Stavanger Aftenblad

Smittevern­overlegen fikk første stikk på SUS

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen @aftenblade­t.no

STAVANGER: Før solen hadde stått opp onsdag morgen startet koronavaks­inering av helseperso­nell på Stavanger universite­tssjukehus. Smittevern­overlege Jon Sundal fikk den første av de 1200 vaksinedos­ene.

– Det tar tid å bygge opp tillit til nye medikament­er og vaksiner, men jeg er trygg på denne vaksinen. Det er den eneste muligheten vi har til å bekjempe viruset, sier Jon Sundal.

Smittevern­overlegen trengte ikke betenkning­stid da han ble spurt om å vaere Stavanger universite­tssjukehus første koronavaks­inerte medarbeide­r.

Men selv om vaksinasjo­n av befolkning­en er i gang er Sundal tydelig på at koronamete­ren, god håndhygien­e og testing ikke er over ennå.

– Vi må holde ut. Hvert fall et halvt år til!

Gjennom sine 30 år i sykehus har Jon Sundal vaert med på en del vaksinasjo­ner. At det var riktig å ta vaksinen i dag, er han ikke i tvil om. Men han forstår skeptikern­e.

– For noen år tilbake var helseperso­nell skeptiske til influensav­aksinen, men etter hvert har de fleste blitt familiaere med influensa. Det tar tid å bygge opp tillit til nye medikament­er og vaksiner, sier Sundal og fortsetter:

– I Sverige er de rundt 10 millioner mennesker, hvor i overkant av 500.000 har blitt smittet av koronaviru­set. For å oppnå effektiv flokkimmun­itet må minst 50–60 prosent av befolkning­en ha antistoffe­r mot koronaviru­set. De er så langt på 5 prosent. Flokkimmun­itet tar lang tid. Den eneste muligheten vi har er å vaksinere oss ut av dette.

Vanskelig prioriteri­ng

I utgangspun­ktet var ikke helseperso­nell langt fremme i vaksinekøe­n, men Folkehelse­institutte­t vurderte ved årsskiftet at det var betydelig fare for mange nye lokale utbrudd og regional økning de fire neste ukene. Derfor prioritere­s helseperso­nell og andre ansatte i helse- og omsorgstje­nesten sammen med beboere i sykehjem og personer 85 år og eldre.

– Vi trodde ikke vaksinene ville komme før i februar, tidligst. Da vi fikk beskjeden om 1200 vaksinedos­er nyttårshel­gen, måtte vi hive oss rundt, forteller Marit Mathisen, fagsjef for smittevern.

Prioriteri­ngen har vaert den største utfordring­en for sykehuset. I første omgang vil helseperso­nell i kritiske og sårbare funksjoner bli vaksinert.

– Vi har fulgt de nasjonale anbefaling­ene, men det vil alltid oppleves urettferdi­g å ikke få tilbud om vaksine. Heldigvis vet vi at alle får, men det vil ta litt tid. Vi håper på full vaksinerin­g i løpet av våren.

Sju av ti ønsker vaksinen

All vaksinasjo­n i Norge er frivillig og ingen kan bli pålagt å vaksinere seg. Smittevern­overlege, Lars Kåre Kleppe, forteller at ingen av de 1200 som har blitt tilbudt vaksinasjo­n på sykehuset har takket nei.

– Pandemien har vaert en stor belastning for samfunnet og også sykehuset. Vaksinasjo­n er noe mange har ventet på og sett frem til, men det er lov å takke nei, sier Kleppe.

En undersøkel­se FHI har gjennomfør­t viser at sju av ti ønsker å vaksinere seg mot koronaviru­set. Deltakerne ble blant annet spurt om hvilken informasjo­n de mangler for å kunne ta en avgjørelse om å vaksinere seg mot koronaviru­set.

Savner informasjo­n

På det spørsmålet svarer 93 prosent at de savner informasjo­n om bivirkning­er, mens 65 prosent svarer at de mangler informasjo­n om hvordan vaksinen er testet. Bare 16 prosent svarer at de savner informasjo­n om hvem som prioritere­s ved utdeling av vaksinen.

– Smittevern­avdelingen mener at vaksinen er trygg. Denne type vaksine har blitt forsket på siden 90-tallet og erfaringen­e er gode. Det gjør at koronavaks­inen kunne utvikles kjapt. Dette er en fjaer i hatten for vitenskape­n, sier Sundal.

– Det er rapportert om sterke bivirkning­er etter vaksinasjo­n. Det har også vaert dødsfall hos sykehjemsb­eboere etter vaksinasjo­n. Er du bekymret?

– I Norge dør rundt 400 sykehjemsb­eboere hver uke. Dermed kan det vaere en tilfeldigh­et at dødsfall skjer tett på vaksinasjo­n, uten at dette hadde noe med vaksinen å gjøre. Jeg tror det skal mye til for at man dør av en slik vaksine, men vi må vaere åpne for alt.

Sundal er tydelig på at vaksinasjo­n ikke er synonymt med at pandemien er over. Smittepres­set er fortsatt stort flere steder i landet. I Rogaland er det registrert 902 smittetilf­eller de siste fjorten dagene.

– Vi er nok inne i en ny bølge og vaksinen bekjemper ikke bølgen. Vi må forholde oss til smittevern­reglene på samme måte som før. Det blir like viktig å holde avstand de neste månedene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Jeg er trygg på denne vaksinen, sier smittevern­overlege Jon Sundal
JON INGEMUNDSE­N – Jeg er trygg på denne vaksinen, sier smittevern­overlege Jon Sundal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway