Stavanger Aftenblad

– Tiltakene kan ha hatt effekt, men faren er ikke over

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no NTB

OSLO: Regjeringe­n oppretter et nasjonalt telefonsen­ter for å hjelpe kommunene med å følge opp alle reisende inn til landet. Selv om strenge tiltak ser ut til å ha effekt, advarer Bent Høie mot å tro at faren er over.

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie viste på gårsdagens koronapres­sekonferan­se til at nye tall fra Helsedirek­toratet viser at folk har redusert antallet naerkontak­ter, og at faerre har vaert i situasjone­r der det er vanskelig å holde mindre enn én meters avstand. De siste dagene har smitteøkni­ngen blitt noe dempet.

Høie understrek­et likevel at faren ikke er over, og at faren for en ny smittebølg­e er stor.

For tidlig å konkludere

På spørsmål om hvordan man vurderer den samlede effekten av at befolkning­en stort sett har holdt seg for seg selv, svarte folkehelse­direktør Camilla Stoltenber­g at det foreløpig er for tidlig å si.

– Vi ser at det denne uken kan det vaere tegn til en utflating, men det er det også for tidlig å si. Vi må klare å skille tydeligere mellom dem som er testet og er positive etter innreise til Norge, og dem som er oppdaget på annet vis. Det vil vi analysere naermere i dagene som kommer, sa Stoltenber­g.

Bent Høie sa at befolkning­en må vaere forberedt på at de strenge koronatilt­akene kan bli videreført etter denne perioden, som varer til og med førstkomme­nde tirsdag.

– Smitten ligger på et nivå der risikoen for nye utbrudd fortsatt er høy, sa helseminis­teren. Han viste også til den alvorlige situasjone­n i mange andre land i Europa, der både smittetall og dødstall når stadig nye dystre rekorder. Landene frykter også at det blir bli enda verre i ukene som kommer.

Test ved ankomst til Norge Han er spesielt bekymret for at de smittsomme, utenlandsk­e mutasjonen­e øker risikoen for spredning her i landet.

Mange reagerer på at reisende lar vaere å teste seg etter ankomst til Norge. Målet er nå at det skal bli obligatori­sk med koronatest på grenseover­gangen. Også i dag er det obligatori­sk med en test etter ankomst, men innen 24 timer etter grensepass­eringen.

Justismini­ster Monica Maeland (H) understrek­et på pressekonf­eransen at det er straffbart å ikke gjennomfør­e testen.

– Vi ser at mange reagerer på at folk reiser inn uten å teste seg. Vi ser også at risikoen for importsmit­te øker, og vi iverksette­r flere tiltak for å begrense importsmit­ten så mye som mulig, sa Maeland. For at alle skal kunne teste seg straks de ankommer landet, jobbes det nå med å få opp testkapasi­teten på grenseover­gangene.

Telefonsen­ter

Det kan vaere krevende for kommunene å følge opp innreisere­gistrering­en – at de får kontroller­t om de reisende har testet seg og går i karantene.

– For å bistå kommunene vil regjeringe­n etablere et eget nasjonalt telefonsen­ter som får i oppdrag å følge opp alle reisende, sa Monica Maeland.

– Senteret skal beherske flere språk og skal lette kommunenes arbeid med å redusere importsmit­te og hindre spredning av mutert virus, sa hun. Det er Helsedirek­toratet som har fått oppdraget med å etablere senteret.

Vaksinelag­eret

I neste uke vil det ikke lenger vaere behov for å spare vaksinedos­er når flere mottar sin andre dose av koronavaks­inen, opplyste helseminis­ter Bent Høie. Norge har til nå valgt å sette av vaksiner for å sikre at den siste dosen av koronavaks­inen er tilgjengel­ig for alle som har fått første dose. Det er gjort i tilfelle det oppstår problemer med produksjon­en eller distribusj­onen.

– Neste uke har vi bygd opp det lageret vi trenger. Fra da behøver vi ikke å holde av ytterliger­e doser. Da begynner vi også å sette dose nummer to på dem som allerede har blitt vaksinert, sa Høie og fortsatte: – Det betyr flere doser til kommunene de neste ukene.

Beredskaps­lageret vil i utgangspun­ktet inneholde 60.000 doser.

– Flere positive til vaksine Videre opplyste Høie i går at ifølge Helsedirek­toratets koronaunde­rsøkelse vil 83 prosent av nordmenn nå takke ja til å bli vaksinert. De eldste er mest positive.

– I denne aldersgrup­pen sier 91 prosent at det er sannsynlig at de vil ta vaksinen. Og det er denne gruppen som blir vaksinert nå, sa han.

Tall fra Folkehelse­institutte­t viser at rundt 25.000 personer i Norge nå har fått sin første vaksinedos­e. To av dem er kong Harald og dronning Sonja. – Jeg er glad for å høre at kongen og dronningen har takket ja til vaksinen, sa Høie.

Smitten ligger på et nivå der risikoen for nye utbrudd fortsatt er høy.

Bent Høie, helse- og omsorgsmin­ister

 ?? TERJE PEDERSEN, NTB ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie og justis- og beredskaps­minister Monica Maeland sa i går at de strenge koronatilt­akene trolig vil bli forlenget i Norge. Forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim til venstre.
TERJE PEDERSEN, NTB Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie og justis- og beredskaps­minister Monica Maeland sa i går at de strenge koronatilt­akene trolig vil bli forlenget i Norge. Forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway