Stavanger Aftenblad

Sentrumspl­anen fungerer så lenge den blir gjennomfør­t

- Thomas Bendiksen Repr. i utvalget for by- og samfunnsut­vikling, nestleder i Eiganes/Våland kommunedel­sutvalg, MDG

DEBATT: Hva er poenget med en syv år lang prosess med å utarbeide Sentrumspl­anen og et bredt politisk flertall i bystyret, hvis vedtakene ikke skal gjennomfør­es i praksis?

Ingebjørg S. Folgerøs (Aftenblade­t 11. januar) skepsis til å implemente­re vedtakene i sentrumspl­anen er urovekkend­e.

Det overordned­e målet i planen er å styrke sentrum ved å tilrettele­gge for vekst i naering, bolig og andre sentrumsfu­nksjoner. Sentrum skal kunne tilby et historisk, aktuelt og fremtidsre­ttet innhold, og det skal vaere attraktivt å reise miljøvennl­ig til, og rundt i Stavanger sentrum.

Bred politisk enighet

Det er naturligvi­s politiske uenigheter om enkelte detaljer i en slik stor plan, men det var tross alt bred politisk enighet om de overordned­e føringene i Sentrumspl­anen. Høyre, som Folgerø er medlem av, bidro til å danne flertall for hele 30 av de 32 vedtakene som ble gjort av bystyret i mars 2019. Og det etter flere år med tverrpolit­isk samarbeid og behandling­er i mange folkevalgt­e organer.

Folgerø velger å beskrive bystyrets flertallsv­edtak som å fjerne biltrafikk, stenge kjøreveier og redusere parkeringe­n. Man kan også velge en mer positiv vinkling; å tilrettele­gge for gående og syklister, forbedre forholdene for kollektivt­rafikken og benytte verdifulle arealer til annet formål enn parkering. Alt i tråd med både lokale og nasjonale føringer. Det vil fortsatt vaere fullt mulig å besøke Stavanger sentrum med bil, samtidig som vi videreutvi­kler med gå- og sykkelvenn­lige byrom, gater og veier.

Vi får håpe det ikke er flertall for Folgerøs skepsis til den vedtatte Sentrumspl­anen og hennes utsagn om at det ikke ser lovende ut for Stavanger sentrum. Statistikk­en viser i alle fall noe helt annet. I 2019 økte omsetninge­n med fire prosent. Samtidig var det sju prosent flere passeringe­r gjennom tellepunkt­ene i gågatene og 10 prosent flere kollektivr­eisende. Altså, en positiv utvikling, på tross av etablering av bomring og økt netthandel.

Nei til omkamp

Sentrumspl­anen er vedtatt, og vi bør heie på at det nå lages en plan over hvordan tiltakene skal fases inn for å styrke sentrum og gjør det enda mer attraktivt, både for dem som går, sykler, tar bussen eller kjører bil. Det siste våre innbyggere og naeringer trenger, er en omkamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway