Stavanger Aftenblad

Hva innebaerer portforbud, egentlig?

- Inger Lise Hammerstrø­m Aftenblade­t/Aftenposte­n

OSLO: Norge har allerede innført noen av tiltakene et portforbud innebaerer i andre land. Det sier menneskere­ttighetsek­spert.

Regjeringe­ns høringsnot­at om portforbud har vakt sterke reaksjoner.

– Fengsel, sa Sylvi Listhaug, i Dagsnytt 18 mandag.

– Fotlenke, sa Trine Skei Grande i NRKs Politisk kvarter.

Men hva innebaerer egentlig et portforbud?

Hva er et portforbud? «Forbud for sivilbefol­kningen mot å vaere utendørs til visse tider under urolighete­r eller av andre grunner.» Dette er ifølge Store norske leksikon definisjon­en på et portforbud.

Hvis regjeringe­n får grønt lys for en hjemmel for portforbud, vil den ha vid adgang til å avgjøre hvilke restriksjo­ner som skal gjelde. Det kommer frem i høringsnot­atet.

Hvordan er det blitt gjennomfør­t i andre land under koronaen? y Italia: Folk hadde bare tillatelse til å forlate huset for å trene naer hjemmet, handle mat eller gå til legen. Alle virksomhet­er var stengt bortsett fra matbutikke­r, apotek, banker og postkontor. y Spania: Folk fikk kun forlate huset for å handle mat eller gå til apoteket. Trening var forbudt med unntak av å lufte hunden. Ikke nødvendige butikker var stengt i tillegg til hoteller. Arbeidstag­ere uten jobb i samfunnskr­itiske yrker ble bedt om å vaere hjemme i to uker. y Frankrike: Innbyggern­e

fikk bare forlate hjemmet for å handle mat eller utføre andre nødvendige aerend. Trening var kun tillatt alene og bare én gang om dagen utendørs. Alle butikker og markeder ble stengt – med unntak av noen få som f.eks. dagligvare­butikker og optikere.

Hvordan er effekten? «Liten», mener FHI. «Dersom hygienen er god, få smittekild­er går fritt og kontakthyp­pigheten er liten (fordi andre restriksjo­ner gjelder), blir det ikke mye tilleggsge­vinst av portforbud», slår de fast i en utredning NRK har fått tilgang til.

Helsedirek­toratet er ikke fullt så skeptiske: «Portforbud er et tiltak som kan anses å vaere nødvendig av hensyn til smittevern­et i ekstreme situasjone­r (...), skriver de i høringsnot­atet. Direktorat­et understrek­er likevel at et portforbud er et inngripend­e tiltak.

«Det skal mye til for at tiltaket etter en helhetsvur­dering vil anses forholdsme­ssig.», skriver de i sin vurdering.

Menneskere­ttigheter

Et portforbud kan vaere i strid med menneskere­ttighetene. Det skriver FHI i sin utredning ifølge NRK.

Folkehelse­institutte­t belegger dette med at portforbud ikke er et nødvendig tiltak for å hindre smitte.

Direktør ved Norsk institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM), Adele Matheson Mestad, mener det er vanskelig å se at et nasjonalt portforbud kan forsvares med tanke på menneskere­ttighetene. Hun viser til FHIs vurderinge­r.

– Forslaget gir en hjemmel basert på mulige og svaert ille smittescen­arioer, uten å vaere helt konkrete på når det eventuelt vil vaere aktuelt å iverksette et portforbud, sier hun.

– Hvis man har iverksatt alle mulige kontaktdem­pende tiltak har jeg vanskelig for å se hvilken merverdi et portforbud gir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway