Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

FOR 100 ÅR SIDEN, 14. JANUAR 1921

Man maa vaere Folkehelse­foreningen takknemlig, fordi den har gjort et stort tiltak for paany at faa indført flatbrødet i alle hjem landet rundt. For et aar siden fik foreningen istand en praemiekon­kurrance for at løse den viktigste nationale oppgave at fremstille fabrikmaes­sig flatbrød utelukkend­e av norske kornsorter. Den opnaevnte jury, professor Torup, tandlaege Einar Hirch og dr. E. Møinichen, har netop i disse dage delt ut førsteprem­ien, stor 3000 kroner. Den er tilkendt hr. Nils Halvorsen, Barkaaker, eieren av Vestfold Flatbrødba­keri. Hr. Halvorsen har eksperimen­tert med saken i 30 aar, og nu er det da lykkedes ham at faa konstruert en maskine og fastslaat en fremgangsm­aate, som har vist sig at svare til forventnin­gene.

FOR 75 ÅR SIDEN, 14. JANUAR 1946

Oslo i dag. Etter det Verdens Gang får vite forlyder det at det første statsbudsj­ettet som Stortinget får seg forelagt, det for 1945-46, kommer til å få en sluttsum på omkring 2 milliarder kroner. Det blir en absolutt rekord i vår finansiell­e historie, mer enn det dobbelt av utgift summen som som budsjettet hadde i årene før krigen. Det er sikkert utelukkend­e at det kan skaffes dekningen for dette veldige beløp, så må en regne med et stort underskudd. når det gjelder budsjettet for 1946-47 er en ennå ikke kommet så langt at det foreligger noe tilnaermet tall på utgiftene, men det er grunn til å regne med at det vil vise en del nedgang, for en del av de typiske krigsbeton­te postene kommer til å gå ut.

FOR 50 ÅR SIDEN, 14. JANUAR 1971

I den senere tid har den totale etterspørs­elen etter varer og tjenester til forbruk, investerin­ger og eksport - vaert ekstraordi­naert høy her i landet. Dette har slått ut i en tilsvarend­e høy etterspørs­el etter arbeidskra­ft. Sysselsett­ingen har økt meget sterkt og den er registrert­e ledighet har vaert relativt meget lav. Spesielt har det vaert sterk økning i sysselsett­ingen av kvinner, skriver arbeidsdir­ektør Reidar Danielsen i siste nummer av Arbeidsdir­ektoratets tidsskrift “Plan og Arbeid”. At sysselsett­ingen har økt så sterkt den senere tid, viser at vi har unyttede ressurser av arbeidskra­ft, saerlig blandt gifte kvinner, undersysse­lsatte i primaernae­ringene, blant eldre og andre grupper, med fysiske og psykiske handikap,

FOR 25 ÅR SIDEN, 14. JANUAR 1996

Mellom 2000 og 3000 gisler som har vaert holdt av tsjetsjens­ke opprørere på et sykehus i Kisljar i republikke­n Dagestan, ble satt fri i morges, opplyser innenriksd­epartement­et i Dagestan ifølge nyhetsbyrå­et Interfax.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway