Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

er uoversiktl­ig når tallene nå har gått oppover.

– Vi vet ikke hvor høye tallene blir, og hva den reelle smitten er. Jeg blir nervøs for hvor vi er på vei.

I desember var hun selv i karantene etter å ha hatt naerkontak­t med en smittet elev.

Fra og med denne uka har Sola videregåen­de skole redusert elevmassen med 50 prosent. I tillegg er flere elever i karantene på grunn av smitte på skolen.

– Nå er det ganske luftig rundt oss, og det er slik vi ønsket å ha det. Men jeg vet at mange hadde foretrukke­t kun digital undervisni­ng, sier hun.

Tør ikke besøke mor

Liva Bodil Kalvik, lektor ved Stavanger katedralsk­ole Kongsgård og medforfatt­er av leserbreve­t, er også urolig for å gå på jobb.

– Med smittetryk­ket vi har nå, oppleves det som ganske bekymrings­fullt å gå på skolen og ikke vite når og hvor smitten befinner seg. Bakteppet for min bekymring er familie. Jeg har en eldre mor som bare har meg, og en sønn som har vaert syk og ikke bør bli smittet. Det blir tatt for gitt at vi laerere stiller, og jeg føler jeg betaler en høy pris for det, sier Kalvik, og forteller at hun ikke tør å besøke sin mor etter å ha hatt undervisni­ng.

Kalvik sier at også flere elever ønsker å ha hjemmeunde­rvisning og slippe å tenke på smitte.

– Vi går ut og inn av trange korridorer, og det er vanskelig å oppretthol­de anbefalt avstand. Jeg har også prøvd å bruke munnbind i undervisni­ngen, men det er vanskelig siden jeg underviser i fremmedspr­åk og de leser på munnen.

– Ikke syke

Kalvik er opptatt av ikke å kritisere skolen og mener ledelsen gjør så godt den kan. Men hun mener undervisni­ngen i videregåen­de skole burde vaert heldigital.

– Jeg har spurt om det går an å ha sin egen undervisni­ng digitalt, men da må man ha sykmelding fra lege. Det blir helt feil, for vi er ikke syke, vi er engstelige.

Rektor ved Sola videregåen­de skole, Sigurd Svela, sier at mange laerere nå er mer bak kateteret enn vanlig.

– Man vil alltid passere hverandre på vei ut og inn, men ut fra definisjon­en på naerkontak­t, er det mulig å undervise uten å vaere helt naer, sier han.

Rektor sier det finnes handlingsr­om for laerere som synes fysisk undervisni­ng er ubehagelig med mye smitte i samfunnet.

– Hvis man er så pass bekymret at det går ut over ens egen psykiske helse, kan man ha en dialog med fastlegen og få papirer på det for så å ha heldigital undervisni­ng.

Forstår bekymringe­n

Joar Loland, fylkesdire­ktør for opplaering i Rogaland fylkeskomm­une, har forståelse for at laererne er bekymret.

– Jeg skjønner godt at de opplever at de er i frontlinje­n. Kanskje ikke på samme måte som de i helsetjene­sten, men det er mange yrkesgrupp­er som nå må vaere på jobb og som er bekymret, sier

 ?? JARLE AASLAND ?? Gro Lokøy er laerer ved Sola videregåen­de skole, og har noen undervisni­ngstimer fysisk og noen digitalt.
JARLE AASLAND Gro Lokøy er laerer ved Sola videregåen­de skole, og har noen undervisni­ngstimer fysisk og noen digitalt.
 ?? JARLE AASLAND ?? Før timen begynner, går Gro Lokøy rundt og vasker alle pultene. Eleven tørker selv av pulten, og går frem og kaster tørkepapir­et.
JARLE AASLAND Før timen begynner, går Gro Lokøy rundt og vasker alle pultene. Eleven tørker selv av pulten, og går frem og kaster tørkepapir­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway