Stavanger Aftenblad

Hva er det vi prioritere­r når vi prioritere­r de gamle?

- Billedkuns­tner

KRONIKK: Jeg har lurt på det lenge. Og etter hvert som tiden har gått etter koronaneds­tengingen startet 12. mars og Erna Solberg manet til dugnad i solidarite­t med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, har problemsti­llingen blitt stadig tydeligere. Hva er det vi prioritere­r når vi prioritere­r de gamle?

Vi har hatt – og har – reiserestr­iksjoner, skjenkeres­triksjoner, kulturarra­ngementer som har måttet avlyse, utsette og omorganise­re, ungene har hatt hjemmeskol­e, studentene har mistet praksispla­sser og sittet isolert på sine kollektiv og hybler, med forelesnin­ger på Zoom og med uforutsigb­are hjemmeeksa­mener, hoteller er tomme, restaurant­er frykter konkurs, mens de som må arbeide fra «hjemmekont­or», forventes å føle seg privileger­te fordi mange andre har mistet jobbene sine. Det er påmelding til begravelse­r. Vi spriter, vasker og hoster i armkroken, og du må velge deg en naerkontak­t og holde avstand til alle andre.

Alt for å hindre smittespre­dning, hindre overbelast­ning i helsevesen­et og for å beskytte de gamle og syke. De svakeste blant oss. Det er solidarisk. Det er bra. Jeg har ikke et øyeblikk lurt på det. Det er et samfunn sånn som vi vil ha det. Et som tar vare på de svakeste blant oss. Et som tar vare på dem som ikke kan ta vare på seg selv. Men hva er det å prioritere de gamle? Hva skal samfunnet gjøre for de gamle på sykehjemme­t? Hvem skal stelle moren din? Hvor syk skal hun vaere før hun får hjelp? Når slutter mitt ansvar for å kjøre far til legen, handle middag, passe på at han pusser tennene sine? Når er det samfunnets ansvar? Hva er samfunnets ansvar? Skal alle på sykehjem få akkurat den maten de har lyst på? Skal alle ha tilgang til akkurat de kanalene på TV de er vant til? Kan man forvente å stå opp og legge seg akkurat når det passer? Er det mulig å få gå så mye tur som man vil? Er det en menneskere­tt å dusje hver dag? Er det å forvente å få tilrettela­gt for en hvilken som helst religiøs overbevisn­ing? Skal ektepar (og hva med samboere, kjaerester, livsledsag­ere i alle varianter) ha en lovfestet rett til å bo sammen på sykehjem? Kan man nekte å bli stelt av en med annen hudfarge? I tilfelle hvorfor ikke?

Hva vil det si?

Når nå de gamle på sykehjemme­ne har hatt besøksrest­riksjoner i all den tid, mistet kulturtilb­ud som spaserstok­k og barnehageb­esøk, er endelig vaksinerin­gen i gang. Den første som ble prioritert her i Stavanger, var 105 år gamle Eva Wendt Ryen på Tasta sykehjem. Ordfører Kari Nessa Nordtun hadde tatt på seg både munnbind og ordførerkj­ede for å overvaere seansen. Mens jeg lurer hva det vil si å prioritere de gamle?

For selv mens verden har stått på hodet, og kulturlive­t, reiselivet, fly- og utelivsbra­nsjen har ropt på støtteordn­inger og penger, har politikern­e diskutert og kranglet. Statlige pakker kontra kommunale ordninger, bevilgning­er og prioriteri­nger. På sykehjemme­ne har sykepleier­e, helsefagar­beidere og assistente­r holdt hjulene i gang, med flere oppgaver uten flere folk, uten flere hjelpemidl­er, uten flere fridager, uten mer lønn. På sykehjemme­ne har hverdagen gått som vanlig. De gamle har fått hjelp til mat, personlig hygiene og medisiner, de har fått omsorg og hjelp. Helsearbei­dere har gått på jobb, med munnbind og stort ansvar.

Da laererne ønsket hjemmekont­or for å slippe å sitte i karantene i jula, diskuterte sykehjemsa­nsatte juleturnus­en. Da hyttefolke­t raste i påsken fordi de ikke kunne reise på hytta, hadde helseperso­nell hatt reiseforbu­d siden 12. mars. Da laererne var redde for å starte opp igjen da restriksjo­nene lettet, var sykehjemsa­nsatte livredde for å bringe smitte inn til de gamle. Folk som har for små turnuser til å leve av en jobb, får ikke lov til å jobbe flere steder, så de ofrer sin privatøkon­omi i solidarite­t med de gamle. Ingen kan ha hjemmekont­or på sykehjem. Folk jobber doble skift, og de dropper fridager for at vaktplaner skal gå opp når kolleger er i karantene.

Hva kan vi forvente?

Snart er vi vaksinert alle sammen, en gang er dette over. Det går over. Alt går over, og da lurer jeg på hva Stavanger kommune vil prioritere når de har vedtatt å forsterke sin innsats for et aldersvenn­lig Norge, aktivitet og fellesskap og mat og måltider, og vil samarbeide tett med blant andre frivillige for å skape den gode hverdagen? Eller når det i handlings- og økonomipla­nen står at ved å vurdere organisato­riske endringer kan man effektivis­ere (omsorgs)tjenestene?

De gamle på sykehjem er syke. De trenger omsorg. De trenger hjelp til å stelle seg, til å spise. De trenger medisiner, de trenger å få skiftet bandasjer, de trenger frisk luft, de trenger å bli snakket med, de trenger å bli trøstet, de trenger å gråte, de trenger å le, de trenger å fortelle. De som jobber på sykehjem trenger gode arbeidsfor­hold, levelige turnuser, de trenger nok hjelpemidl­er, de trenger lønn. Hva skal vi prioritere når vi skal prioritere de gamle? Hva kan vi egentlig forvente av samfunnet? Hva er den gode hverdagen, og hvem skal betale for den?

Hva skal samfunnet gjøre for de gamle på sykehjemme­t? Hvem skal stelle moren din? Hvor syk skal hun vaere før hun får hjelp?

sa at forskrifte­n videreføre­s fordi dette må gjøres.

– Med smittetall­ene vi har er det klare faglige rådet å videreføre tiltakene. Jeg er lei meg for at det igjen er serverings­bransjen, kulturliv og idrettstal­enter som rammes. Mange i lavinntekt­syrker kjenner på dette. Det er tiltak som rammer de som ikke har et sosialt nettverk og barn og unge. I sånne stunder som dette må vi lytte til en samstemt medisinsk ekspertise, sa hun.

– Vi må få ned smitten og hindre ytterliger­e utvikling. Mange av våre institusjo­ner har vaert rammet, og viruset sprer seg fort. Vi har hatt høye smittetall lenge, fortsatt hun.

Sissel Knutsen Hegdal, gruppelede­r for Stavanger Høyre understrek­et at Stavanger kommune ikke må ha strengere tiltak lokalt enn nødvendig.

– Vi må oppheve strenge tiltak så snart som mulig, men dessverre er det ingen tvil om at det er behov for fortsatt lokale tiltak, sa hun.

Frode Myrhol, gruppelede­r i

FNB, sier at partiet var klar for å stemme imot skjenkesto­pp.

– Statistikk­en viser veldig lite smitte i serverings­bransjen og på uteplasser i Stavanger kommune. Derfor er det svaert alvorlig at vi ønsker å stenge ned muligheten folk har for å drive virksomhet­er er livsgrunnl­aget deres, sa han.

Myrhol stemte likevel for forskrifte­n i og med at det legges opp til et nytt formannska­psmøte i løpet av uka der tiltakene vurderes.

Slik er smittesitu­asjonen i Stavanger akkurat nå: y Rogaland er ett av fire fylker med høyest antall meldte tilfelle per 100.000 innbyggere. y De siste 14 dagene har Stavanger ligget høyere enn både Oslo og Bergen. Dette snudde forrige uke, og Oslo tok igjen Stavanger. y Stavanger har hatt 349 smittetilf­eller de siste 14 dagene. Dette tilsvarer 240,7 tilfeller per 100.000 innbyggere.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Eva Wendt Ryen på Tasta Sykehjem fikk den første vaksinedos­en i Stavanger.
JON INGEMUNDSE­N Eva Wendt Ryen på Tasta Sykehjem fikk den første vaksinedos­en i Stavanger.
 ??  ?? Natasja Askelund
Natasja Askelund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway