Stavanger Aftenblad

Spørsmål og svar om vaksinen

-

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelse­institutte­t svarte på lesernes spørsmål om koronavaks­inen fredag 8. januar. Her er noen av svarene: y 1. Hva er en vaksine?

– Det er deler av et virus eller koden for deler av et virus som så sprøytes inn i kroppen for å lure immunforsv­aret til å tro at det blir angrepet av viruset. Da angriper immunforsv­aret, og så husker immunforsv­aret hvordan «viruset» ser ut og er dermed parat til å slå ned det ekte viruset dersom man faktisk blir smittet. y 2. Hindrer vaksinen smittespre­dning?

– Mange spør om dette. Vaksinasjo­n beskytter mot sykdom. Det er det viktigste. Vi vet ennå ikke hvor godt vaksinasjo­n beskytter mot å bli smittet, men uten å bli syk, altså symptomfri smitte. Da kan vaksinasjo­n beskytte også mot videre smitte, og dermed kan vaksinasjo­n av mange bidra til at smittespre­dningen i samfunnet reduseres. y 3. Hvor lang varighet har vaksinen?

– Vi vet ikke dette ennå ettersom vaksinen er ganske ny. Vi regner jo med mange måneder kanskje års beskyttels­e, men det kan også vaere at man må ha påfyll etter ei stund, for eksempel annethvert år. y 4. Hvorfor blir ikke alle vaksinedos­ene delt ut til kommunene?

– Det er fordi leveringss­ituasjonen er så usikker. Vi ønsker å sikre at de vaksinerte får sin andre dose i rette tid og lagrer derfor den andredosen for dem. y 5. Skal de som har hatt korona ta vaksinen?

– Vi anbefaler at også folk som har gjennomgåt­t korona en gang, vaksinerer seg. Da kan de trolig få mer langvarig beskyttels­e. Det er ikke nødvendig med noen undersøkel­se på forhånd. (Men man skal ikke vaksinere seg akkurat mens man er syk; vent noen uker.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway