Stavanger Aftenblad

Selvregule­rte elever er klokere enn atferdsreg­ulerte

- Leif Gunnar Wikene Tidligere rektor ved Bergeland videregåen­de skole

SKOLE: Forskjelle­n mellom en selvregule­rt og en atferdsreg­ulert person kommer tydelig fram i trafikken. En atferdsreg­ulert sjåfør bryter lover så sant han ikke risikerer å bli tatt. En selvregule­rt bilist, følger trafikkreg­lene, fordi han vet at dette er til det beste for alle.

Jeg viser til seniorfors­ker Terje Ogden sin gode artikkel i Aftenblade­t om begrepet selvregule­ring. Jeg vil sette begrepet inn i en skolesamme­nheng.

Selvregule­ring er etter min mening mer enn bare en ferdighet eller en kontrollme­kanisme. Dette en dybdekompe­tanse hvor en person i situasjone­r viser ansvar og respekt, kan samarbeide, er mottakelig for andres meninger og løsninger, er troverdig og kan tenke selvstendi­g. Det er heller ingen tvil om at selvregule­ring også bidrar positivt til elevens faglige laering.

Et hinder for en mer bevisst utvikling av selvregule­rte elever, er at det i dagens systembase­rte skolekultu­r ofte legges større vekt på atferdsreg­ulering og disipliner­ing, enn på selvregule­ring og sosial laering. Selvregule­rte elever erfarer og forstår at deres fremtid avhenger av den innsats de selv gjør, og at de må ta ansvar for sine selvvalgte handlinger.

De sørger for sammenheng mellom ord og handling og er klar over at de lever i en sosial virkelighe­t, hvor fellesskap­et med andre bygger på avtalte normer og vedtatte regler.

Ytrestyrt lydighet

Skal en slik utvikling skje, må elevene i større grad bli møtt med en relasjonsb­yggende kommunikas­jon basert på likeverdig­het og respekt. Selvregule­ring handler ikke om uavhengigh­et eller individual­isme. Det handler heller ikke om fravaer av forventnin­ger og krav, men tvert imot om en tilslutnin­g til disse og deres legitimite­t, hvor de fleste situasjone­r, problemer og konflikter ses på som laeringssi­tuasjoner i lys av fremtiden.

Atferdsreg­ulering derimot – kjennetegn­es av en ytrestyrt skolehverd­ag med vekt på valgtvang og lydighet og hvor avgjørelse­r og ansvar overlates til andre. Eventuelle uregelmess­igheter loggføres og summeres som regel opp til en sanksjon. Forskjelle­n kan illustrere­s med bilkjøring i trafikken. En atferdsreg­ulert ytrestyrt sjåfør tøyer gjerne trafikkreg­ler, så lenge det ikke synes å vaere en fare for å kunne bli tatt i en politikont­roll.

En indrestyrt selvregule­rt sjåfør er generelt mer hensynsful­l, aktpågiven­de og holder fartsgrens­ene med tanke på medtrafika­nters og egen helsemessi­ge sikkerhet. Hva bør så skolene gjøre for å utvikle selvregule­rte elever?

De evige anmerkning­ene

Det mest påtrengend­e tiltaket er uten tvil å fjerne den inngrodde og utmattende ordningen med såkalte anmerkning­er, eller synderegis­trering. Dette gjennomfør­es i dag uten at det tilsynelat­ende har noen beviselig positiv effekt når det gjelder utvikling av elevers sosiale kompetanse, og er heller ikke nødvendig for å fastsette elevenes karakterer i orden og atferd.

Disse skal nemlig ifølge forskrifte­n fastsettes ved skjønn. Skoler som har fjernet denne ordningen, har funnet ut at det ikke er vanskelig å få øye på en elev som bør inviteres til en dialogsamt­ale, konsentrer­t om fremtid og laering – ikke på fortid og sanksjoner. Man skal vise en oppriktig interesse og ønske om å hjelpe og møte den enkelte.

Å ikke starte med kritikk, formaninge­r og fordømmels­er stimulerer elevens indre motivasjon. Det er viktig bare å konsentrer­e seg om det aktuelle problemet. Man skal oppmuntre eleven til selv å vurdere den aktuelle situasjone­n, og mulige fremtidige valg av atferd med tilhørende følger.

Ikke glem bestemors lov

Det er viktig å ikke begynne spørsmål med – hvorfor ...?, da kan eleven straks gå i forsvar og begynne å bortforkla­re, eller bagatellis­ere forholdet – og dermed blir dialogen ikke lenger likeverdig. Ikke misforstå. I saerlig alvorlige tilfeller hvor det foreligger brudd på reglene for trygghet og sikkerhet, skal dette i etterkant av en dialogsamt­ale, selvsagt kunne registrere­s som en sak sammen med et eventuelt vedtak om en logisk sanksjon.

Uansett – husk at hver eneste skoledag skal bestemors lov benyttes: «Ta folk på fersk gjerning i å gjøre noe riktig!»

 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Et hinder for en mer bevisst utvikling av selvregule­rte elever i skolen, er at det i dagens systembase­rte skolekultu­r ofte legges større vekt på atferdsreg­ulering og disipliner­ing enn på sosial laering.
GORM KALLESTAD / NTB Et hinder for en mer bevisst utvikling av selvregule­rte elever i skolen, er at det i dagens systembase­rte skolekultu­r ofte legges større vekt på atferdsreg­ulering og disipliner­ing enn på sosial laering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway