Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

y I uke hadde 15 prosent av de smittede ukjent smittekild­e. Dette er en økning fra uken før. y De fleste nye smittede er unge

voksne mellom 20 og 29 år. y Daglig er det 25–40 nye smittede i Helse Stavangers område. Vi må under fem tilfeller daglig for ikke å vaere et rødt område. y Fra uke en til uke to var det en nedgang i antall smittede. I uke to var det i snitt 19 smittede per dag, mot 32 per dag i uke 53. y Neste uke blir Stavanger kommune ferdig med førstegang­svaksineri­ng i alders- og sykehjem, og begynner andregangs­vaksinerin­g. Kjartan Møller, direktør for prosjektko­ntoret, har jobbet med den nye forskrifte­n. Han sier det er et mål at det er like regler å forholde seg til i kommunene på Nord-Jaeren. Derfor er det opprettet en arbeidsgru­ppe som jobber med lokale smittevern­forskrifte­r, samt en tolkningsg­ruppe, som skal hjelpe til med hvordan reglene skal tolkes.

– Smittetryk­ket lokalt er fortsatt svaert høyt, og det må gå flere dager før vi ser om de fallende tallene er en stabil trend, sier han.

Møller sier at kommunene var entydig omforent om foreliggen­de tiltak i forskrifte­n. De ulike kommunene har bare vaert uenige om ett punkt, og det er hvor lenge forskrifte­n skal vare.

Ønsker å beholde forskrifte­n Han sier det er krevende å komme til enighet, fordi situasjone­n kan variere fra kommune til kommune. Det er ikke beint fram å komme til enighet, men alle ser betydninge­n av å ha det sånn at innbyggern­e kan få forutsigba­rhet.

Smittevern­overlege Runar Johannesse­n sier at vanligvis ville 10 nye smittede skapt 10 nye naerkontak­ter hver.

– Det at vi har forskrifte­n gjør at det ikke skjer og at vi ser en reduksjon i smittetilf­eller. Kommer du ned i tall til få smittede, blir det mye lettere å holde oversikten.

– Nå har vi hatt en bedring noen få dager. Men vår anbefaling er å ha forskrifte­n til en kommer lenger ned.

Johannesse­n bekrefter at smittevern­overlegene i kommunene har vaert enige om tiltakene.

– Det er litt diskusjon om varigheten på grunn av at mye treffer barn og unge hardt.

– Det bør åpnes gradvis og ikke alt på en gang. Vår anbefaling er at vi først ser på barn og unge, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway