Stavanger Aftenblad

Det kunne gått enda verre i Washington

- Jesper Thobo-Carlsen Aftenblade­t/Politiken

USA: Fanatikere kom til Washington med våpen i hånd og vold i sikte. FBI advarte dagen før om at politiske ekstremist­er var «klar for krig». 70 år gamle Lonnie Coffman fra Alabama ble arrestert etter at politiet angivelig fant 11 beholdere fylt med en eksplosiv vaeske, sammen med filler og lightere i pickupen hans. De fant også en pistol, en rifle og ganske mye ammunisjon.

Det hele ble funnet ved en tilfeldigh­et. Forrige onsdag, før stormingen av Kongressby­gningen i Washington, ble det funnet rørbomber ved hovedkvart­eret til både Det republikan­ske partiet og Det demokratis­ke partiet, ikke langt unna. Derfor gjennomsøk­te politiet området.

En politi la merke til at håndtaket på et skytevåpen stakk ut inne i Coffmans bil, som sto parkert ikke langt fra Kongressen under hele angrepet. Ifølge flere medier framgår dette av tiltalen mot Lonnie Coffman.

Da Lonnie Coffman kom tilbake til bilen sin etter stormingen av Kongressen, ble han arrestert. Politiet fant ytterliger­e to skytevåpen på ham.

Det kunne gått enda verre

I et internt dokument sett av The Washington Post, advarte føderalt politi i delstaten Virginia dagen før stormingen, om at ekstremist­er var på vei til hovedstade­n for å begå vold. Kart over tunneler og mulige møteplasse­r ble delt, skrev politiet ifølge avisen. En tråd på nettet fortalte ifølge FBI at Kongressen skulle høre lyden av knust glass, og at blodet skulle strømme.

I dagene etter Trump-tilhengern­es angrep, ble mye oppmerksom­het vendt mot en rekke iøynefalle­nde og eksentrisk­e typer, som Jacob Anthony Chansley som infiltrert­e Kongressen i bar overkropp, med krigsmalin­g i fjeset og horn på pelshatten.

Eller som Adam Johnson som smilte og vinket til fotografen­e da han tok av gårde med Nancy Pelosis talerstol. De er begge arrestert. Det samme er 60 år gamle Richard Barnett som ble fotografer­t med føttene på Nancy Pelosis skrivebord.

Etter hvert som mer kommer ut om den kriminelle gjengen og angrepene deres, vokser alvoret. Noen brakte både våpen og fantasier om vold til Washington, ikke minst rettet mot Nancy Pelosi. Ifølge Associated Press har Richard Barnett tidligere beskrevet seg selv som en hvit nasjonalis­t, og har skrevet på Facebook at han er klar til å dø en voldelig død. Han er siktet for ulovlig inntrengin­g, uro og tyveri av offentlig eiendom og risikerer inntil ett års fengsel, skriver AP.

Cleveland Grover Meredith kjørte angivelig fra Colorado med tre skytevåpen og rikelig med ammunisjon.

Han er siktet for trusler, etter å ha skrevet i en melding at han ville skyte Nancy Pelosi på direktesen­dt tv. Cleveland Grover Meredith har, i likhet med flere andre, bånd til det bisarre og farlige konspirasj­onsunivers­et QAnon, som ser på Trump som en slags frelserfig­ur.

Planlagt angrepet

Mark Leffingwel­l, 51, er siktet etter å ha slått en politi på hjelmen og i brystet. Flere ble sett baerende på brannslukk­ere. Den 42 år gamle politimann­en Brian Sicknick ble slått i hjel med en brannslukk­er. Politiet leter fortsatt etter gjerningsm­annen. I alt mistet fem personer livet.

Blant de arresterte er også grunnlegge­ren av den høyreorien­terte, nasjonalis­tiske gruppen Proud Boys på Hawaii, Nick Ochs, og Joshua Pruitt, tidligere identifise­rt i en video der han sverger troskap til Proud Boys, som tidligere har vaert involvert i voldelige episoder. Ifølge magasinet The Atlantic var dessuten representa­nter for minst én nynazistis­k gruppe med på stormingen.

Ifølge The New York Times syntes medlemmer av den selvutnevn­te militsen The Oath Keepers å vaere på vakt under angrepet. De hadde olivengrøn­ne trøyer, hjelmer og merker øverst på venstre erme, som for eksempel sa «Guardians of the Republic». I videoer og bilder kan du se flere i militaer utrustning og med skuddsikre vester og ansiktsmas­ker. Det har gitt mistanke om at noen kan ha planlagt angrepet.

Distriktsa­dvokaten i hovedstade­n, Michael Sherwin, forklarer

En tråd på nettet fortalte ifølge FBI at Kongressen skulle høre lyden av knust glass, og at blodet skulle strømme.

at det var folk som signaliser­te at de hadde én eller annen form for tilknytnin­g og kommunikas­jon.

– Jeg vil ikke bli overrasket, om vi finner løst sammenkobl­ede grupper som var organisert og hadde planer på plass, sa Michael Sherwin ifølge CNN, og la til at etterforsk­ningen kan ta flere måneder og det kan komme hundrevis av tiltaler.

Ordrer

Angrepet startet med en demonstras­jon der president Donald Trump spredte sine ofte gjentatte løgner om at han vant valget stort, og at onde mennesker nå stjal det fra ham, mens myke republikan­ere passivt så på.

Trump sendte publikum til Kongressen med beskjed om at de «ikke kan ta landet tilbake med svakhet».

Det var høyreekstr­eme, konspirasj­onsteoreti­kere, republikan­ske politikere og andre Trump-tilhengere til stede. Mange Trump-tilhengere bar religiøse symboler, mens de demonstrer­te mot resultatet av det demokratis­ke valget.

En fyr ved navn Jeff sa til The New York Times at han var politibetj­ent, men ikke på vakt, og at han ikke visste hva som ville skje når gruppen nådde Kongressen, men at han var klar.

– Det er mange her som er villige til å ta imot ordrer, sa han til avisen.

– Hvis ordren blir gitt, vil folket stige fram, sa han.

Foran kongressen ropte en mann i en megafon at han skulle «henrette forraedern­e», skriver magasinet The Atlantic. Noen hadde tatt med seg en galge.

Den republikan­ske politikere­n Derrick Evans livestream­et sitt eget innbrudd i Capitol-bygningen, mens han ropte – Vi er inne, baby!

Han ble nylig valgt inn i delstatsko­ngressen i West Virginia, men har siden trukket seg. Couy

Griffin, en republikan­sk lokalpolit­iker i New Mexico, la ut en video på Facebook-siden «Cowboys for Trump» der han snakket høyt om et fremtidig møte hvor «blod vil strømme ut av bygningen».

Etter noen timer klarte de aller fleste angriperne å forlate Capitol uskadd. Politiet er under skarp kritikk for å undervurde­re faren for hvite høyreorien­terte. Minst to tjenesteme­nn er suspendert. Mer enn et dusin blir etterforsk­et for mulig involverin­g eller upassende støtte til de ivrige fanatikern­e.

 ?? ERIN SCOTT, REUTERS / NTB ?? 15.000 soldater fra Nasjonalga­rden er i ferd med å bli utplassert i Washington DC.
ERIN SCOTT, REUTERS / NTB 15.000 soldater fra Nasjonalga­rden er i ferd med å bli utplassert i Washington DC.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway