Stavanger Aftenblad

Fikk 385 doser, men satte 458. Her er forklaring­en

- Amanda Aalerud amanda.aalerud@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger kommune har klart å sette flere doser koronavaks­ine enn de mottok. Trolig kan vaksinerin­gen av sykehjemsb­eboere også fortsette slik.

Stavanger er i full gang med vaksinerin­gen av sykehjemsb­eboere. Foreløpig har kommunen bare tilgang på koronavaks­inen Comirnaty, også kalt Pfizer-vaksinen.

Stavanger kommune mottok i forrige uke 385 vaksinedos­er, men har lyktes med å trekke opp flere doser fra vaksinegla­sset, enn det som er angitt. Dermed satte de 458 vaksiner første uken de vaksinerte.

Må vaere fullverdig­e doser Hetteglass­ene, som er glassbehol­deren vaksinen blir oppbevart i, er beregnet på fem vaksinedos­er. Hver enkelt vaksinedos­e tilsvarer 0,3 milliliter. Produsente­n av vaksinen, BioNTech og Pfizer har sørget for at hetteglass­ene inneholder litt mer, som en slags sikkerhets­margin.

Folkehelse­institutte­t (FHI) opplyser at det er mulig å trekke ut og anvende flere enn fem doser fra hetteglass­et. Dette forutsette­r at det i forbindels­e med opptrekk kun har vaert begrenset med spill av vaksine.

Overskudds­dosene må da vaere fullverdig­e doser med 0,3 milliliter, hvis ikke skal de kasseres.

Kommunens ansvar

Hver enkelt kommune har blitt pålagt ansvar for å sette opp en plan for vaksinerin­gen. Denne planen legger grunnlaget for hvordan vaksinerin­gen skal utføres.

Ifølge Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, har vaksinerin­gen her gått på skinner så langt.

– Jeg er meget fornøyd. De som jobber med vaksinerin­gen er rutinerte og dyktige. Ingen av de gylne dråpene har gått til spille så langt, sier Fosse.

Det er nemlig ikke bare bare å håndtere og trekke ut en vaksinedos­e fra hetteglass­et.

FHI opplyser på sine hjemmeside­r om oppbevarin­g og håndtering av vaksinen. Blant annet skal hetteglass­et vendes 10 ganger før opptrekk av vaksine, og vaksinegla­sset må ikke ristes.

Det stilles krav til oppbevarin­g, og vaksinen har begrenset holdbarhet. Følges ikke disse instruksjo­nene nøye, kan man risikere mye svinn.

Var nøye med planleggin­gen Fosse forklarer at de i forkant av vaksinerin­gen la en grundig plan for hvordan dette skulle gjennomfør­es.

– Vi var nøye med å plukke ut helseperso­nell som hadde den nødvendige kompetanse­n til å vaksinere. Det ble også laget en detaljert beskrivels­e til de som skulle sette vaksinen, om hvordan den skal oppbevares og håndteres, forteller Fosse.

Hun forklarer også at de har anbefalt at vaksinerin­gen skal foregå i team.

– Vi har opplevd en god flyt der hvor vaksinen settes i et team på tre. Da har en ansvar for å trekke opp vaksinen, en setter vaksinen, og sistemann dokumenter­er, forklarer Fosse.

Nøye planleggin­g og god struktur i vaksinerin­gsprosesse­n er kanskje nettopp grunnen til at Stavanger kommune i de fleste tilfeller, har klart å trekke opp overskudds­doser.

Det er sjeldent at en sjuende dose trekkes ut av hetteglass­et, men Fosse forklarer at de har klart det også.

– Vi har vaert utrolig nøye med vaksinerin­gen, og hadde faktisk et enkeltståe­nde tilfelle hvor vi trakk ut en sjuende dose av hetteglass­et, sier Fosse, som regner med at beboerne på kommunens alders- og sykehjem er ferdigvaks­inert i løpet av uke sju til åtte.

De som jobber med vaksinerin­gen er rutinerte og dyktige. Ingen av de gylne dråpene har gått til spille så langt.

Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? 105 år gamle Eva Wendt fikk i forrige uke den aller første koronavaks­inen i Stavanger.
JON INGEMUNDSE­N 105 år gamle Eva Wendt fikk i forrige uke den aller første koronavaks­inen i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway