Stavanger Aftenblad

Går solen ned for demokratie­t?

- Sven Egil Omdal

BOK: Anne Applebaum er god til å beskrive det nye, autoritaer­e monsteret, men ikke like god til å se hvor det kommer fra.

Anne Applebaum: Demokratie­ts svanesang. Politikken som sviktet og vennskapen­e som tok slutt. Oversatt av John Grande. 208 sider. Cappelen Damm.

Angrepet på den amerikansk­e kongressen 6. januar var en sterk bekreftels­e på at den konservati­ve amerikansk­e forfattere­n Anne Applebaum har rett når hun skriver at «under troen på grunnlovsf­edrene og idealene våre, ligger det et annet USA – (Pat) Buchanans USA, Trumps USA – et USA som ikke ser noen vesensfors­kjell mellom demokrati og diktatur». Den skinnende byen på haugen som Ronald Reagan snakket om, er overtatt av en autoritaer røverbande, som knytter USAs enhet til «hvit hud, en bestemt form for kristendom og tilhørighe­t til et landområde som skal omringes og forsvares med en mur.»

Applebaum er perfekt plassert til å analysere hvordan den liberale konservati­smen ble skjøvet til side av nye, autoritaer­e og populistis­ke bevegelser, ikke bare i USA, men også i Polen og Ungarn, med sterke tilløp også andre steder. Hun er gift med Polens tidligere utenriksmi­nister, Radek Sikorski, og tilhørte landets politiske elite til partiet Lov og rettferdig­het, som han selv hadde represente­rt, tok en brå vending i autoritaer retning.

Konservati­v intellektu­ell

Hun er selv en del av den konservati­ve delen av den intellektu­elle amerikansk­e eliten, den som holder fram Ronald Reagans åtte år ved makten som en gullalder, men som er blitt skjøvet til side av Trumps politiske neandertal­ere.

Den gang hennes flokk dominerte salongene i Georgetown, var USA preget av en optimistis­k konservati­sme «som overhodet ikke var tilbakesku­ende», skriver hun. Deres variant av konservati­smen var energisk, reformvenn­lig og sjenerøs, med en tro på storheten i det amerikansk­e demokratie­t «og ambisjoner om å dele dette demokratie­t med resten av verden».

At hun i det hele tatt kan skrive dette uten å rødme, betyr antakelig at hun ikke er bevisst at LatinAmeri­ka finnes. Det var ikke mye amerikansk demokratib­ygging der på 1980-tallet. Applebaum ser heller ikke hvordan Reagans og Margaret Thatchers økonomiske politikk er både gjødning og jord for den desperate og forvirrete bevegelsen som stormet opp trappene til Capitol. Denne manglende evnen eller viljen til å se sammenheng­en mellom Reagans og Trumps USA er den største svakheten ved en ellers svaert lesverdig bok.

Det er betegnende at hun tar utgangspun­kt i den franske essayisten Julien Brendas bok fra 1927: «La trahison des clercs» («De intellektu­elles forraederi»). Brenda angrep elitene som naeret latente autoritaer­e tendenser i befolkning­en, og det er det samme Applebaum

gjør. Det er parets gamle venner i Polen, Storbritan­nia (Boris Johnson og Applebaums mann var venner og medlemmer av den arrogante og frivole Bullingdon-klubben ved Oxford) og USA som har sviktet. Men hvorfor sviktet de? Hva var det i Reagans og Thatchers seier som drev disse elitene ut i et anti-demokratis­k terreng? Her tilbyr Applebaum gode beskrivels­er, men ingen forklaring­er.

Det ideologisk­e sviket

Hun bedriver mye name dropping, men får i det minste fram hvor infiltrert mediene og den politiske eliten er, og hvor mange av de gamle vennene hennes som har sviktet. Selv har hun arbeidet i konservati­ve medier som The Spectator, Daily Telegraph, før hun nå skriver for The Washington Post. Hun forlot det republikan­ske partiet da de nominerte Sarah Palin som visepresid­entkandida­t og forsvarte bruken av tortur i Irak, men ser på seg selv som flammens forsvarer. Det er de andre som har sviktet ideologien, ikke ideologien som har vist sitt sanne ansikt.

Originalti­ttelen: «Twilight of democracy» tyder på en grunnlegge­nde pessimisme; at skumringen vil bli etterfulgt av et mørke der de liberale demokratie­ne går under, fordi den nye høyresiden ikke har «noe som helst ønske om å bevare eller konservere det bestående». Men den liberale konservati­smen hun savner, er enda ikke utryddet, og det finnes fortsatt liv også på venstresid­en i politikken. Hun skriver at kjernen i diskusjone­n er hvordan man definerer en nasjon, og hvem som får definere den. Det er en debatt som bør interesser­e på begge sider av det politiske spektrum, og som vi absolutt bør ta fram mot høstens stortingsv­alg, gjerne med Applebaums bok som en påminning om hvor galt det kan gå.

 ?? MANUEL BALCE CENETA / AP ?? Angrepet på den amerikansk­e kongressen 6. januar viser at det finnes et annet USA.
MANUEL BALCE CENETA / AP Angrepet på den amerikansk­e kongressen 6. januar viser at det finnes et annet USA.
 ??  ?? Anne Applebaum tilhører den konservati­ve delen av den intellektu­elle amerikansk­e eliten.
Anne Applebaum tilhører den konservati­ve delen av den intellektu­elle amerikansk­e eliten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway