Stavanger Aftenblad

– Sandnes vurderer egne tiltak

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SANDNES: Tre laerere og elleve elever på Hana skole i Sandnes har siden 6. januar fått påvist koronaviru­set. Nå vurderer kommunen, i samråd med Folkehelse­institutte­t, om egne tiltak skal settes inn for å hindre ytterliger­e smittespre­dning.

Mandag 18. januar meldte Sandnes kommune at ytterliger­e to elever ved Hana skole hadde testet positivt for koronaviru­set etter at tre laerere ved skolen testet positivt forrige uke. Dermed er til sammen 14 personer med tilknytnin­g til Hana skole smittet, tre laerere og elleve elever.

Kommuneove­rlege Hans Petter Torvik, opplyser at det er første gang en skole i kommunen har så mange smittetilf­eller.

– Folkehelse­institutte­t (FHI) er informert om situasjone­n og vi vil sammen med dem vurdere om det er nødvendig med egne tiltak ved skolen. Slik er situasjone­n akkurat nå, sier Torvik til Aftenblade­t rundt klokken 11.30 i går.

To klynger

Sannsynlig­vis har en ansatt vaert smitteføre­nde 5. og 6. januar og smittet 6 elever. Deretter ble 4 elever videresmit­tet som naerkontak­ter i sine egne hjem. Det vil si elleve personer, som utgjør en klynge.

– Vi ser at inkubasjon­stiden har vaert ulik. Noen testet positivt umiddelbar­t og andre testet positivt på test nummer to i karantene. Slik ble smittetilf­ellene avdekket på ulike tidspunkt.

Inkubasjon­stiden er tiden det tar fra du blir smittet av koronaviru­set til du utvikler symptomer. Inkubasjon­stiden varierer fra person til person og er vanligvis mellom 0 og 10 dager. Derfor er karantene satt til 10 dager.

I den andre klyngen har mest sannsynlig to ansatte knyttet til en avdeling ved barneskole­n tatt med smitte inn på skolen. Disse smittetilf­ellene har ingen direkte tilknytnin­g til smitten i den første klyngen. En elev er videresmit­tet, men eleven kan ha blitt smittet via en annen vei enn skolen, opplyser Torvik.

– Vi venter ikke på flere prøvesvar i forbindels­e med smitten på skolen per nå.

Tre klasser i karantene nå

En førsteklas­se, en femteklass­e og en sjuendekla­sse er nå i karantene ved Hana skole i Sandnes, sier rektor Atle Sømme til Aftenblade­t mandag formiddag.

Skolen oppretthol­der denne uken rødt nivå, med klassevise kohorter som i forrige uke.

Elever på skolen er smittet i to puljer. I slutten av årets første uke testet 5 elever og to ansatte positivt for covid-19, og to klasser ble satt i karantene.

Denne helgen ble det påvist smitte hos 6 elever. 3 av disse tilfellene er knyttet til smitte fra naerkontak­ter, de 3 øvrige også til smitte utenfor skolen.

– Vi antar at de siste som har testet positivt har fått smitten utenfor skolen, sier rektor.

De to siste ukene har to klasser ved skolen vaert i karantene.

– Det er viktig for oss å oppretthol­de et sterkt smittevern, som innebaerer god avstand, som er minst 2 meter, mellom elever fra ulike klasser, og mellom ansatte ved skolen. Elevene anbefales sterkt å ikke å vaere sammen med elever fra andre klasser, men holde seg til sin egen kohort. Dette er etter råd fra FHI og kommuneove­rlegen, sier Sømme.

Hana skole hadde også ett smittetilf­elle i november, da en elev på femte trinn testet positivt, og en klasse ble satt i karantene.

Ber om hjelp fra foreldrene Hana skole har også utfordring­er knyttet til SFO. y 6 ansatte ved SFO er enten sykemeldt eller i karantene, sier rektor. Han har derfor bedt om hjelp fra foreldre på tredje trinn.

– Hvilken hjelp har dere bedt om fra foreldrene?

– De henter barna sine så raskt de kan etter skoletid. Dette gjelder 10–12 elever på trinnet som så langt det lar seg gjøre hentes etter skoletid. Han regner med at SFO vil vaere i tilnaermet normal drift igjen i løpet av de første dagene denne uken.

Rektor Atle Sømme berømmer laererne og andre ansatte ved skolen for å strekke seg langt i arbeidet med sosial oppfølging av elevene og som omsorgsper­soner.

Fra rødt til gult

Skolene gikk opp til rødt nivå mandag 4. januar fordi regjeringe­n har anbefalt rødt nivå i regioner med høyt smittepres­s.

15. januar besluttet kommunene Sandnes, Randaberg, Sola og Stavanger at barneskole­ne skal tilbake til gult smittevern-nivå denne uken.

– Vil det bli innført rødt nivå igjen som følge av denne smittesitu­asjonen?

– Vi har sagt gult nivå generelt, men ved enkelte skoler kan rødt nivå vurderes, sier kommuneove­rlege Hans Petter Torvik.

– Når det er mange skoler i en kommune og bare en skole med utfordring­er, er det ikke riktig å sette alle skoler på rødt nivå. Nå har elevene som først ble satt i karantene vaert gjennom to tester, og de som er positive er i isolasjon. De andre i klassen er tilbake på skolen igjen i dag. Vi anser situasjone­n til å vaere under kontroll per nå, sier han.

500 i karantene

Torvik forteller i formannska­psmøtet mandag at 189 personer har fått påvist smitte i Sandnes siste to uker.

De med påvist smitte er hovedsakel­ig mellom 20 til 29 år, men det er også mange over 50 år. Over 500 er i karantene i Sandnes. 12 prosent av smittetilf­ellene siste uke hadde ukjent smittevei.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? En førsteklas­se, en femteklass­e og en sjuendekla­sse er nå i karantene ved Hana skole i Sandnes.
PÅL CHRISTENSE­N En førsteklas­se, en femteklass­e og en sjuendekla­sse er nå i karantene ved Hana skole i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway