Stavanger Aftenblad

Dette er håndballVM­s kriseplan

-

HÅNDBALL-VM: To lag har allerede trukket seg fra VM. Arrangøren har flere alternativ­er dersom ytterliger­e lag følger etter som følge av koronasmit­te. Regelverke­t gir rom for å trekke puljene på ny.

Presidente­n i Det internasjo­nale håndballfo­rbundet (IHF), egypteren Hassan Moustafa, opplever et mareritt. Mesterskap­et skulle vaere hans signaturop­pdrag etter mange år i posisjonen.

Men pandemien har ødelagt planene om et fest-VM.

Tirsdag valgte først Tsjekkia og så USA å trekke laget fra mesterskap­et etter et svaert omfattende utbrudd av smitte hos spillere, trenere og ledere. Nord-Makedonia ble tilbudt tsjekkerne­s plass, mens Sveits rykker inn i Norges gruppe og tar amerikaner­nes plass.

Endringer kan komme Bakgrunnen er at de to var førsteog annenrange­rt blant VMreserven­e.

Videre i den seedingen følger Nederland, Montenegro, Ukraina og Serbia.

Og slik situasjone­n ser ut tidlig på første VM-dag (Egypt – Chile eneste kamp) onsdag, er det ikke utenkelig at det må ytterliger­e endringer til i gruppene.

I Brasils tropp er det også smittetilf­eller. Det samme gjelder i enda større grad for Kapp Verde-laget.

Mulig løsning

VM tar til for fullt med kamper torsdag. Da skal Norge møte Frankrike og Sveits i duell med Østerrike.

Dette er IHFs krisealter­nativer dersom kvalifiser­te lag ikke makter å delta: y Nasjon fra reservelis­ten settes

inn som ren erstatter. y Hvis minst fire deltakere ikke kan stille opp og må erstattes, kan Det internasjo­nale håndballfo­rbundet (IHF) gjennomfør­e en ny trekning av puljene. y Dersom ett lag ikke ankommer VM-boblen i tide til å spille første kamp, vil det bety at kampen settes til et 0-10-tap. y Om et lag ikke makter å stille opp i to kamper, vil det bli ekskludert fra turneringe­n. Da vil kamp to og tre settes som 0-10-tap.

Det vil altså vaere fullt mulig å gjennomfør­e gruppespil­let med bare tre lag uten å påvirke forutsetni­ngene for hovedrunde­n. (NTB)

 ?? SHOKRY HUSSIEN/REUTERS/NTB ?? VM i håndball har fått en start preget av virussmitt­e og kaos. Arrangøren har kriseplane­ne klare om situasjone­n tvinger fram endringer.
SHOKRY HUSSIEN/REUTERS/NTB VM i håndball har fått en start preget av virussmitt­e og kaos. Arrangøren har kriseplane­ne klare om situasjone­n tvinger fram endringer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway