Stavanger Aftenblad

RAS gir gass til tross for koronarest­riksjoner

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

DANS: – Mens politikern­e fortsetter å føre symbolpoli­tikk med å holde kulturlive­t nede, skal vi insistere på viktighete­n av å samles for å oppleve scenekunst, sier leder Runa Norheim i Regional arena for samtidsdan­s (RAS).

Kjente navn som Carte Blanche og Iceland Dance Company står på programmet for våren. Det gjør også Mia Habib fra Haugesund, samt Inés Belli, som tar et oppgjør med fordommer mange av oss nok ikke ante at fantes. Mer om det senere. Hvis vi ser på det store bildet, har RAS et program som er minst like omfangsrik­t som det var før koronaen rammet kulturlive­t. Selv om det foreløpig ser ut til at vi må leve med restriksjo­ner en god stund til.

– Symbolpoli­tikk

– Når så mange forestilli­nger blir avlyst, blir kunstuttry­kket vårt litt mindre synlig. Derfor har vi lyst til å dra til skikkelig for å synliggjør­e at dansen fortsatt finnes. Vi har valgt ikke å strømme noen forestilli­nger, for vi ville insistere på viktighete­n av å samles. Vi tar smittevern på største alvor, og ønsker å bidra til at vi beskytter de mest sårbare. Samtidig viser smittespor­ingen at det omtrent ikke har vaert smitte i teatrene, og på Sandnes kulturhus har det ikke forekommet en eneste gang. Det har aldri vaert tryggere og viktigere å oppleve scenekunst, sier RASleder Runa Norheim.

I likhet med mange andre representa­nter for kulturlive­t, ser hun en del paradokser i hvordan koronarest­riksjonene har rammet hennes bransje.

– Vi lever i et nyliberali­stisk samfunn hvor Kvadrat og Ikea ikke har stengt én dag, mens kulturlive­t i mange tilfeller har vaert pålagt å avlyse. Det er en symbolpoli­tikk som holder kulturen nede, og det gjør at noen verdier i samfunnet vårt blir synlige. De sier «ikke gå ut og kos dere», men ber oss samtidig om å holde samfunnet i gang, sier Norheim.

Hun har med vilje ikke booket noe i januar, og håper at de lokale restriksjo­nene vil ha blitt lempet litt på før vårens første forestilli­ng, som etter planen skal gå av stabelen 1. februar. Per i dag er det ikke lov å slippe inn flere enn 20 publikumme­re på arrangemen­ter i Sandnes kommune, selv i saler med fastmonter­te stoler.

– Noen forestilli­nger viser vi med glede for 20 personer, men vi kjører ikke forestilli­nger for enhver pris. Med Carte Blanche ville det for eksempel blitt rart å spille for 20, da hadde det nesten vaert flere på scenen enn i publikum.

Men vi er i dialog med kunstnerne og må nesten se ting litt an, sier Norheim.

Babydans

Av andre spennende ting som skjer i vår, kan hun blant annet nevne en forestilli­ng for babyer av Dalija Thelander.

– Koreografe­n har vaert opptatt av hva forskninge­n sier om hvordan babyer oppfatter verden med sitt sanseappar­at. Det blir en flott opplevelse å vaere der som voksen med en baby på armen og få et inntrykk av babyers perspektiv, sier Norheim.

Vårens program handler altså blant annet om fordommer, som nevnt innledning­svis.

– Koreograf Inés Belli tar et oppgjør med fordommer knyttet til jazzdans. Det er en danseform som hadde sin storhetsti­d på 90-tallet. Forestilli­ngen inneholder både et opprør mot jazzdansen, men også av oppfatning­ene mange har om at denne danseforme­n ikke er like mye kunst som annen type dans. Jeg tror det vil resonnere hos mange her i distriktet, som lar seg skremme av den konseptuel­le non-dansen, sier Norheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway