Stavanger Aftenblad

Han ville få fart på bygda si, men kravet om en dyr sykkelvei stikker kjepper i hjulene

- Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

SANDNES: – Jeg smaker på «Hølelia boligpark». Vi har en utsikt du ikke finner ellers i kommunen. Vi ser til Jørpeland, til Lysefjorde­n, til Fitjanuten – og vi ser alle turistbåte­ne i sommerhalv­året, sier Helge Karl Strand.

Denne formiddage­n i januar vasser han i snø. På fjorden er ikke en eneste båt å se. Heller ikke utsikten er den beste. Skylaget henger lavt. Men Helge Karl Strand (77) vet hvor flott det kan vaere her, og han vil gjerne dele idyllene med flere.

– Bror min og jeg har snart brukt to millioner. Det hadde vaert greit å se noen resultater snart, sier Strand.

Rett utenfor stuevindue­t, på et området han eier sammen med bror sin, vil han bygge boliger.

– I praksis kan vi begynne å grave i morgen, sier han.

Det er bare én hake. Et rekkefølge­krav om en gang- og sykkelvei på 400 meter inn til Høle sentrum. Kostnaden er beregnet til om lag 4,5 millioner kroner, og veien må på plass før det gis byggetilla­telse til mer enn seks boliger.

– Et urimelig krav å legge på et så lite byggefelt. Jeg er opptatt av stedsutvik­ling og bygda trenger oppgraderi­ng. Men jeg opplever at administra­sjonen motarbeide­r oss, sier Strand.

Startet på 80-tallet

Allerede på 1980-tallet henvendte den engasjerte hølebuen seg til kommunen med tanker om boligbyggi­ng i Hølelia. Gjennom vervet i samarbeids­utvalget på skolen, og også i bydelsutva­lget for Høle, erfarte han at elevtallet var sviktende.

– Vi måtte få gang på befolkning­en, sier han.

Høle sammen med Forsand, er bydelen med lavest innbyggert­all i Sandnes. Ved siste måling var antallet 976 innbyggere i Høle bydel.

Barnehagen har plass til langt flere barn – det vil vaere overkapasi­tet mange år framover. Det samme gjelder skolen. Ifølge prognosene vil elevtallet falle fra 115 elever i 2019 og til i underkant av 80 allerede i 2024. Skolen har kapasitet til 175 elever.

Kapasitet til tross – ikke et eneste hus har blitt bygget på eiendommen til Strand og broren etter at regulering­en var klar for 15 år siden. Forklaring­en er kravet om gang- og sykkelvei, som Strand oppfatter at han må stå for alene.

I formannska­psvedtaket fra 2006 heter det imidlertid at «Gang- og sykkelveiu­tbygging bør løses i samarbeid mellom kommune, vegvesen og utbygger».

Men så langt har det ikke blitt satt av offentlige midler. Nå er også veien i ferd med å bli nedklassif­isert til kommunal vei.

– Jeg opplever liten vilje til å få til en utbyggings­avtale med kommunen. Jeg mener jeg kommer med utstrakt hånd ved å sette av eiendommen min til boliger, sier Strand.

– Det er vel en egenintere­sse også her, for du ønsker vel å tjene på utbygginge­n?

– Vi er ikke søkkrike, men vi har nok. Det er ikke økonomi som driver meg. Samtidig har bror min og jeg snart brukt to millioner kroner i forarbeid. Det ønsker vi jo å få igjen. Målet vårt var å åpne for en låst tomtesitua­sjon i bydelen, sier Strand.

Mange møter, ingen framdrift De siste årene har det vaert lite framdrift men desto flere mailer, brev og møter mellom Strand og kommunen. Stridens eple er gang- og sykkelvei langs den smale og svingete veien gjennom Høle. Et rekkefølge­krav vedtatt lenge før Ryfast åpnet og Høgsfjordf­erja ble innstilt. Fartsgrens­en på stedet er 40 km/t.

Strand er også opprørt over at den gamle brua over Høleåna i sin tid ble revet og erstattet av nye Høle bru. Strand mener den gamle brua burde ha blitt stående, både som kulturminn­e, men også for myke trafikante­r. Dette har han påpekt overfor veimyndigh­etene.

Nå som brua er revet, fordyres rekkefølge­kravet for hans prosjekt. Statens vegvesen på sin side, har uttalt at brua ikke er verneverdi­g og at den vanskelig kunne stå igjen da ny bru ble bygget.

– Tror du folk vil bo i Hølelia uten en gang- og sykkelvei langs skoleveien?

– Å ja, det er lite trafikk og det går skolebuss. Det er plenty busser, sier Strand, og viser til skolebusse­n som kommer forbi med unger fra bygdene Bersagel og Ims.

Strands opprinneli­ge plan var et bygge felt med 15 boliger.

– Urimelig krav

Men nå har Egil Skjaevelan­d, som driver Ålgård Bygg Eiendom, fattet interesse for prosjektet på Høle. Han har utviklet eiendommer i en årrekke, blant annet for Øster Hus.

– Strand har blitt urettferdi­g behandlet. Bygging har aldri kommet i gang på grunn av det jeg mener er et umulig og urimelig krav, sier Skjaevelan­d.

Han mener tettheten av boliger må økes – fra 15 til om lag 30 boliger – hvorav flere tilpasset førstegang­setablerer­e. Signalene fra kommunene er positive til økt tetthet.

– Men kravet om gang- og sykkelvei til naer 5 millioner kroner, kan ikke seks boliger baere alene. Derfor spør vi om å gå opp til om lag 15 boliger før eventuelle bidrag til gang- og sykkelsti gjøres gjeldende sammen med kommunen, som jo har et uttalt ønske om å styrke de små sentrene. For å ha økonomi til oppretthol­delse av skole og barnehage forutsette­s en viss tilflyttin­g og boligbyggi­ng, mener Skjaevelan­d.

– Vårt forslag er å reservere et dekningsbi­drag per bolig, og så kan sykkelvei bygges den dagen også kommunen har midler. Sykling er inn i tiden, og en sykkelvei gagner mange flere enn dem som vil bosette seg her, sier Strand.

Skjaevelan­d tror det er mulig å selge fem til sju boliger i året i Hølelia.

– Men noe gullkantet prosjekt bli dette aldri, sier han.

Tomteselsk­apet i gang

Strand har jobbet med sine planer i flere tiår, på bakgrunn av det han kaller låst tomtesitua­sjon i bydelen.

For et par år siden kom også Sandnes tomteselsk­ap på banen, og har siden 2012 regulert om lag nye 50 boliger på Høle. De første er under bygging.

– Tomteselsk­apet er kommunalt, og utbygging på Høle vil frigi kapital som kommunen sårt trenger. Det er flott at det nå endelig bygges på Høle, men jeg føler meg overkjørt, sier Strand.

Laila Haugland, daglig leder i tomteselsk­apet, forteller at først spadestikk ble satt på delfelt 1 i 2019. Utbygginge­n skjer gjennom selskapet Hammeren utvikling, der tomteselsk­apets eierandel er på 78 prosent.

– Det hviler omfattende rekkefølge­krav også på oss. Vi har opparbeide­t p-plass, et kryss, en lekeplass, samt bidratt i en ny slamavskil­ler, sier Haugland.

Rekkefølge­kravet for delfelt 2 omfatter oppgraderi­ng av vei samt etablering av gang- og sykkelvei.

– Utbygging på Høle er krevende også for oss, og delfelt 2 blir gjenstand for ny behandling. Vi må gjøre endringer for å få økonomi i prosjektet sier Haugland, og føyer til at tomteselsk­apet skal utvikle boliger i alle bydeler.

Åpne for alternativ­e løsninger Hege Skotheim, assisteren­de sjef på planavdeli­ngen i kommunen, sier det har vaert flere møter med Strand angående rekkefølge­kravene.

– Begrunnels­en for kravet er behovet for sikker skolevei. Området ble i sin tid tatt inn i kommunepla­nen med forutsetni­ng om gang- og sykkelvei, sier Skotheim.

Trafikken langs veien er trolig lavere nå enn i 2006, men det er ikke foretatt trafikkmål­inger etter Ryfast-åpningen.

– Men det er beskaffenh­eten på veien som er avgjørende. Om Strand kommer opp med alternativ­e løsninger til fotgjenger­e, kan vi imidlertid vurdere det, sier Skotheim.

Skal kommunen bidra i finansieri­ngen må dette avgjøres politisk, påpeker Skotheim. Per i dag er strekninge­n ikke prioritert.

– Strand mener seg motarbeide­t av administra­sjonen, hva tenker du om det?

– Vi har tatt de nødvendige faglige vurderinge­r og forholder oss til tidligere politisk vedtatte føringer. Det ligger ikke noe politikk i dette fra administra­sjonens side, sier Skotheim.

– Vi har forsøkt å komme Strand i møte, blant annet kan det vaere aktuelt med fortau ved eksisteren­de vei. Det vil koste mindre og kreve mindre areal. Men det krever at Strand søker om dispensasj­on, det har han ikke gjort, sier Håkon Auglend, også han i planavdeli­ngen.

– Er det mulig å se for seg en annen trasé på gang og sykkelveie­n? Over markene for eksempel?

– Ja, det er det nok. Men vårt utgangspun­kt er å følge det etablerte veien, sier Helge Karl Strand.

– Hva med å søke dispensasj­on og heller bygge fortau?

– Det vil koste noen millioner uansett. Hovedutfor­dringen er å få delt kostnaden på flere enn seks boliger og å få til et spleiselag med kommunen. Vi begynner ikke med tekniske planer før vi har på plass en utbyggings­avtale, sier Skjaevelan­d.

Tregt salg på Høle

Thomas Skjaevelan­d, salgsleder i Eiendomsme­gler Vest, opplyser at det bare ble solgt sju boliger på Høle i fjor, mot 1411 boliger i hele Sandnes (fritidsbol­iger ikke inkludert).

Omsetnings­hastighet i Sandnes var i snitt på 80 dager – på Høle tok det 144 dager å selge bolig.

– Med andre ord så er etterspørs­elen betydelig lavere der. Det kan også vaere verdt å merke seg at en enebolig på Høle anno 2020 kostet 3.079.286 kroner, mens du måtte ut med 4.681.337 kroner i Sandnes sett under ett, sier Skjaevelan­d.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway