Stavanger Aftenblad

– Veldig gledelig!

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Når koronasitu­asjonen igjen åpner for publikumsb­ading i Sandnes’ nye svømmehall, må badegjeste­ne betale inngangspe­nger.

I november åpnet nye Austrått svømmehall for publikum. Fram til koronaen stengte svømmehall­en i januar, var det gratis å svømme i de nye bassengene.

Årsaken har vaert uklarheter rundt momskompen­sasjon. Skatt Vest har nemlig ment at publikumsb­ading utgjør «økonomisk aktivitet» og kan vaere i konkurrans­e med andre virksomhet­er som ikke er kompensasj­onsberetti­get.

Lettet rådmann

Rett før jul kom imidlertid en redegjørel­se fra Finansdepa­rtementet som gjør at Sandnes likevel kan begynne å ta betalt fra badegjeste­ne.

– Dette er veldig gledelig og et resultat av et lagt løp vi har hatt sammen med Rogaland revisjon. Her har det blitt purret og jobbet. Når svømmehall­en åpner igjen, tar vi betalt, sier en lettet rådmann Bodil Sivertsen.

De vedtatte satsene fra i fjor er 30 kroner for barnebille­tt, 35 kroner for honnør og 55 kroner for voksne. Det er flere muligheter for dem som bader ofte, både klippekort og årskort.

I normalsitu­asjon skal bassengene vaere åpne for publikum fra klokken 06.00 til 22.00. Det blir mulig å svømme hele dagen – selv om skoleklass­er skal ha svømmeunde­rvisning.

Svømmehall­en skal brukes til svømmeunde­rvisning i skolen, av frivillige klubber og til opptrening – men kommunen ønsker også at de tre bassengene skal vaere mest mulig åpne for publikum.

– Men dette er altså ikke en fornøyelse­spark eller et badeland, sier Sivertsen, med henblikk på at slike anlegg er momsberett­iget.

– Nå skal revisjon følge dette opp overfor skattedire­ktoratet for endelig vedtak i vår sak. Kommunene blir veldig oppfordret til å bygge svømmehall­er, dersom vi ikke vant fram i denne saken hadde det vaert uheldig både for svømmeoppl­aeringen og i et folkehelse­perspektiv, sier Sivertsen.

Risikerte å miste 19 mill.kr

Et grovt regnestykk­e fra Rogaland revisjon gjort tidligere, viste at kommunen risikerte å miste naermere 19 millioner i momskompen­sasjon med de åpningstid­ene og den driftsmode­llen som kommunen har lagt opp til. Som følge av det, valgte altså kommunen å frastå fra å ta inngangspe­nger for slik å sikre seg momskompen­sasjonen. Nå er altså floken løst.

I den omfattende redegjørel­sen fra Finansdepa­rtementet legges det til grunn at kommunale svømmeanle­gg i hovedsak benyttes til å utføre lovpålagte oppgaver innenfor svømme-, stupe- og livredning­soppgaver, og at publikumsb­ading mot betaling tilbys for å utnytte anleggets restkapasi­tet.

Folkehelse­tilbud som i det vesentligs­te finansiere­s av kommunen selv og gjennom spillemidl­er (og bare for en begrenset andel gjennom publikumsb­etaling), kan etter departemen­tets syn vanskelig anses for å vaere økonomisk aktivitet, heter det i redegjørel­sen.

Og videre: «Slike svømmeanle­gg fremstår primaert som et tilbud til kommunens egne innbyggere, og er i stor grad finansiert av offentlige midler, og ikke kommersiel­le inntekter fra publikum».

 ?? JAN INGE HAGA ?? Siden åpningen i november, har badegjeste­ne sluppet å betale inngang i svømmehall­en på Austrått. Her er ordfører Stanley Wirak og rådmann Bodil Sivertsen på bassengkan­ten.
JAN INGE HAGA Siden åpningen i november, har badegjeste­ne sluppet å betale inngang i svømmehall­en på Austrått. Her er ordfører Stanley Wirak og rådmann Bodil Sivertsen på bassengkan­ten.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Austrått svømmehall åpnet i november i fjor. Koronapand­emien har gjort at bare et fåtall av kommunens innbyggere har fått boltre seg i de tre bassengene.
JAN INGE HAGA Austrått svømmehall åpnet i november i fjor. Koronapand­emien har gjort at bare et fåtall av kommunens innbyggere har fått boltre seg i de tre bassengene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway