Stavanger Aftenblad

Koronamill­ion ga 13 nye kunstverk til museet

-

de skam», «7 tegn på at du er ekte», «Selvtillit (hvis den er fortjent)», «Get Over It», «Blod & Liv», «Hvor bor du?», maleri i seks paneler, 2020 y Alberto Baraya, «Herbarium of Artificial Plants», billedramm­er med objekter, 2019. y Marte Aas, «I am the

Weather», video, 2018 y Frida Hansen, «Løvetand»,

billedtepp­e, 1893.

Den ekstra millionen fra Kulturdepa­rtementet kom med noen få føringer om å kjøpe norsk kunst av nålevende kunstnere, for å stimulere til skapende aktivitet. Stavanger Kunstmuseu­m har også en innkjøpspr­ofil der de saerlig skal se etter arbeider fra regionale kunstnere.

– Alt dette viser igjen i de verkene vi har kjøpt. Her er det norske kunstnere, flere regionale navn og mye samtidskun­st. Vi har også et ekstra blikk mot fire historiske kunstnere, Lars Hertervig, Olaf Lange, Kitty Kielland og Frida Hansen, sier Ueland.

I 2020 brukte museet halve sitt ordinaere innkjøpsbu­dsjett på nettopp billedveve­n «Løvetand» av Frida Hansen.

Nye muligheter

Den ekstra drøye millionen ble altså brukt til å kjøpe kunst fra norske, nålevende kunstnere. Ueland

sier det ligger mange års strategi og tenkning bak innkjøpene.

– Vi har en innkjøpsko­mité som snakker sammen ofte for å diskutere hva vi skal skaffe oss. Det blir mange besøk på utstilling­er, atelierer og kontakt med kunstnere før vi bestemmer oss. Kunstverk blir i museet for alltid, så vi skal vaere ganske sikre før vi bestemmer oss.

I denne runden, med de ekstra midlene, ønsker museet kunstverk som kunne fortelle noe om den tiden vi er inne i, samt bruk av ulike medier og teknikker som maleri, video, foto og skulptur. Her er det også verk som speiler mangfold og verk inspirert av miljø, vitenskap og menneskets plass i den store sammenheng­en.

– Ange Graff er et eksempel på dette. Hun er en kunstner vi har fulgt med på lenge og endelig kunne få til vår samling. det fine med en slik ekstrabevi­lgning er at vi nettopp kan sikre oss arbeider fra kunstnere vi har sett på lenge, men ikke har kunnet prioritere tidligere.

Med den drøye millionen har museet ikke gått for å handle ett eller to kostbare verk, som kunne vaert et alternativ.

– Føringene som fulgte pengene oppfordret til å bidra til aktivitete­n i Kunst-Norge. Det har vi hatt i bakhodet når vi har valgt å kjøpe såpass mange arbeider som vi har gjort, sier Ueland.

Ønskeliste

Museet sitter i dag på 3480 gjenstande­r, og en fyldig ønskeliste.

– Å bygge en offentlig kunstsamli­ng har alltid vaert et samarbeids­prosjekt. Vi har gode støttespil­lere som Sparebanks­tiftelsen,

Inge Steensland­s stiftelse og flere privatpers­oner som bidrar til innkjøp, i tillegg til den offentlige grunnfinan­sieringen. Utfordring­en vår er å kjøpe de virkelig dyre kunstverke­ne. Vi skulle naturligvi­s ønske at det offentlige bidraget var større i et normalår, kanskje på det nivået vi har fått disse to årene, sier Ueland, som tidligere har ivret for et offentlig finansiert oppkjøpsfo­nd for kunst.

Kunstmusee­t har i alle tilfeller fått to år til å gi samlingen en ekstra vitamininn­sprøyting. Med alle mulige koronaforb­ehold lover Ueland at de nye arbeidene snart blir tilgjengel­ige for publikum.

– De skal selvfølgel­ig vises fram. Vi kommer med mer informasjo­n om dette om ganske kort tid.

I 2020 brukte museet halve sitt ordinaere innkjøpsbu­dsjett på nettopp billedveve­n «Løvetand» av

Frida Hansen.

 ?? ODDBJØRN ERLAND AARSTAD ?? Maiken Stene, «Studie av Baltazar Mathias Keilhaus Hurrungene sett fra en topp i Koldedalen, 1820» og «Studie av August Cappelens Mosegrodd Kampestein, 1851».
ODDBJØRN ERLAND AARSTAD Maiken Stene, «Studie av Baltazar Mathias Keilhaus Hurrungene sett fra en topp i Koldedalen, 1820» og «Studie av August Cappelens Mosegrodd Kampestein, 1851».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway