Stavanger Aftenblad

Han takket nei til 250 millioner, fortsetter kampen for gården

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

FRØYLAND: Han har ikke lenger dyr, kyrne ble slaktet i oktober, men Betuel Frøyland har ikke angret en dag på at familien kjempet knallhardt mot en boligbyggi­ng som ville gjort dem søkkrike.

Nå går han på barrikaden­e igjen. Vil sende bilene i tunnel under Frøylandsv­atnet. Forslaget er nøye gjennomten­kt. Det ble også lansert i 2007, men har aldri blitt utredet, ifølge bonden på Frøyland.

Nå kjemper han for at et nytt tunnelalte­rnativ kan hindre at den planlagte omkjørings­veien rundt Kvernaland skal gå gjennom hans egen gård.

«Jeg håper Time kommune forstår hvilken psykisk påkjenning disse uendelige rundene med planer, høringer, planutkast og ulike utspill påfører meg som grunneier. Dette er et mareritt.»

Skriver Betuel Frøyland i en av flere kommentare­r til den nye kommunepla­nen for datasenter og kraftkreve­nde industri som nå er til behandling i kommunen.

Gården hans er ikke foreslått til datasenter. Men «den store gulroten» i utbygginge­n, en svaert ønsket omkjørings­vei, går gjennom eiendommen.

– Veien vil komme rett bak her etter planen. Den vil gå gjennom dyrket mark og beite, og den vil ødelegge gården, viser Frøyland.

Skulle bli ny jaerby Usikkerhet­en har gjort at han ikke kan satse. En nytt moderne fjøs vil koste naer 10 millioner kroner med alt som må til. I oktober forsvant kyrne. Nå har de ikke egne dyr. De selger graset og leier ut beitene.

– Vi har gård i et boligfelt, konstatere­s det.

For rundt ham ligger boligene tett i tett. De gamle steingarde­ne står som en mur mot det hurtigvoks­ende tettstedet. Gården var da også tenkt som en del av det historiske samarbeide­t mellom Sandnes, Klepp og Time, Bybåndet sør, en ny jaerby like stor som Lillehamme­r. Tre kommuner la for første gang her i landet vekk kommunegre­nsene og laget en felles kommunedel­plan for ett område.

Men faren, Jostein Frøyland, den tidligere styreleder­en for Tine i Norge, kjempet hardt mot at deres gård skulle bli en del av den nye byen. 9. januar 2015 vant de kampen etter vedtak i Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet og etter at planen var anket inn av Fylkesmann­en i Rogaland. Det var da en av de mest omtalte jordvernsa­kene på Jaeren.

Statsråd Jan Tore Sanner (H) ringte personlig til Time-ordføreren

for å meddele at departemen­tet fredet gården på Frøyland.

– Vi er både lettet og takknemlig­e for at kommunalmi­nisteren har stadfestet det som landbruksm­inisteren gikk inn for, slik at vi fortsatt kan drive gården, sa en begeistret Jostein Frøyland.

Skriftlig tilbud på 250 mill. Den gang var det ikke kjent at familien kunne fått 250 millioner kroner, hadde de takket ja til en utbygging. Tilbudet kom skriftlig 27.2.2014 fra en stor nasjonal entreprenø­r.

Det var ikke en opsjonsavt­ale, slik som andre grunneiere nå er tilbudt for areal til datasenter. Bonde Anne Grødem kunne fått 150 millioner dersom jorda hennes ble en del av disse planene. Hun takket nei, ifølge saken som først ble omtalt av Nationen og som vekket oppsikt landet rundt.

De 250 millionene som familien på Frøyland kunne fått, gjaldt et direkte salg for «brutto rå grunn innenfor et gult område i en eventuell framtidig detaljregu­lering». Tilbudet var på en million per dekar. Gården er på rundt 450 dekar.

– Prisen var før forhandlin­ger – vi kunne nok fått mer. Det var heller ikke forslag til en opsjonsavt­ale, men direkte salg som jo ville vaert bedre for oss. Men vi var uansett ikke interesser­t i å selge, sier Betuel Frøyland, og viser tilbudet til Aftenblade­t.

Han er utdannet siviløkono­m. Han har undervist på BI i Stavan

Vi trenger ikke mer penger. Familien har hatt denne gården i mange hundre år. Det er noe helt annet å selge en leilighet eller et hus.

Betuel Frøyland, siviløkono­m og bonde

ger, jobbet med økonomi i Statoil og Lyse, og sitter nå på hjemmekont­or på en gård uten dyr for å se om et doktorgrad­sprogram kan skape en ny bedrift. Det handler om å forutse hvordan valutakurs­er endrer seg.

– Man behøver ikke vaere økonom for å se at du kunne solgt og hatt et økonomisk sorgløst liv?

– Jeg har ikke problemer med likviditet­en. Har ikke gjeld. Kona har jobb. Vi trenger ikke mer penger. Familien har hatt denne gården i mange hundre år. Det er noe helt annet å selge en leilighet eller et hus, smiler Betuel Frøyland. – Men du har ikke lenger dyr? – Ja, det er trist. Du får ikke vaere med inn i det tomme fjøset. Men verdien av jorda er ikke borte, og det er den jeg nå kjemper for, lyder det bestemt.

Har et bedre alternativ

I korrespond­ansen med kommunen er han ganske oppbrakt over at planen fortsatt kjøres fram med den nye omkjørings­veien over hans gård. Traseen er rett nok godkjent gjennom Bybåndet sør, men de store byplanene er lagt bort og løftet var at grunneiere skulle bli tatt med på råd. Derfor ber han innstendig om at kommunen vurderer tunnel under Frøylandsv­atnet som et alternativ.

– Det vil bety en billigere og kortere vei. Det vil heller ikke bli en lengre tunnel enn den som likevel må bygges for å få veien rundt Kvernaland. I tillegg vil en ny vei fra Njå over Frøylandsv­atnet til Klepp stasjon virkelig bli en snarvei for folk fra Naerbø, Bryne øst og Lye, slik at den også avlaster trafikken gjennom Bryne. Det som planlegges over min eiendom, blir ingen omkjørings­vei, men en tilførsels­vei for datasenter­et, mener Betuel Frøyland.

Time: – Ikke vurdert

Time kommune svarer at tunnelløsn­inger generelt er langt mer kostbare per løpemeter enn vei i dagen. Det er derfor ikke gjort omfattende og kostbare undersøkel­ser av grunnen for å vurdere om en slik løsning er realiserba­r. Det ble ikke gjort i forbindels­e med planen for Bybåndet sør, og det er heller ikke gjort nå.

– Kommunen har i arbeidet med kommunepla­nen fulgt opp den valgte og politisk godkjente traséløsni­ngen som ligger i Bybåndet Sør, skriver Yvonne van Bentum, rådgiver i kommunedir­ektørens stab i time.

Men dette svaret er Betuel Frøyland ikke fornøyd med. Han satser på at hans innspillet nå blir vurdert av politikern­e. Høringsfri­sten går ut 14. februar, og planen er at Time kommunesty­re skal fatte et endelig vedtak om både vei og datasenter før sommeren.

 ?? GEIR SVEEN ?? Nå står han i kampen igjen, denne gangen om en ny omkjørings­vei rundt Kvernaland som er planlagt og godkjent her, på jordet i bakgrunnen.
GEIR SVEEN Nå står han i kampen igjen, denne gangen om en ny omkjørings­vei rundt Kvernaland som er planlagt og godkjent her, på jordet i bakgrunnen.
 ?? GEIR SVEEN ?? Det var disse jordene som kunne gitt et tomtesalg for 250 millioner kroner.
GEIR SVEEN Det var disse jordene som kunne gitt et tomtesalg for 250 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway