Stavanger Aftenblad

Brutal og blodig fortelling om en spesielt fael drapsetter­forskning

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

DOKUMENTAR: Netflix-dokumentar­en «Night Stalker», som handler om jakten på en spesielt grotesk seriemorde­r er godt laget, men bringer lite nytt til torgs. klassisk eksempel på hvordan virkelighe­ten kan overgå fantasien, og i dette tilfellet den verste sort av mareritt. Ramirez ble dømt for 13 drap, samt en rekke drapsforsø­k, voldtekter og innbrudd begått i 1984 og 1985, men mye tyder på at han var skyldig i enda flere tilfeller. I motsetning til mange andre kjente seriemorde­re så han ikke ut til å ha noe spesielt system i hvem han angrep, det var både barn og voksne, kvinner og menn, fra ulike samfunnsla­g og med ulik etnisistet. Gjennom intervjuer med folk som var sentrale i etterforsk­ningen, forstå vi at dette gjorde det vanskelig å koble sammen de ulike tilfellene innledning­svis, fordi saken var annerledes enn alt man kjente til fra før.

Det er lett å forstå at denne grufulle historien har fanget serieskape­rnes interesse, samtidig er det – heldigvis – en sak som ikke lenger er spesielt aktuell i vår tid. Gjerningsp­ersonen er død for flere år siden, og saken har som tidligere nevnt vaert behørig belyst tidligere. Det er heller ikke noe spesielt nyskapende over formen. Det måtte i så fall vaere at dokumentar­istene har valgt å ta med en rekke forstyrren­de bilder fra de ulike åstedene, et valg jeg stusser litt på. Det burde vaere mulig å fortelle denne historien uten å vise fram bilder av de mishandled­e ofrene.

Historien fortelles først og fremst av de to etterforsk­erne som var tettest på saken, og vi får et godt innblikk i hvordan den preget dem personlig. Vi får også en forståelse av hvor vanskelig det må ha vaert å etterforsk­e en sak som denne i et område hvor flere jurisdiksj­oner var samlet på et begrenset areal, og hvor en del myndighets­personer med markerings­behov sørget for å stikke kjepper i hverandres hjul. Det er også interessan­t å se på hvordan mediene dekket saken, og hvilke spor den har satt hos journalist­ene som var tett på. Det som imidlertid gir de klart sterkeste inntrykken­e, er intervjuen­e med etterlatte og overlevend­e ofre. De behandles med respekt og viser tydelig hvor preget de er av hendelsene, selv 25 år etter.

 ??  ?? Seriemorde­ren Richard Ramirez terroriser­te Los Angeles på midten av 80-tallet. Nå slipper Netflix en dokumentar­serie om den gruoppvekk­ende saken.
Seriemorde­ren Richard Ramirez terroriser­te Los Angeles på midten av 80-tallet. Nå slipper Netflix en dokumentar­serie om den gruoppvekk­ende saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway