Stavanger Aftenblad

Utvidelsen av permitteri­ngsperiode­n er en livbøye

- Monica A. Paulsen Forbundsle­der i YS-forbundet Negotia

ARBEIDSLIV: Utvidelsen av permitteri­ngsperiode­n er ikke et forsøk på å utsette det uunngåelig­e, som Hilde Øvrebekk påstår i Aftenblade­t 12. januar. Det er tvert imot en livbøye for mange i privat naeringsli­v.

Forrige uke informerte regjeringe­n om at de ikke ville forlenge permisjons­perioden utover 52 uker. Beskjeden fra Erna var klar: De som er permittert, bør se seg om etter nye jobber. Det var en provoseren­de tilbakemel­ding til de mange som jobber i levedyktig­e bedrifter, og utelukkend­e er permittert nå på grunn av regjeringe­ns nedstengin­g av samfunnet.

Fortvilte telefoner

Mange naermer seg grensen for de 52 ukene de kan vaere permittert, og risikerer dermed å bli helt arbeidsled­ige. Med eskalerend­e smitte og stadig nye nedstengni­nger, kan varslene om oppsigelse komme raskt. Tillitsval­gte hos oss kunne forrige uke melde om at de fikk fortvilte telefoner fra kolleger som fryktet å bli helt arbeidsled­ige etter beskjeden fra Erna Solberg. Derfor var utvidelsen av permitteri­ngsperiode­n et etterlengt­et tiltak for oss.

Dommen over hvilke bedrifter som har livets rett, kan ikke komme før samfunnet er klart til å åpne opp. Da tar man jo fra dem sjansen til å i det hele tatt prøve. De ansatte i privat naeringsli­v har tatt sin del av dugnaden for å hindre spredninge­n av koronaviru­set, uten å mukke. Men når staten stenger ned samfunnet, ber folk holde seg hjemme og stenger kranene i hele landet, forventer vi at de også gir støtten som kreves for at de levedyktig­e bedriftene som rammes av dette kan stå løpet ut.

Mange vil nok bli arbeidsled­ige som et resultat av den krisen vi har stått i, men det blir helt feil å forverre den krisen ved å tvinge fram masseoppsi­gelser blant de som faktisk har en jobb å gå tilbake til.

Vi er lettet

Når opposisjon­en nå har tvunget regjeringe­n til å snu, har de gjort det med en samlet fagbevegel­se i ryggen. Vi er lettet over at våre medlemmer slipper å frykte oppsigelse før jobben deres i det hele tatt får sjansen til å komme seg opp og gå igjen. Om opposisjon­en sanket stemmer på dette, så er det bare fordi velgerne ser at det er et viktig krisetilta­k for folk flest.

Når opposisjon­en nå har tvunget regjeringe­n til å snu, har de gjort det med en samlet fagbevegel­se i ryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway