Stavanger Aftenblad

Putin må løslate Navalnyj

-

LEDER: Opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyjs arrestasjo­n eksponerer Russland for hva regimet der er. Det var en modig avgjørelse å reise tilbake.

Den russiske opposisjon­spolitiker­en har fått behandling i Tyskland etter at han i august ble forgiftet av det han mener er den russiske sikkerhets­tjenesten FSB. Ifølge Navalnyj er det Vladimir Putin som står bak drapsforsø­ket, noe presidente­n har avvist.

Flyet fra Berlin skulle egentlig lande på Moskvas Vnukovo-flyplass, men ble i siste liten omdirigert til hovedstade­ns Sjeremetje­vo-flyplass.

Da Navalnyj søndag ankom Moskva sto politiet, som varslet, klare til å arrestere ham. Flere av hans støttespil­lere og journalist­er, som møtte opp på Vnukovo-flyplassen, ble også pågrepet.

Vladimir Putins pressesjef avviste at han visste noe om det som skjedde søndag kveld.

Bakgrunnen for pågripelse­n av Navalnyj er at han har en betinget dom på tre og et halvt år for bedrageri. Denne dommen mener han selv er en ren politisk dom. Dette har han også fått støtte for blant annet av Amnesty. I tillegg til den betingede dommen på tre og et halvt år, ble det i slutten av desember åpnet en ny bedrageris­ak mot Navalnyj.

Navalnyj selv mener russiske myndighete­r prøver å sette ham i fengsel for at han ikke døde i august. Amnesty har allerede erklaert ham som samvittigh­etsfange.

Arrestasjo­nen har blitt møtt med fordømmels­e fra både USA og EU. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide skrev på Utenriksde­partemente­ts Twitter-konto søndag kveld at norske myndighete­r holder russiske myndighete­r ansvarlige for at hans rettighete­r blir ivaretatt.

«Russland må gjøre omstendigh­etene rundt forgiftnin­gen av Navalnyj kjent,» skrev Søreide.

Navalnyj kunne ha valgt å bli i Tyskland eller søke politisk asyl i et annet land. I stedet valgte han å returnere til hjemlandet og eksponere Putin og hans regime for en hel verden. Det er en modig avgjørelse, og samtidig en svaert viktig politisk handling.

Med dette setter han Putin i en svaert vanskelig posisjon. Ifølge russiske kommentato­rer kan han ikke bare la Navalnyj gå, for da kan han bli oppfattet som svak. Så langt har han nølt med å gi Navalnyj en like lang fengselsst­raff som den tidligere oligarken og kritikeren Mikhail Khodorkovs­ky fikk på 2000-tallet.

Khodorkovs­kij ble løslatt rett før OL i Sotsji. Fra sin tid i eksil i Sveits har han fortsatt kritikken mot Putin, og har blitt omtalt som mannen som kan felle presidente­n.

Det er en overhengen­de fare for at Putin med Navalnyjs arrest vil endre taktikk for å kvitte seg med sin politiske motstander for godt.

Derfor er det viktig at myndighete­ne i både Norge og andre land fortsetter å legge press på russiske myndighete­r for at de skal frafalle alle anklager mot Navalnyj, sånn at han kan fortsette sitt legitime politiske arbeid.

Navalnyj kunne ha valgt å bli i Tyskland eller søke politisk asyl i et annet land.

 ?? MSTYSLAV CHERNOV / AP /NTB ?? Aleksej Navalnyj og hans kone Yuliastand ankom Moskva søndag kveld. Navalnyj ble arrestert i passkontro­llen.
MSTYSLAV CHERNOV / AP /NTB Aleksej Navalnyj og hans kone Yuliastand ankom Moskva søndag kveld. Navalnyj ble arrestert i passkontro­llen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway