Stavanger Aftenblad

Disse slo best an på teateret

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

BESØKSTALL: Barneog ungdomstea­teret sto for den mest populaere oppsetning­en på Rogaland Teater i 2020. Gjentatte ganger gikk «Brødrene Løvehjerte» for fulle hus.

Rogaland Teater måtte som alle andre scener i Norge, redusere publikumst­allet i korona-året. Da skulle man tro at det var lettere å få utsolgte hus, men så enkelt var det ikke. Smittesitu­asjonen skapte mye usikkerhet og mange fulgte myndighete­nes råd om å holde seg hjemme.

Teateret endte med et belegg på 73 prosent i 2020, mot 71 prosent i normalåret 2019, til tross for at publikumsk­apasiteten måtte tas kraftig ned. Først til 50, så 127 og så 176.

Informasjo­nssjef Pernille Kaldestad er veldig godt fornøyd med et belegg på 73 prosent.

– Hurra for verdens beste publikum som fant veien til salene og som hadde tiltro til at det var trygt å sitte i våre seter. Det er vi veldig takknemlig­e for, sier Pernille Kaldestad.

Disse hadde mest publikum «Brødrene Løvehjerte» hadde premiere midt under pandemien. Fra oktober og ut året ble det vist 65 forestilli­nger av historien til Astrid Lindgren med til sammen 9708 publikumme­re. Det gir et snitt på 149 besøkende på hver forestilli­ng. Under disse forestilli­ngene var det maksimalt tillatt med 154 personer i salen.

Aftenblade­ts anmelder skrev blant annet følgende om «Brødrene Løvehjerte»:

«Det er stilig at teateret tar barneteate­ret så på alvor som de gjør. De lager, med hederlige unntak, veldig gode forestilli­nger der ungene og ungdommene får vist seg fra sin beste side. Dette er intet unntak ...».

Det var ikke bare «Brødrene Løvehjerte» som stort sett gikk for fulle hus. Det gjorde også «A Christmas for Carol», som hadde sin 6. sesong på teateret. Men nå er det slutt for Charles Dickens

juleeventy­r med Nina Ellen Ødegård i hovedrolle­n.

– «A Christmas for Carol» kommer ikke tilbake i år. Jeg tror vi har tatt farvel med den oppsetning­en, sier Kaldestad.

Teaterkons­erten «Tønes» hadde premiere før koronaen, men måtte avlyse flere forestilli­nger da Norge ble stengt ned 12. mars. «Tønes» ble satt opp igjen i begynnelse­n av juni og endte opp med 58 forestilli­nger og 9513 publikumme­re. Det gir et snitt på 164 personer på hver forestilli­ng, men husk da at mange ble vist før koronaen kom med sine begrensnin­ger.

Den mest spesielle oppsetning­en i 2020 var «Terje Vigen», der scenen var flyttet ut til et sted i sjøkanten ved Gandsfjord­en. Fem publikumme­re på hver forestilli­ng fikk oppleve skuespille­r Anders Dale fremføre Henrik Ibsens episke dikt.

– Det viste hvor fantastisk relasjonen mellom skuespille­r og publikum er. Det ga noe annet, noe nytt. Du måtte ut i naturen, sette deg på en stein, men det gjorde ingenting fordi du opplevde noe helt unikt sammen med noen andre. Det var noen fine teaterøyeb­likk, sier Pernille Kaldestad.

Digitalt er ikke fremtiden Forbudet mot scenekunst i flere måneder tvang teateret til å tenke nytt. Derfor ble det satt opp fem digitale forestilli­nger, som til sammen hadde 7365 publikumme­re.

– Vi vet ikke hvor mange sett fra start til slutt, men dette sier noen om hvor viktig kultur er og at har vaert en etterspørs­el etter kultur og innputt i den tiden som har vaert, sier informasjo­nssjef Pernille Kaldestad.

Hun tror ikke at digitale forestilli­nger er kommet for å bli i teaterverd­enen.

– Jeg mener det var riktig å forsøke nye løsninger i tiden vi har vaert gjennom, men tror ikke dette er framtiden for teateret. Vi kommer fortsatt til å satse på det skapende øyeblikket, det som oppstår mellom scene og sal, sier Kaldestad.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? «Brødrene Løvehjerte» var mest pop på teateret i fjor. Tomine Hetland danser og fester i Kirsebaerd­alen.
KRISTIAN JACOBSEN «Brødrene Løvehjerte» var mest pop på teateret i fjor. Tomine Hetland danser og fester i Kirsebaerd­alen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway