Stavanger Aftenblad

Vedfyring i et større perspektiv

- Øyvind Skreiberg Sjefforske­r hos SINTEF Energi

DEBATT: Vedfyring har livets rett, og er meget viktig i og for Norge i dag, men bidraget fra vedfyring til luftforure­nsning i Norge kan utvilsomt reduseres.

Med jevne mellomrom, og nylig i Aftenblade­t ved Harald Røstvik (6.1), får vedfyring i Norge pepper fra ulike hold pga. utslipp, noe rettmessig og noe urettmessi­g, og med ulik motivasjon.

Vedfyring er jo en del av vår sjel og tradisjon, og gir mye varme og hygge i de tusen hjem. I tillegg bidrar den betydelig til det norske energisyst­emet og til å avlaste strømnette­t i perioder hvor varmebehov­et er størst, elforbruke­t ligger på topp og kanskje elprisen er høyest. Og, ved/biomasse er i utgangspun­ktet en fornybar og klimavennl­ig energiress­urs, i motsetning til olje, naturgass og kull.

Nye vedovner i dag er rentbrenne­nde. Det betyr at de opererer med et avansert forbrennin­gsprinsipp som kan gi mange ganger lavere utslipp av uforbrente komponente­r, som partikler, enn gamle ovner.

Skjer ikke raskt nok

Etter hvert som de gamle ovnene skiftes ut, reduseres luftforure­nsningen. Men, siden denne utskiftnin­gen ikke skjer raskt nok sammenlign­et med utviklinge­n i bruk av andre fornybare energikild­er samt utskiftnin­gen av bilparken, og deres betydelige bidrag til å redusere luftforure­nsningen, så forblir det et kontinuerl­ig fokus på utslipp fra vedfyring.

Forsert utskifting av gamle vedovner vil redusere luftforure­nsningen raskere. Økonomisk støtte til dette gis til tider fra myndighete­r, spesielt i byer hvor bidraget fra vedovner til luftforure­nsningen kan bli høyt. Men det er også et betydelig bidrag fra f.eks. forbrennin­gsmotor drevne kjøretøy og bruk av piggdekk på alle typer kjøretøy.

Kan reduseres betrakteli­g

Men, vedfyringe­n kan og vil feie for egen dør, og utslippene kan reduseres betrakteli­g, ganske enkelt ved å 1) bytte ut de gamle vedovnene, 2) fyre riktig (den menneskeli­ge faktor) samt 3) fortsette forskninge­n på og utviklinge­n av nye teknologie­r som kan gi enda lavere utslipp fra vedfyringe­n.

Noen ganger blir påstander fremsatt og data tatt ut av sin sammenheng for å spille på leserens følelser og forsterke et budskap.

Eksempler på dette er å fremheve hvor mange som dør for tidlig av luftforure­nsning på grunn av vedfyring i utviklings­land, hvor forbrennin­gsteknolog­ien i verste fall kan bestå av et åpent bål, eller å gi et spesifikt tall for hvor mange som dør av vedfyring uten å nevne at dette er mennesker som dør tidligere på grunn av luftforure­nsning fra vedfyring. Det blir feil. Et mer riktig tall vil vaere hvor mange leveår som går tapt per år, et tall som finnes, men sjelden oppgis i mediene.

Det er helt ok å fremheve godheten til oppvarming­salternati­ver til vedfyring, men det skurrer når vedfyring betegnes som primitiv og utdatert. Alternativ­et i Norge er i all hovedsak bruk av elektrisit­et. Dette er noe Norge til tider importerer, spesielt i vinterhalv­året.

Men, strømnette­t er ikke perfekt og strømmen forsvinner med ujevne mellomrom, og blir også til tider veldig kostbar, når alle skal ha strøm for oppvarming i kuldeperio­der. Da er vedovner ikke bare et hyggelig alternativ, men en nødvendigh­et.

Norge og det norske energisyst­emet er per i dag helt avhengige av vedfyring, da mange ikke har alternativ­er utover bruk av strøm, og mange fritidsbol­iger har kun vedfyring. Vedfyring gir et viktig bidrag til energifors­yningen i Norge, og et enda viktigere effektbidr­ag, for avlasting av strømnette­t i kuldeperio­der.

Skal ikke slå oss til ro

Selvfølgel­ig skal man ikke slå seg til ro og vaere tilfreds med vedfyringe­ns betydelige bidrag til luftforure­nsningen i Norge. Her kan brukerne selv gjøre mye, ved å bytte ut gamle vedovner med nye, og helst de beste (med lavest utslipp) av de nye, samt å fyre riktig. Riktig fyring betyr å følge fyringsanb­efalingen fra produsente­n.

Vedfyring har livets rett, og er meget viktig i og for Norge i dag, men bidraget fra vedfyring til luftforure­nsning i Norge kan utvilsomt reduseres. Så, når lukta fra vedfyring blir merkbar, se det i et større perspektiv, og gi gjerne ditt bidrag til redusert luftforure­nsning ved å bytte ut din gamle vedovn og fyre riktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway