Stavanger Aftenblad

– Kan bli mulig med Europa-ferie i sommer

-

OSLO: Statsminis­ter Erna Solberg (H) åpner for at det kan bli mulig å reise ut i Europa i sommerferi­en, men råder folk til å ha en alternativ plan.

– Det kan godt tenkes at du kan reise til en del land i Europa i løpet av sommeren, men siden ingen kan garantere at verken leveranser eller systemer er bra nok, så ville jeg i alle fall sikret meg en god avbestilli­ngsforsikr­ing og en alternativ plan, sa statsminis­teren under en pressebrif­ing om koronasitu­asjonen i går.

Statsminis­teren understrek­er samtidig at folk bør planlegge for påskeferie i Norge:

– Jeg sier at uansett hva du bestiller, så sørg for at du har avbestilli­ngsforsikr­ing. Det tror jeg er det aller viktigste. Vi er i en skjør situasjon.

Lettelser

I går la regjeringe­n fram enkelte lettelser i koronatilt­akene, men de beholder rådet om å unngå unødvendig­e fritidsrei­ser i innog utland.

Blant annet sa Solberg i går at barn og unge under 20 kan trene og delta i fritidsakt­iviteter som normalt, både ute og inne.

– De kan også unntas anbefaling­en om én meters avstand når det er nødvendig i utøvelsen av aktivitet, sa Solberg da hun redegjorde om koronahånd­teringen for Stortinget.

Ordinaer treningsak­tivitet internt i lag, klubber og foreninger kan derfor gjennomfør­es.

– Men kamper, cuper og stevner, også for barn og unge, må fortsatt utsettes. For voksne videreføre­s anbefaling­en om ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan det trenes, dersom det er mulig å holde god avstand, sa Solberg videre.

Toppidrett­en anbefales å utsette alt seriespill i to uker.

Digitalt på universite­ter Videre anbefaler regjeringe­n at universite­ter, høyskoler og fagskoler fortsetter med digital undervisni­ng, men åpner for fysisk undervisni­ng i områder med lav smitte. Det kom fram i en pressemeld­ing i går. – Nå tyder tallene på at smitten flater ut og da prioritere­r vi å åpne litt opp for fysisk undervisni­ng for studentene. Forutsetni­ngen for anbefaling­en er at det skjer i mindre grupper og at smittevern­reglene følges, sier forsknings – og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H). (NTB)

Utenfor vinduene på Våland er det vanlige regnet tilbake igjen etter uker med kulde og vintersol. Barna er på skolen og mannen er på jobb, selv om hverdagen fortsatt er preget av koronatilt­ak.

Men 47 år gamle Anne Simonsen Helgeland har andre ting å tenke på. Hun sitter hjemme, uten jobb og uten studier. For én måned siden hadde hun både full jobb og studerte full tid ved siden av.

Komplisert­e regler

I stua har hun installert seg med pc og mobil lett tilgjengel­ig, stadig på jakt etter ledige stillinger.

Men fram til nå har det også gått mye tid og energi med til å lese lovverket og forskrift om retten til dagpenger.

Hun har googlet og tatt telefoner både til lånekassen og Nav. Men hun møter ingen forståelse, bare forklaring­er på hvorfor hun ikke kan motta dagpenger mens hun gjør ferdig studiet hun allerede hadde begynt på da hun mistet jobben.

Turde ikke gamble

– Hadde jeg vaert tøff, hadde jeg fortsatt på studiene og gamblet på at jeg fikk ny jobb raskt. Men det er vel mye spenning for meg.

Det var i august 2020 at hun kastet seg i gang med en gammel drøm om å sikre seg formell kompetanse i regnskapsy­rket. Hun ville studere full tid ved siden av full jobb. Ungene på 18, 16 og 12 år hadde mindre oppfølging­sbehov enn før, tiden var moden.

Men i desember kom meldingen om at hun ble arbeidsled­ig fra nyttår.

Pri 1: Ny jobb

Haugland tror hun skal få seg en ny jobb. Men hun vet ikke helt når. Fram til da er hun avhengig av økonomisk støtte fra Nav gjennom dagpenger. Men møtet med Nav ble en kalddusj. Søknaden ble avvist. Avslaget kom 8. januar. En uke senere gikk fristen ut for å melde seg av BI-studiene. Ellers måtte hun betale 34.500 kroner i skolepenge­r for vårsemeste­ret, – og gi avkall på dagpengest­øtte.

Men uten jobb og uten dagpenger, blir den personlige risikoen for høy, mener Helgeland.

– Uten en økonomisk trygghet i ryggen tør jeg ikke ta sjansen, sier hun.

Sa opp studieplas­sen

Fredag måtte hun si opp studieplas­sen på BI etter halvgått løp. Hvis hun skal få dagpenger, kan hun ikke studere. Avslaget fra Nav kom for en uke siden. Klagen som er til behandling kan ta 30 uker. Svarfriste­n til BI var fredag. Og hun kan ikke vente i 30 uker på penger å leve av.

– Det satt veldig langt inne å ta det valget. Jeg la ned mye innsats i høst, jeg er motivert og godt i gang. Det oppleves helt feil å måtte slutte nå. Jeg føler meg tvunget til å slutte fordi systemet er så dumt, sukker Anne Simonsen Helgeland.

Ikke for moro skyld

– Jeg begynte på studiene for å øke min egen kompetanse, gjøre meg mer ettertrakt­et i arbeidsmar­kedet. Jeg gjør det ikke for moro skyld, fordi jeg kjedet meg. Det kostet meg en god del, men jeg opplevde at det var verdt det.

– Men jeg kan ikke ofre hele familieøko­nomien på studier som Nav ikke vil støtte meg i, sier Helgeland.

Det er flere grunner til at Anne Helgeland faller utenfor retten til dagpenger: y Studiene begynte mindre enn seks måneder før hun ble arbeidsled­ig. y Studiet har mer enn tre måneders varighet. y Hun studerer full tid, ikke deltid. y Hun har mottatt støtte fra Lånekassen.

Tabben var studielåne­t Helgeland hadde ikke behov for studielån til livsopphol­d. Men hun trengte støtte til skolepenge­r. Men Lånekassen­s elektronis­ke søkeskjema har ikke en egen rubrikk for å bare søke skolepenge­r. Dermed endte Haugland opp med å søke redusert støtte, men et beløp som var litt høyere enn skolepenge­ne.

Den gang i august, ante hun ikke at dette ville bli brukt imot henne av Nav i behandling­en av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway