Stavanger Aftenblad

River galleri etter bare to måneder

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Over 7000 murstein ble brukt til å reise galleriet som har stått utenfor konserthus­et i Stavanger siden november. Denne uka ble bygget fjernet.

– Dette er helt som planlagt, sier kunstner Henriette Time.

Bygget var en del av kunstprosj­ektet «50 faces – 50 stories». Gjennom bilder, fotografer­t av Henriette Time og tekster skrevet av Rudi Aadland, løftes fram historiene til 50 hverdagsme­nnesker, mennesker som deg og meg.

Med på prosjektet er også arkitekt Camilla Sjo Fasting.

– Med tanke på den traurige tiden vi er inne i, skulle jeg gjerne sett at utstilling­en kunne vare litt til. Men jeg skjønner at konserthus­et må holde seg til avtalen om to måneder, sier fotografen.

– Men hvorfor bruke murstein på noe som bare skal vare i to måneder?

– Det var et lite samfunn vi bygget, og da fungerer mursteinen som brikker i dette samfunnet. Og så er det som arkitekten sier: det er noe fint med det som ikke varer evig, poengterer Henriette Time.

Paviljonge­n ble oppført i bløtstrøke­n tegl og kalkmørtel. Arbeidet ble gjort av en murmester Jan Petersen fra Vikeså – på dugnad. Det gikk med både dager og netter for å få reist verket. – Håndverker­ne gråt da de skjønte at dette bare skulle vare kort tid, sier Time.

Hun sier at det ligger tusenvis av arbeidstim­er bak installasj­onen. Blant annet måtte det gjennomfør­es en risikoog sårbarhets­analyse før første stein kunne legges på bakken.

– Det var mye å ta hensyn til. Bygget fungerte naermest som en vindtunnel og måtte derfor vaere bunnsolid. Dessuten måtte det ikke skade granitten i området, sier Henriette Time.

Markeds- og kommunikas­jonssjef Grete Straume ved Stavanger konserthus, sier at det hele tiden har vaert snakk om en temporaer utstilling.

– Vi syntes det var et flott prosjekt og forlenget derfor visningsti­den med noen uker. Men etter hvert skal konserthus­plassen brukes til andre arrangemen­t og det har derfor ikke vaert noe tema å la den stå lenger enn det i utgangspun­ktet ble søkt om, sier Straume.

Målet med prosjektet har vaert å øke oppmerksom­heten på psykisk helse. Ved å dele historiene til hverdagsme­nnesker, ønsker kunstnerne at vi alle kjenner oss mer som en del av fellesskap­et. Fotograf Henriette Time sier at det har vaert god respons på utstilling­en.

– Jeg har utelukkend­e fått fine tilbakemel­dinger. Jeg tror utstilling­en har betydd mye for mange mennesker, sier Time.

«50 faces – 50 stories» lever nå videre på Instagram og Facebook.

 ??  ?? Tusenvis av dugnadstim­er er lagt ned i utstilling­en som har stått konserthus­plassen siden november. Nå lever den videre digitalt.
Tusenvis av dugnadstim­er er lagt ned i utstilling­en som har stått konserthus­plassen siden november. Nå lever den videre digitalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway