Stavanger Aftenblad

Lytt til Hovedredni­ngssentral­en og bevar 60 arbeidspla­sser

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

SOLA: Regjeringe­n må svare Stortinget om framtiden for spesialtre­nte flygeleder­e som kan bli fjernet fra Sola. En rekke aktører slutter seg til advarslene fra ansatte og Hovedredni­ngssentral­en på Sola (HRS).

Avinor-systemet utreder flytting av Stavanger Kontrollse­ntral til Røyken på Østlandet.

I så fall berøres 60 ansatte på Sola, deriblant spesialise­rte flygeleder­e som bistår HRS under katastrofe­r. HRS og tillitsval­gte advarer sterkt mot dette.

Presset øker

Ordførerne i Stavanger, Sola, Sandnes og Randaberg har advart sterkt mot nedleggels­e. Nå øker presset mot regjeringe­n.

En rekke Ap-politikere holdt fredag møte med Norsk Flygeleder­forening. I går ba Geir Pollestad (Sp) og Øystein Langholm

Hansen (Ap) samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) svare på om han vil hindre nedleggels­e.

Hansen viser til utallige operasjone­r der kontrollse­ntralens naerhet til HRS og kompetanse på komplekse operasjone­r har vaert avgjørende for å redde liv. Ap frykter kostnadsku­tt vil trumfe beredskap.

– Det blinker et rødt lys når baerekraft og kostnadsef­fektivitet vektes tungt. Vi håper regjeringe­n ser hvor viktig samarbeide­t er. Dersom samlokalis­ering skal skje i Sør-Norge, så skal Sola få hovedrolle­n, sier Hansen.

Torstein Tvedt Solberg (Ap) krever at nedlegging­sforsøket opphører snarest.

– Blårussen i Avinor-ledelsen kan heller konsentrer­e seg andre ting. Avinor har fått koronakris­epakker. Da blir det feil å bruke korona som argument for å spre usikkerhet om et viktig fagmiljø som det er sterke faglige og beredskaps­messige argumenter for å beholde både på Vestlandet og Østlandet, sier han.

– Ikke aktuelt

Pollestad ber Hareide slå fast at kontrollse­ntralen på Sola skal bestå.

– Man kan jo ikke svekke beredskape­n og sentralise­re arbeidspla­sser på grunn av dårlig økonomi under pandemien. Hvis Avinor skal spare penger, så gjøres ikke det ved å utrede noe som ikke er aktuelt.

– Og så bastant tør du å vaere uten å ha lest utredninge­n som ikke er ferdig?

– Ja, det er helt grunnlegge­nde rett å ha flygeleder­tjenester tre forskjelli­ge plasser i Norge. Det begrenser risiko og oppretthol­der behovet for en sterk kobling til HRS på Sola, sier Pollestad.

– Du trenger ikke en Avinorutre­dning for å avdekke nødvendigh­eten av en tredje sentral på Sola dersom flygeleder­e i Røyken og Bodø settes ut av spill på grunn av korona. I tillegg er jeg prinsipiel­t imot å flytte arbeidspla­sser fra Rogaland til Østlandet.

– Så det er lokalpatri­otisme i dette også?

– Regjeringe­n har sentralise­rt ekstremt mye. Det må vi vaere kritisk til på generelt grunnlag. Vi må også passe på at luftfartsm­iljøet ikke blir ytterliger­e svekket av det som skjer med flyselskap­ene, sier Pollestad.

Rødt: Bla opp, Hareide

– Vi kan jo ikke svekke beredskape­n i Norge i 10–50 år fram i tid fordi statseide Avinor i koronaåret tjener dårlig fordi folk ikke flyr eller handler på taxfree, sier førstekand­idat for Rødt i Rogaland, Mímir Kristjánss­on.

– Kan man betale seg ut av utredninge­n?

– Ja, absolutt. Staten må gripe inn og bla opp for å bevare Stavanger Kontrollse­ntral når økonomi tydeligvis er hovedargum­entet her.

De andre er av praktisk art. Staten er ikke så fattig at den ikke har råd til å leie et bygg på Sola som har god nok plass. Staten eier Avinor og må ganske enkelt gripe inn og fikse dette, sier Kristjánss­on.

– Alle er opptatt av å bevare arbeidspla­sser, men det viktigste her er jo at beredskape­n ikke svekkes. Etter Gjerdrum, pandemien, Viking Sky og 22. juli er det blitt et kor av politikere som sier at beredskape­n skal styrkes, styrkes, styrkes. Da holder det ikke å bygge ned beredskape­n for å spare penger.

Industrien reagerer

Industri Energi har 56.000 medlemmer innen olje-, gass- og landindust­rien.

– Det er HRS som har best kompetanse på dette området, og deres advarsel bør veie tungt, sier forbundsle­der Frode Alfheim.

LO-forbundet har iverksatt egne undersøkel­ser og vil stille seg svaert kritisk hvis de viser at helikopter­sikkerhet offshore eller beredskape­n svekkes. Alfheim påpeker at naerhet til operasjone­ne er viktig.

Aftenblade­t har omtalt et Avinor-dokument der det heter at omfanget av utredninge­n skal begrenses for å ivareta behovet for rask fremdrift. En beslutning kan bli tatt allerede i mars.

Alfheim forutsette­r at en grundig risikoanal­yse gjøres.

– En svekkelse av denne tjenesten er uakseptabe­lt, sier han.

– Industri Energi har alltid støttet opp om Sola som et ledende nasjonalt kompetanse­miljø for helikopter. Det bør også omfatte Avinor og flygeleder­tjenesten, sier han.

 ?? JIL YNGLAND/NTB ?? Flere aktører krever at regjeringe­n og Knut Arild Hareide (KrF) griper inn for å oppretthol­de beredskap i lufta og arbeidspla­sser ved Stavanger Kontrollse­ntral på Sola.
JIL YNGLAND/NTB Flere aktører krever at regjeringe­n og Knut Arild Hareide (KrF) griper inn for å oppretthol­de beredskap i lufta og arbeidspla­sser ved Stavanger Kontrollse­ntral på Sola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway