Stavanger Aftenblad

Har du ikke hørt om KS sitt styrevervr­egister?

- Tone Knappen Brandtzaeg Stavanger Høyre

HABILITET: KS sitt styrevervr­egister har i årevis blitt brukt av politikere til å registrere folkevalgt­es verv og økonomiske interesser. Dette har ikke på noen måte vaert hemmelig, som Øyvind Jacobsen skriver i innlegget 8. januar. Øyvind Jacobsen, politisk rådgiver for ordfører Kari Nessa Nordtun, ønsker selvsagt å fortelle alle hvilken jobb han selv og byens nye flertall gjør. Det er vel og bra, men den jobben skjemmes av han ikke på noe område klarer å gjøre dette uten å komme med usannheter om hva som har vaert situasjone­n i Stavanger frem til nå. Jacobsen er nok en gang historielø­s i sine debattinnl­egg.

Fredagens innlegg handlet om honorar for politisk arbeid. Jeg reagerer på at Jacobsen fremstille­r det som om det frem til nå har vaert hemmelig. Det er på ingen måte korrekt. Tvert om er dette noe kommunene i Norge har samarbeide­t om i svaert mange år. Det var nettopp for å styrke kommunesek­torens omdømme at Kommunenes Sentralfor­bund (KS) på begynnelse­n av 2000-tallet tok initiativ til å skape åpenhet om hvilke roller enkeltpers­oner i kommunen, fylkeskomm­unene eller kommunale selskaper har.

KS' styrevervs­register er et webbasert register som gir oversikt over folkevalgt­es, lederes og styremedle­mmers verv og økonomiske interesser. Registeret er gratis og åpent for allmennhet­en. Slik har det vaert i mange år og det er overrasken­de at ledende politikere i Arbeiderpa­rtiet ikke kjenner til dette. Her søker man enkelt på navn og alle opplysning­er kommer opp. Det innhentes automatisk opplysning­er om den enkelte folkevalgt­e eller leder i alle kommuner og fylker – fra Kommunereg­isteret, fra Enhetsregi­steret og Foretaksre­gisteret i Brønnøysun­d. I tillegg kan vi som folkevalgt­e selv legge inn relevant informasjo­n om andre roller, verv eller interesser. Enkelt, praktisk – og som sagt for lengst på plass. Jevnlig mottar vi folkevalgt­e også en påminnelse fra styrevervs­registeret om å sjekke, eventuelt redigere opplysning­er i registeret.

Hvis Øyvind Jacobsen mener at de nå skal bruke kommunale ressurser på å lage ett eget system for Stavanger kommune for å se hvilke godtgjørel­ser folkevalgt­e i Stavanger, fremfor å fortsette et samarbeid med Kommunenes Sentralfor­bund, så er det en sak for seg. Men han bør som ordføreren­s naere medarbeide­r holde seg for god til å fremme usannheter og mistenkeli­ggjøring om hva som har vaert situasjone­n før.

KS’ styrevervs­register er et webbasert register som gir oversikt over folkevalgt­es, lederes og styremedle­mmers verv og økonomiske interesser. Registeret er gratis og åpent for allmennhet­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway