organisasj­onsliv.

Konfliktli­njene har komme til overflaten takket vaere noe så trivielt som en høring om kommunal støtte til kulturlive­t.

Ett av forslagene går ut på at organisasj­oner som får støtte må regne alle medlemmer som likeverdig­e når det gjelder å stå på valg. Så ramses det opp samlivsfor­m, seksuell orienterin­g, kjønn eller etnisitet.

Sjokkerend­e

Arild Børge Skjaevelan­d (Sp) er leder for hovedutval­g for samfunn og kultur i Klepp. Han har 10 perioder bak seg i lokalpolit­ikken.

– Jeg har aldri mottatt flere støtteerkl­aeringer. Samtidig har det vaert mye pes fra den andre siden. Vi som jobbet med dette trodde saken var en liten parentes. Derfor er det sjokkerend­e å se reaksjonen­e vi har fått på en så bagatellme­ssig sak. Det er òg skremmende at folk føler seg forurettet av en så liten sak.

Skjaevelan­d forteller at saken begynte å rulle i forrige periode i forbindels­e med støtte til Klepp bedehus.

– Der kan ikke alle sitte i styret selv om de er med i foreningen. Vi ønsker ikke a og b-medlemmer. Alle som er med i en forening skal kunne vaere valgbare til et styre.

Homofile og pyromaner Høringsfor­slaget ble vedtatt med 8 mot 1 stemme. Fram til 15. februar kan kleppsbuen­e si hva de mener. I løpet av våren kommer saken til kommunesty­ret.

– Debatten i Klepp er veldig spesiell. I forrige periode hadde vi en representa­nt i kommunesty­ret som sammenlikn­et homofile på bedehuset med pyromaner i brannvesen­et. Vedkommend­e er i dag varaordfør­er.

Varaordfør­er Kjetil Maudal (Frp) sier at han har bedt om unnskyldni­ng for den uttalelsen.

– Jeg forstår at den kan oppfattes galt.

I saken som er til høring, støtter Maudal mindretall­et.

– Det er så mye godt arbeid i de kristne organisasj­onene i Klepp, at det for meg blir helt feil å ikke støtte dem. Det er mye følelser i denne saken. Jeg tenker at vi må vise storsinn og respekt for hverandre.

Muslimer?

Arild Børge Skjaevelan­d reagerer på at det vises til menneskere­ttigheter. Folk får tro hva de vil for ham og flertallet i utvalget. Poenget deres er at når skattepeng­er skal brukes, så må det finnes visse rammer, får Aftenblade­t forklart.

– Det finnes også aktivitete­r der det er få nordmenn med som blir rammet av dette.

– Tenker du på muslimske miljøer?

– Ja, kanskje. Saken handler jo om likestilli­ng og kjønn. Vi har bare vedtatt det som er vanlige normene i dagens samfunn. Det har jo vaert en viss utvikling siden jøder og jesuitter ble nektet adgang til riket, sier Skjaevelan­d.

Belønner politisk korrekte Hadle Rasmus Bjuland er andrekandi­dat på lista til Rogaland KrF. Han er i tillegg nestleder i KrFU.

– Dette forslaget spenner bein for mangfoldet og frivilligh­eten. Forslagsst­illerne ønsker ikke diskrimine­ring, men resultatet er at organisasj­oner i Klepp blir diskrimine­rt for verdiene deres. I denne saken er det barn og unge som blir taperne. Det må vaere takhøyde for å vaere uenige. Nasjonalt gir vi jo støtte til organisasj­oner uten at alle trenger å vaere enige i verdigrunn­laget deres. Det kalles mangfold. Vi må ha lik praksis nasjonalt og lokalt.

Bjuland er skuffet over at Klepp-politikern­e ikke fremmer takhøyde. Han mener det er feil av kommunen å bruke tilskudd for å oppdra organisasj­oner.

– Her velger kommunen å bruke brekkjern inn i frivillige lag og foreninger. Det er ikke kommunens jobb å belønne de som er politisk korrekte. Et slikt vedtak gjør retten til å tro og mene mindre i Klepp. Det er smålig og trist.

– Er du forundret over at dette skjer i Klepp?

– Ja, jeg ble litt sjokkert. Hvis et slikt opprør skulle starte en plass, så hadde jeg ikke trodd at det var på Jaeren. Håper politikern­e på Klepp tenker seg om.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Korset er kommunevåp­en i Klepp.
PÅL CHRISTENSE­N Korset er kommunevåp­en i Klepp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway