Stavanger Aftenblad

Har varslet over 50 oppsigelse­r

- Tyra Kristianse­n Stave tyra.kristianse­n.stave@e24dinepen­ger.no

SOLA/HAUGESUND: Aviator Airport Alliance sier opp ansatte helt eller delvis ved seks norske flyplasser. – Utsiktene for luftfarten er dårlig også i 2021, sier HR-sjefen.

Aviator Airport Alliance har meldt Nav om 53 oppsigelse­r, viser tall E24 har fått innsyn i. Noen av disse blir bare delvis sagt opp, opplyser HR- og kommunikas­jonssjef Jan Fredrik Tinlund i Aviator.

– Oppsigelse­ne er fordelt på Molde, Ålesund, Haugesund, Bodø, Trondheim og Stavanger med størst antall oppsigelse­r i Stavanger og Trondheim, sier Tinlund. Selskapet er pliktig til å melde fra når det sier opp mer enn ti ansatte innen en periode på 30 dager.

– Fremtiden er mørk

Aviator har i overkant av 500 ansatte i Norge, som betyr at rundt 10 prosent av arbeidssty­rken nå må gå. Det fikk de beskjed om 20. desember, opplyser Tinlund.

– Jeg synes hver person er én for mye, jeg vil jo at alle skal beholde jobbene sine, sier Amir Mayani, hovedtilli­tsvalgt i Aviator for dem som jobber innendørs på flyplassen­e med innsjekk og billetter.

Tinlund trekker frem at både internasjo­nale og nasjonale luftfartsm­yndigheter regner med at flytrafikk­en ikke vil vaere tilbake på normalen før tidligst i 2023 eller 2024.

– Utsiktene for luftfarten er dårlig også i 2021, sier Tinlund.

André Jønsson er hovedtilli­tsvalgt for de ansatte som jobber med fly, bagasje og kjøretøy i Aviator Norge, altså de som jobber utendørs på flyplassen. Han beskriver stemningen blant de ansatte som «dyster».

– Sånn som bedriften uttaler seg er fremtidssi­tuasjonen mørk og det er mange som er på utkikk etter nye jobber, sier Jønsson.

– Tatt i for mye

Jønsson forteller at selskapet har lagt til grunn at de skal ha samme flyprogram som de hadde i desember i hele 2021.

– Det var nesten ingen flyginger i desember, så jeg synes de har sagt opp altfor mange. Jeg mener de har tatt i for mye med det behovet de kommer til å ha til sommeren og når vaksinene begynner å virke, sier Jønsson.

Han skjønner likevel at det kommer oppsigelse­r for tiden, på grunn av krisen i luftfarten.

På spørsmål om Aviator har tatt i for mye når de har varslet oppsigelse­r svarer Tinlund at de nye restriksjo­nene, selv om de er nødvendige, medfører «så å si ingen reiseaktiv­itet».

– Starten på dette året har gitt oss ytterliger­e redusering­er i antall flyginger, sier Tinlund.

Krysser fingrene

Dette er første gang under pandemien at Aviator nedbemanne­r. Mayani tror ikke det kommer flere nedbemanni­nger i Aviator – hvis Norwegian overlever.

Aviator har både Norwegian og Wizz Air på listen over selskaper de jobber for på flyplassen­e.

– Vi er avhengig av hvordan det går med flyselskap­ene også. Jeg krysser fingrene for at det går bra med Norwegian, sier Mayani.

Norwegian er, som hele flybransje­n, hardt rammet av koronakris­en og har satt i gang en rekke tiltak for å overleve.

– De har kuttet en god del i ruter og satt fly på bakken. Det førte til at vi måtte permittere enda flere, sier Mayani.

Hardt rammet bransje

– Flybransje­n er sammen med hotell- og restaurant­bransjen den som har vaert mest skadeliden­de av pandemien hele veien, forteller avdelingsl­eder Gunnar Holm i Flyarbeide­rnes Forening.

Holm synes ikke det er rart at selskaper må ty til nedbemanni­nger. Han påpekte før regjeringe­n utvidet permitteri­ngsordning­en til 1. juli at flere selskaper måtte nedbemanne før ordningen originalt skulle løpt ut i mars.

Widerøe Ground Handling varslet i november Nav om 550 oppsigelse­r ved sju ulike flyplasser. I SAS Ground Handling hadde 680 mistet jobben i oktober.

– Det er den mest dramatiske nedbemanni­ngen i bransjens historie, sier Holm. Han tror også 2021 rammer luftfarten hardt, selv om det kommer vaksiner. Det kommer til å sende mange ut i arbeidsled­ighet, tror han.

 ?? PRIVAT ?? André Jønsson er hovedtilli­tsvalgt for en gruppe av de ansatte som er rammet. Han beskriver stemningen blant de ansatte som dyster.
PRIVAT André Jønsson er hovedtilli­tsvalgt for en gruppe av de ansatte som er rammet. Han beskriver stemningen blant de ansatte som dyster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway