Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

dagpengesø­knaden. Beløpet som overskride­r skolepenge­ne, regnes som støtte til livsopphol­d. Denne støtten kan omgjøres til stipend når studiet er slutt og kan derfor ikke kombineres med dagpenger.

Reglene er justert

Både under oljekrisen i 2014–15 og i koronakris­en i 2020–21 har mange blitt arbeidsled­ige.

Statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n har oppfordret arbeidsled­ige til å øke sin egen kompetanse når det er økonomiske nedgangsti­der og mange mister jobben. Noen justeringe­n i regelverke­t er gjort, men justeringe­ne hjelper ikke Helgeland.

Forskrifte­n for dagpenger har vaert justert flere ganger de siste åra for å fange opp de personene som faller mellom stoler når de rammes av arbeidsløs­het.

Det er gitt unntak fra hovedregel­en om at man ikke kan ta utdanning og samtidig ha rett til dagpenger, disse er beskrevet i forskrift om dagpenger under arbeidsløs­het § 4–3.

Likevel trangt nåløye

Men bare studier som faller innenfor en av unntaksreg­lene her, kan kombineres med dagpenger.

Studiet må for eksempel vaere kortere enn tre måneder og progresjon­en må vaere deltid.

Helgeland har vanskelig for å forstå logikken.

Hennes studium var en ettårsenhe­t i økonomi og administra­sjon, som senere kunne utvides til en bachelor. Et slikt årsstudium faller utenfor regelverke­t, selv om det er et påbegynt studie.

Skal på jobbinterv­ju

Hun har jobbet med regnskap, økonomi og administra­sjon i snart 30 år. Da Haugland var russ, var det ikke så uvanlig å gå rett ut i arbeidsliv­et etter videregåen­de skole. Hun har jobbet for Statoil/Equinor. Manpower og nå sist for Kelly Services, utleid til Vetco Grey Scandinavi­a.

Torsdag skal hun på jobbinterv­ju. Det er ingenting hun ønsker seg mer enn en jobb. Men en ny jobb kommer uansett for seint til å redde studiene. Det vil også en klagebehan­dling fra Nav gjøre. Og det oppleves bittert.

Faller mellom stoler

Liv Tove Espedal, fungerende avdelingsd­irektør i Nav opplyser:

– Den midlertidi­ge «koronaordn­ingen» gjør at man enkelt kan kombinere dagpenger med utdanning, men den gjelder kun for dem som ikke mottar støtte fra Lånekassen.

Hovedregel­en er at man ikke kan ta utdanning og samtidig ha rett til dagpenger. Dette følger av folketrygd­loven § 4–6.

Anne Simonsen Helgeland har skriftlig godkjent at Nav er løst fra taushetspl­ikten og kan kommentere hennes sak:

Nav: – Faller utenfor

– Hun har oppgitt at hun mottok støtte fra Lånekassen da hun ble permittert og dermed omfattes hun ikke av «korona-ordningen». Hennes søknad måtte derfor i tillegg vurderes etter de ordinaere unntaksreg­lene. Siden hun ble ledig før det hadde gått seks måneder fra hun startet studiene i kombinasjo­n med fulltidsar­beid, faller hun utenfor den relevante ordinaere unntaksreg­elen også.

– Vi ser at vi i begrunnels­en i vedtaket kunne vaert mer presise, og fått tydeligere frem at avslaget er knyttet til at vedkommend­e ikke startet på utdanninge­n minst seks måneder før arbeidsled­igheten oppsto, sier Nav-direktøren.

– Kan ikke få begge deler Hanne Bjertnes, kommunikas­jonssjef i Lånekassen opplyser:

«En person kan normalt ikke få både dagpenger fra Nav og støtte fra Lånekassen samtidig. Vi viser imidlertid til en midlertidi­g ordning med å kombinere dagpenger og utdanning/opplaering. Dette er en ordning som forvaltes av Nav. Du kan lese mer om den her: Utdanning eller opplaering www.nav.no»

«Her framgår det at en kan ha rett til dagpenger i kombinasjo­n med utdanning eller opplaering dersom du ikke får støtte til livsopphol­d fra Lånekassen.

Med livsopphol­d menes ikke lån til skolepenge­r.

Regjeringe­n sendte for øvrig i desember på høring et forslag til nytt permanent regelverk for å kombinere dagpenger med opplaering og utdanning, les om det her: Utvider muligheten til å kombinere dagpenger og utdanning – regjeringe­n.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway