Stavanger Aftenblad

Sitter på gjerdet og følger debatten om kommunal støtte i Klepp

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

KLEPP: Klepp vurderer å kutte støtten til organisasj­oner som gir medlemmene ulike muligheter ut fra legning og kjønn. Kan denne tankegange­n spre seg til andre kommuner?

Hovedutval­get for samfunn og kultur i Klepp mener, med 8 mot 1 stemme, at organisasj­oner som får støtte i Klepp må regne alle medlemmer som «likeverdig­e når det gjelder å kunne velges til styre, tillitsver­v og posisjoner, uavhengig av samlivsfor­m, seksuell orienterin­g, kjønn og etnisitet».

Det vil ramme konservati­ve, kristne organisasj­oner, men også for eksempel muslimske gruppering­er, bekrefter leder i hovedutval­get Arild Børge Skjaevelan­d (Sp).

Hadle Rasmus Bjuland (KrF), håbuen som har 2. plass på KrFlista i Rogaland, sier at han er sjokkert over vedtaket i Klepp.

– Hvis et slikt opprør skulle starte en plass, så hadde jeg ikke trodd at det var på Jaeren.

Opprør?

Men er det et opprør på gang? Hva mener lederne i hovedutval­gene i de andre kommunene?

I Hå har de et spesielt bakteppe. Der er KrF et dominerend­e parti og en politisk krumtapp. Mye av det som skjer i Hå må tolkes gjennom avtalen som ble gjort mellom styringspa­rtiene etter valget. Forenklet sagt er det vanskelig for de andre partiene å få gjennom noe prinsipiel­t som ikke KrF støtter, får Aftenblade­t vite i rådhuset.

Anders Braut Ueland (Sp) er partikolle­ga og innehar det samme vervet som Arild Børge Skjaevelan­d (Sp) har i Klepp.

– Jeg har stor sympati for tanken bak vedtaket i Klepp. Jeg liker ikke at noen skal diskrimine­res på bakgrunn av kjønn, seksualite­t eller hva det nå måtte vaere. Det gjelder uansett om det er kristne lag og foreninger eller om det er for eksempel en moske. Samtidig er det vanskelig å forandre reglemente­t i Hå så lenge disse organisasj­onene er berettiget statstilsk­udd, sier Braut Ueland.

– Hvis saken kommer opp, stemmer du for eller imot?

– Det er vanskelig å si. Den er jo ikke diskutert i Hå og vi måtte i så fall ha gjort et vedtak i partiet først, men jeg har sympati med saken. Skal en organisasj­on få støtte fra det offentlige, bør de jo drive ut fra verdiene som vi ønsker at samfunnet skal ha.

Time

Unni Sirevåg Lende (KrF) er leder av hovedutval­get for levekår i Time. Til saken i Klepp synes hun det er rart hvis de lokale retningsli­njene skal vaere strengene enn det staten legger opp til.

– Vi hadde en sak i forhold til om Sion på Bryne skulle få støtte. Der fikk vi spilt inn en ny behandling som endte med flertall for at de skal få støtte.

Til saken i Klepp sier hun at er det noe som er viktig nå, slik verden ser ut, så er det å verne demokratie­t og trosfrihet­en. Det er to ting som menneskere­ttskonvens­jonen legger stor vekt på og som Norge har skrevet under på. Dette er òg beskyttet i grunnloven.

– Vi må ha et mye sterkere fokus framover på å sikre retten til trosfrihet. Spørsmålet må ikke handle om vi er enige eller uenige. Det må ikke bli sånn at hvis noe ikke er politisk korrekt, så skal folk stenges ute fra fellesgode­ne. Dette handler ikke om at «vi lever i 2021», det handler om grunnlegge­nde menneskere­ttigheter og retten til å tro. Vi må ha et livssynsåp­ent samfunn, sier Unni Sirevåg Lende.

Gjesdal

Marit Høye (H) er leder av utvalg for kultur og samfunn i Gjesdal. Hun synes debatten er «veldig interessan­t», men hun har ennå ikke gjort seg opp en mening når det gjelder Gjesdal.

– Det er så mange hensyn som må veies mot hverandre. Jeg har notert meg debatten i Klepp. Det er helt sikkert en problemsti­lling vi etter hvert må forholde oss til. Vi er helt avhengig av de frivillige organisasj­onene som driver et flott arbeid i kommunen. Derfor er ikke problemsti­llingen enkel. En ting er de kristne organisasj­onene, men dette gjelder òg muslimske og jødiske miljøer, sier hun.

Aftenblade­t fotfulgte Joe Biden i dagene før og etter valget. Hvem er egentlig denne 78-åringen?

 ?? EGIL ERIKSSON ?? Fra Tinghaug kan du på gode dager se det meste av Jaeren. Korset kan ha stått her i 1000 år.
EGIL ERIKSSON Fra Tinghaug kan du på gode dager se det meste av Jaeren. Korset kan ha stått her i 1000 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway