Stavanger Aftenblad

Åpenhet er ikke farlig, Høyre!

- Øyvind Jacobsen Stavanger Arbeiderpa­rti

STAVANGER: Å jobbe for økt åpenhet om folkevalgt­es verv og honorarer er både historielø­st, å fare med usannheter og drive mistenkeli­ggjøring. I alle fall om man skal tro på Høyrepolit­iker Tone Knappen Brandtzaeg. Det skal man ikke gjøre.

Den nye åpenheten i Stavangers politiske flertall har tydelig falt Høyres etablerte politiker så tungt for brystet, at hun så det nødvendig å komme med et voldsomt forsvar for dagens sentrale styreregis­ter. Hun baserer innlegget sitt i Aftenblade­t 13. januar på at jeg ikke kjente til dette, og leverer offensive karakteris­tikker, selv om jeg på slutten av mitt innlegg altså nevner dette registeret.

Kommunal oversikt

Poenget Brandtzaeg ikke får med seg, er at vi mener dette ikke er nok. Mitt innlegg handlet om at Arbeiderpa­rtiet, FNB, Rødt, MDG, Sp og SV har vedtatt å lage en kommunal oversikt over alle verv folkevalgt­e politikere blir oppnevnt til – og hvilke honorarer som tilbys for de ulike vervene – i tillegg til det sentrale styrevervs­registeret.

KS-registeret Høyre-representa­nten mener er tilstrekke­lig åpenhet sier ingenting om honorarene i de politiske utvalgene. I kommunale foretak. I interkommu­nale selskaper. Eller i råd og aksjeselsk­ap hvor kommunen oppnevner folkevalgt­e til styreplass. Det finnes både ulønnede og svaert høye honorarer for slike verv. Som under Høyres styre i Stavanger har vokst i antall, og altså vaert umulig å få en samlet oversikt over. Fram til nå.

La oss likevel teste Høyre-representa­ntens

påstand om at KS-registeret er tilstrekke­lig (Gjør det gjerne selv også):

I et søk på Tone Knappen Brandtzaeg i KS-registeret (https://www.styrevervr­egisteret.no/) finner vi at Høyre-politikere­n er «folkevalgt vara» til Stavanger kommune og styremedle­m i Skipper Worse. Det er det hele. Det står ingenting om at hun er utvalgsmed­lem i Storhaug kommunedel­sutvalg. Ingenting om at hun er medlem av Eldrerådet. Eller vara i utvalg for helse og velferd. Og det står ingenting om hvor mye godtgjørel­se hun mottar. Verken samlet, eller for det enkelte utvalg, uten at jeg tror summene for akkurat Knappen Brandtzaeg er altfor høye nå, sammenlign­et med tidligere år.

Søker du på mitt navn finner du «Folkevalgt Stavanger kommune». Ingenting om at jeg er formannska­psmedlem. Ingenting om at jeg sitter i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog. Ingenting om at jeg er varamedlem til kommunalut­valget, vara til Natur og idrettsser­vice KS, eller oppnevnt til forliksråd­et. Alle med honorarer av ulik art. Flere ganske høye. Men ikke tilgjengel­ige.

Skulle bare mangle!

Har innbyggern­e som har valgt oss til å represente­re dem krav på en lett tilgjengel­ig oversikt over hvilke forskjelli­ge verv folkevalgt­e som Brandtzaeg og jeg har – og hvor mye vi honoreres? Og hvilke bindinger det eventuelt måtte medføre? Jeg mener ja. Det skulle bare mangle!

Heldigvis er dagens samarbeids­partier i kommunesty­ret på samme linje. Etter valget i 2019 tilhører Høyre nå mindretall­et etter 24 år med ordføreren. Slik blir det minst fram til 2023. Så får partiet eventuelt fjerne åpenheten om innbyggern­e skulle ønske partiet tilbake i ledelse av Stavanger.

Inntil det eventuelt skjer, blir det større åpenhet om politiske verv og honorarer i Stavanger.

Ikke sant

PS! Knappen Brandtzaeg skriver i sitt innlegg at jeg er politisk rådgiver for ordfører Kari Nessa Nordtun. Det har hun verken funnet i KS-registeret eller andre steder. Det er nemlig ikke sant. Ordføreren­s politiske rådgiver heter Hilde Fahret Born. Jeg jobber for Arbeiderpa­rtiets kommunesty­regruppe. Og for mer åpenhet i politikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway