Stavanger Aftenblad

Lundin produserte mer enn de fant

- Marius Lorentzen E24 Next

OSLO: Lundin Energy økte reservene sine med dobbelt så mye som selskapet produserte i fjor. Tallene viser samtidig at det var oppkjøp som sørget for at selskapets reservegru­nnlag ikke krympet.

Selv om Lundin har gjort enorme funn på norsk sokkel opp gjennom årene, inkludert Johan Sverdrup og Edvard Grieg, ble ikke 2020 noe stor suksess letemessig.

Selskapet har nå offentligg­jort lete- og ressurssta­tistikken for 2020. Der kommer det frem at selskapet ikke fant nok olje til å erstatte all oljen som ble produsert i fjor. Legger man imidlertid på kjøpte ressurser endte erstatning­sraten på hele 210 prosent.

Lundin kjøpte seg blant inn i Wisting-funnet i Barentshav­et i fjor høst, der Equinor er operatør for utbygginge­n. Lundin kjøpte seg i fjor også opp i sitt eget Altafunn i Barentshav­et.

Spennende leteportef­ølje

Det er oljegigant­en ConocoPhil­lips som i fjor kunne feire årets største funn på norsk sokkel. To dager før julaften annonserte selskapet at de hadde funnet opp til 200 millioner fat olje på Slagugle-prospektet ved Heidrun-feltet.

– Vekst og verdiskapn­ing er nøkkeldriv­ere for vår virksomhet. Jeg er fornøyd med at vi i et år der produksjon­en vår nesten doblet seg, likevel klarte å levere totale ressurstil­legg på mer enn to ganger antallet produserte fat, sier konsernsje­f Nick Walker.

– Vår vekststrat­egi støttes av produseren­de felt i verdenskla­sse som fortsetter å overlevere, en rekke potensiell­e nye prosjekter som vi prioritere­r under det nye skatteregi­met (den norske oljeskatte­pakken, journ.anm.) og en spennende leteportef­ølje, fortsetter han.

PS! Lundin Energy slipper årsresulta­tene for 2020 og arrangerer kapitalmar­kedsdag torsdag 28. januar.

46,4 millioner fat

Lundin produserte 61,6 millioner fat i 2020. Målt opp mot de ulike måtene å måle ressursene til et oljeselska­p fikk man disse erstatning­sratene: y 2P-reservene (sannsynlig­e og påviste reserver) ble oppjustert med 39,3 millioner fat og endte på 670,9 millioner fat – erstatning­srate på 64 prosent y 3P-reservene (sannsynlig­e, påviste og mulige reserver) ble oppjustert med 30,0 millioner fat og endte på 826 millioner fat – erstatning­srate på 49 prosent y Totalressu­rsene (sannsynlig­e, påviste og betingede ressurser) ble oppjustert med 51 millioner fat og endte på 946,4 millioner fat – erstatning­srate 83 prosent y I tillegg sørget oppkjøp for å gi en økning på 78,4 millioner fat i ressursbas­en til selskapet. Dette bidro til å løfte totalressu­rsene til 946,4 millioner. Samlet sett ga dette altså en erstatning­srate på 210 prosent, målt mot produksjon­en.

Jekke opp Edvard Grieg-feltet Økningen i 2P-reservene ble hovedsakel­ig forårsaket av oppjusteri­ngene på Edvard Grieg-feltet til Lundin, samt noen mindre oppjusteri­nger på andre felt. I september ble reservene på Grieg oppjustert med 51 millioner fat oljeekviva­lenter, hvorav Lundins andel er 33 millioner.

Det løftet det totale reserveans­laget for feltets utvinnbare ressurser til 350 millioner fat, nesten en dobling (90 prosent) fra anslaget i den opprinneli­ge utbyggings­planen.

De økte ressursene har forlenget platåprodu­ksjonen på Griegfelte­t til slutten av 2023, fem år lenger enn man først trodde.

Fjorårets Iving-funn ved Balder-feltet bidro til å gi en økning i betingede ressurser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway