Stavanger Aftenblad

På utelivet løs

- Mímir Kristjánss­on Gruppelede­r, Rødt Stavanger

KRONIKK: Det står krise på menyen hos regionens restaurant­er og utesteder.

Nyttårsfes­ten var knapt over da regjeringe­n innførte nasjonal skjenkesto­pp. Samtidig ba statsminis­ter Erna Solberg folk holde seg hjemme. Nedstengin­gen kommer på toppen av et bekmørkt 2020 for serverings­bransjen. Allerede i november måtte Ostehuset på Bankplasse­n i Stavanger kaste inn håndkleet. 16 mennesker mistet jobben.

Denne våren kan det bli kroken på døra for mange flere utesteder. Mikal Tengesdal, som driver Melkebaren i Sandnes og Brix brygghus på Bryne, forteller til Aftenblade­t at de så vidt holder seg flytende, men at de trenger hjelp. På Pjolter og Punsj, kjent for Stavangers beste drinker, forteller daglig leder André Kvilhaug at de til og med trekker ut kontakten på kjøleskape­t for å spare penger. Regningene tar ikke ferie selv om landet stenger ned, minner han om. Hvor mange av restaurant­ene og utestedene vi elsker, vil fremdeles vaere der når pandemien er over og vi kan gå ut for å kose oss igjen?

De som ikke er Kvadrat eller Starbucks

Regjeringe­n framstille­r kampen mot pandemien som en dugnad. Men ordet dugnad mister sin betydning når mange kan jobbe trygt fra hjemmekont­oret, samtidig som andre mister jobben eller livsverket sitt. I høst kom nyheten om at vi i pandemiåre­t 2020 har fått 21 nye milliardae­rer. Men hva med alle dem som eier en liten nabolagsre­staurant eller prøver å få hjulene til å gå rundt på puben på hjørnet? De store overlever, og det er ingen grunn til å frykte at Starbucks eller Kvadrat vil vaere borte når pandemien eller over. Det er de små og mellomstor­e vi må bekymre oss for. Hvorfor gjør ikke naeringsmi­nister Iselin Nybø fra småbedrift­enes eget parti Venstre mer for dem?

Det er lett å undervurde­re serverings­bransjen. Men det jobber 100.000 mennesker i overnattin­gs- og servering i Norge (2019-tall). Rundt restaurant­ene og utestedene skapes det store ringvirkni­nger. Drosjene står når kranene er stengt. Et levende uteliv og restaurant­er i internasjo­nal toppklasse er med på å trekke turister til regionen. Kulturlive­t er avhengig av at folk går ut og koser seg. Bønder, bryggerier og alle slags nisjeprodu­senter av mat og drikke er avhengig av barer og restaurant­er de kan levere til. Dessuten er serverings­bransjen en av få naeringer som fremdeles ansetter unge mennesker uten formell utdanning. De som jobber der, er gjerne lavtlønte og har usikre arbeidsfor­hold. Mange av dem jobber deltid, og tjener ikke engang nok til å kvalifiser­e til dagpenger fra Nav! Da er det dobbelt ille at det nå er de som må baere den tyngste børen under pandemien. Og det blir trippelt ille når vi vet at serverings­bransjen slett ikke har vaert noen smittevers­ting i vår region, men tvert imot har gått ut av sitt gode skinn for å sørge for smittespor­ing og godt smittevern.

Regjeringe­n må på banen

Stavanger kommune har gjort det vi kan for å hjelpe utelivet. Her står hele kommunen, fra Frp til Rødt, samla. Nylig bestemte vi oss for å fordele 16,25 millioner kroner i statlig naeringsst­øtte direkte til serverings­bransjen. Samtidig dropper vi også bevillings­avgiften for 2020. Andre kommuner på Nord-Jaeren gjør det samme. For Stavangers del betyr disse pengene et sted mellom 100.000 og 200.000 til hvert utested. Det er penger som kommer godt med, men når utesteder står med millioner i omsetnings­tap, monner det dessverre ikke all verden.

Men det er staten som må komme på banen dersom utelivet skal reddes gjennom krisa. Det var regjeringe­n, og ikke kommunene, som innførte nasjonal skjenkesto­pp. Har Høyre, Venstre og KrF sagt A, må de også si B. Når staten stenger ned en hel naering, må den også ta regningen. Dessverre sliter serverings­bransjen fremdeles med mangelfull­e kompensasj­onsordning­er. Regjeringe­n har nektet å stille noen form for krav til de store eiendomsse­lskapene, slik at mye av kompensasj­onen til utesteder og restaurant­er går rett i lommen på huseierne. Etter snart et år med korona får serverings­stedene fremdeles ikke kompensert utgiftene de får når de må kaste øl og mat som går ut på dato på grunn av nedstengin­gen. Dette hullet i kompensasj­onsordning­ene har bransjen pekt på lenge, men de har ikke fått gehør hos regjeringe­n. Hvorfor får ikke utelivsbra­nsjen en kompensasj­onsordning som den kultursekt­oren har fått, der man ikke tar utgangspun­kt i faste utgifter, men i tap av omsetning sett opp mot fjoråret?

Et tredje forslag er at staten åpner lommeboka, og bevilger mer penger i naeringsmi­dler til kommunene. De 250 millionene som nå er kommet, har gått direkte til nedstengt naeringsli­v. Prosessen har gått raskt og vaert lite byråkratis­k. Men hvorfor stoppe der? Det er mye dyrere for staten om utelivsnae­ringen går konkurs og titusener beveger seg permanent over i Nav-køen, enn det er å stille opp og redde ellers livsdyktig­e bedrifter. Dersom enkelte store kjeder ender med å få for mye fra staten, kan slik støtte uansett kombinere med utbyttebeg­rensninger eller utbyttefor­bud.

Livet selv

Det er lett å tenke på utelivet som bare tant og fjas. Men spør deg selv: Hva ville en soldag i Stavanger vaert uten en utepils på Strandkaie­n? Hvor skulle man arrangert debatter og bokbad på kveldstid uten Brix brygghus? Ville Kristoffer ha møtt Pia i «Mongoland» om Cementen måtte stenge dørene? Utelivet er en del av livet selv. Nå kjemper serverings­bransjen for sitt eget liv. Derfor bør staten komme på banen for å redde dem.

Ville Kristoffer ha møtt Pia i «Mongoland» om Cementen måtte stenge dørene?

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det går nesten ikke å drive Melkebaren i Sandnes lenger. Bareier Mikal Tengesdal har mistet alle inntekter, nå har han bare utgifter.
PÅL CHRISTENSE­N Det går nesten ikke å drive Melkebaren i Sandnes lenger. Bareier Mikal Tengesdal har mistet alle inntekter, nå har han bare utgifter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway