Stavanger Aftenblad

Tam krigsfilm som aldri blir morsom

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: Hvor festlig kan det egentlig bli med en 12-åring og en bestefar som krangler om hvem som skal ha det beste soverommet? Selv et solid stjernelag av skuespille­re klarer ikke å lage gull ut av dette håpløse utgangspun­ktet.

I krig med bestefar Skuespille­re: Robert De Niro, Christophe­r Walken, Uma Thurman, Rob Riggle, Jane Seymour. Sjanger: Komedie/ Familiefil­m / Barnefilm. Regi: Tim Hill. Nasjonalit­et: USA. Aldersgren­se: 6 år.

Få kan vel furte som en selvrettfe­rdig 12-åring kan. Den ene hovedperso­nen i denne filmen er Peter (Oaks Fegley), som blir forvist fra rommet sitt til loftet når bestefaren (Robert De Niro) må flytte inn hos familien fordi han ikke klarer seg så bra selv. Bestefar Ed er en hyggelig, eldre mann som sørger over tapet av kona, og som ser ut til å ha et varmt forhold til alle sine tre barnebarn. Dermed framstår hele premisset for filmen som usannsynli­g helt fra starten. Ingen av de to «krigerne» er kjipe nok til at det går an å tro på at de skal vaere så slemme mot hverandre som de faktisk er.

Akkurat det hadde det kanskje gått an å se litt stort på om filmen hadde vaert morsom. Det er den ikke. Regissør Tim Hill bommer på åpent mål igjen og igjen, noen ganger gjennom å tvaere ut poenger for lenge og noen ganger ved rett og slett ikke å ha gode nok vitser, verken de verbale eller de fysiske.

De Niro er som vanlig god, og framstår som noenlunde troverdig i scenene hvor han prøver å finne seg til rette i en tilvaerels­e som enkemann. At vi skal le av scenene hvor han terroriser­es av snåttungen på loftet, er vanskelige­re å forstå. Det hadde kanskje fungert bedre om bestefar hadde vaert mindre sympatisk.

Filmen krydres for øvrig av velkjente konflikter mellom foreldre og tenåringer, svigerfar-svigersønn-gnisninger, bøllete eldre elever på skolen, og så videre. Det framstår som temmelig traust og fantasiløs­t, ting vi har sett før hundre ganger, ofte i bedre filmer enn denne.

Det er nesten ikke til å tro at de har fått skuespille­re som De Niro, Uma Thurman og Christophe­r Walken til å stille opp i denne tullefilme­n, fra mannen som blant annet ga oss «Alvin og gjengen» og «Pusur 2».

 ?? BEN ROTHSTEIN ?? Robert De Niro spiller en sørgende enkemann som terroriser­es av sitt barnebarn i dette forsøket på en komedie.
BEN ROTHSTEIN Robert De Niro spiller en sørgende enkemann som terroriser­es av sitt barnebarn i dette forsøket på en komedie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway