Stavanger Aftenblad

Millioninn­tekter blåser bort

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Flere millioner kroner er som blåst vekk for Vardafjell­et Vindkraft, fordi de sju vindturbin­ene nå har stått stille i to måneder.

I dag, torsdag, er dag nummer 59 med stillstand for de sju vindturbin­ene på Vardafjell­et i Sandnes.

– Et veldig grovt overslag tilsier at man i disse to månedene kunne solgt strøm for rundt tre millioner kroner, sier Magnus Korpås, professor ved Institutt for elkrafttek­nikk ved NTNU (Norges teknisknat­urvitenska­pelige universite­t) i Trondheim.

Han jobber blant annet med kraftmarke­der og fornybar energi.

Korpås understrek­er at overslaget er grovkornet, siden både strømprise­r og strømprodu­ksjon varierer. Han har basert overslaget på at Vardafjell­et Vindkraft har en forventet årsproduks­jon på 80 GWh – 80 millioner kilowatt timer – og på en strømpris tilsvarend­e desember 2020, som ligger rundt 214 kroner per megawatt time.

– Hvis det hadde blåst like mye hver måned, ville en stans på to måneder utgjort en sjettedel av forventet produksjon. Men det blåser mest i vinterhalv­året, dermed blir tapet relativt sett høyere i disse månedene. Dette avhenger av hvilke avtaler kraftprodu­senten har, men selger man strømmen direkte i spotmarked­et, så er også strømprise­n høyere i vintermåne­dene. Dét blir enda en forsterken­de effekt, sier Korpås til Aftenblade­t.

Ble stoppet 16. november

– Turbinene står. Det er ikke gunstig. Det sier seg selv at dette er tapte penger, sier Kalle Hesstvedt tørt.

Han er prosjektle­der i Nordisk Vindkraft, som drifter Vardafjell­et vindkraftv­erk, og vil ikke gå lenger inn i det som har med økonomien å gjøre.

13. november ble Vardafjell­et Vindkraft AS pålagt, av Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), å stoppe alle de sju turbinene, med virkning fra klokken 15 mandag 16. november.

Årsaken var at turbinene forstyrret tv-signalene til mange naboer i naerheten av vindkraftv­erket.

Både før og etter stoppordre­n har vindkrafts­elskapet diskutert fram og tilbake med Norges Televisjon (NTV) om hvordan problemene skal løses.

Løsning på gang

Direktør Trude Malterud i NTV har lenge vaert frustrert over at ikke Vardafjell­et Vindkraft AS (VVAS) har sagt ja til NTVs forslag til løsninger.

I en e-post av 18. desember, til en saksbehand­ler i Olje- og energidepa­rtementet, skriver Malterud:

«I stedet for å inngå en avtale hvor midlertidi­g tiltak kunne vaert etablert i løpet av 2 uker og de permanente i løpet av 6 uker, valgte de heller å stille seg selv i en slik situasjon at nedstengin­g av turbinene ble det som ble iverksatt.» ...

«Vi ga VVAS prisestima­ter tidlig i prosessen som viser at permanent løsning vil koste i størrelses­orden 5–6 MNOK under hele NTVs konsesjons­periode, dvs. t.o.m. 2030», heter det i e-posten.

Etter nyttår har det imidlertid vaert ny kontakt mellom Vardafjell­et Vindkraft og NTV. En avtale kan nå vaere rett rundt hjørnet.

– Vi hadde et møte i forrige uke der vi ble enige om å finne en vei videre. Nå synes jeg vi er i en god prosess, sier Kalle Hesstvedt.

– Vi venter nå på oppdaterte pris-estimater fra Telenor. Det handler om å bygge to nye sendestasj­oner, slik at tv-signalene i det digitale bakkenette­t blir gjenoppret­tet og at folket som er berørt får tilbake tv-signalene sine også når vindturbin­ene går. Vi har troen på at dette skal løse seg nå, sier Malterud.

Permanente løsninger kan ifølge Malterud vaere på plass anslagsvis seks til åtte uker fra en avtale er på plass. Før det kan NTV etablere midlertidi­ge løsninger.

Støyklage ikke endelig avgjort Vardafjell­et Vindkraft AS har imidlertid ikke bare manglende tv-signaler å bekymre seg over.

Støy er også en utfordring, etter at Sandnes kommune vedtok å skjerpe kravene til støy fra vindkraftv­erket. Kommunen har vedtatt å skjerpe støykravet fra 45 desibel Lden til 42 desibel Lden.

Lden-kravet handler om støyen over en hel dag (day-eveningnig­ht noise level) ved boliger i området.

Fylkesmann­en i Rogaland oppretthol­dt kommunens vedtak – til sterke protester fra vindkrafts­elskapet – og 23. desember fikk vindkrafts­elskapet avslag fra Klimaog miljødepar­tementet på sin søknad om utsatt iverksetti­ng av vedtaket.

Selv om Fylkesmann­ens (nå Statsforva­lterens) avgjørelse i desember var endelig, så har Vardafjell­et Vindkraft bedt Klima- og miljødepar­tementet om å omgjøre vedtaket. Denne saken er ikke avgjort.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Driften av vindturbin­ene på Vardafjell i Sandnes gir forstyrrel­ser i tv-signalene for beboerne i området. Nå har vindturbin­ene stått stille i to måneder.
PÅL CHRISTENSE­N Driften av vindturbin­ene på Vardafjell i Sandnes gir forstyrrel­ser i tv-signalene for beboerne i området. Nå har vindturbin­ene stått stille i to måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway