Stavanger Aftenblad

Respektful­l restaureri­ng

-

LEDER: Vår tids bilde av Stavanger domkirke er bare en flik av historien. En verdig restaureri­ng må se mer enn det.

Stavanger domkirke er Norges best bevarte middelalde­rkatedral. Den er fredet, men den brukes. Av menighet, konsertpub­likum, turister, av dem som er interesser­te i kirkens historie, av dem som oppsøker kirken når livet blir intenst. Den skal restaurere­s til 900-års jubileet i 2025, blant annet for å gjøre den rustet til å tåle et vaerhardt klima i mange hundreår til.

Det fredete, gamle bygget skal møte våre moderne krav, uten å miste sitt saerpreg. Presten vil naermere menigheten, de med funksjonsn­edsettelse­r skal kunne komme seg fram, brannforsk­riftene er nok annerledes i vårt århundre enn i mange andres, og kirken skal romme muligheter for lyd- og lysrigg som møter forventnin­gene vi har til en konsert i kirkeromme­t. Samtidig er det nettopp lagene kirken rommer av historie som gjør den så kjaer, også i vår tid. Det er lett å forstå at det ikke er mulig å ivareta alle hensyn fullt ut.

«Den er Norges mest autentiske middelalde­rkatedral, og skal få lov til å vaere det» sa arkitekt Per Schjelderu­p til NRK Rogaland tirsdag kveld. «Vi forsøpler det ved å late som vi lager gotikk. Slik holdt de på før, men sånn gjør vi ikke nå lenger.»

For Domkirken har blitt endret og restaurert mange ganger gjennom historien, med skiftende samfunnsfo­rhold, skiftende syn på hvordan kristendom formidles, og med skiftende syn på hva restaureri­ng og bevaring er. Der man tidligere prøvde å kopiere og etterligne den gotiske stilen, vil man nå gjøre det klart hva som er hva. Framheve det originale, ikke etterligne det.

Derfor ligger det i planene at man fjerner alteret fra 1940-tallet og lager et nytt, men tar vare på de gotiske steintavle­ne.

Rundt 200 mennesker har skrevet under på et opprop mot dette. «Ønsker vi å bevare Stavanger Domkirkes historie og interiør slik vi kjenner det fra vår tid? Foreslåtte endringer i interiøret kan medføre at vi mister en verdifull del av vår lokalhisto­rie,» heter det der. SV-politiker Eirik Faret Sakariasse­n vil ta saken opp i formannska­pet.

Ja. Stavanger domkirkes interiør består av mange lag, fra ulike tider og ulike generasjon­er. Men bevarer vi alle disse lagene akkurat slik de er nå, fryser vi Domkirken fast i vår tids bilde av den. Det er for kortsiktig for det aerverdige, gamle bygget. Et nytt alter, alterring og høyalter vil fortrenge noe av det akkurat vi opplevde som saeregent ved Domkirken. Men det kan gi nye generasjon­er et klarere bilde av middelalde­rkatedrale­n. Det tror vi er det mest respektful­le å gjøre.

Bevarer vi alle disse lagene akkurat slik de er nå, fryser vi Domkirken fast i vår tids bilde av den

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stavanger domkirke restaurere­s. Det engasjerer folk.
JON INGEMUNDSE­N Stavanger domkirke restaurere­s. Det engasjerer folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway