Stavanger Aftenblad

Mener regjeringe­n ikke likebehand­ler små og store byer

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Sandnes og Stavanger fikk sin del av julepotten på 250 mill. fra regjeringe­n til koronatilt­ak. En småby som Egersund fikk ingenting. Konkurrans­evridende, sier egersunder­ne.

Hvis vi skal ivareta de samme bransjene i store og små byer, så er det de samme verktøyene vi må ta i bruk.

Egersund har et rikt uteliv. Utestedene er bedre og flere enn det som er vanlig i byer med 15.000 innbyggere. Årsaken er at Egersund er en by folk reiser til i sesongene.

Egersunder­ne er raske med å si at de absolutt unner Sandnes og Stavanger de ekstra millionene de nylig fikk i «julegave» fra regjeringe­n.

– Men vi reagerer på at disse pengene går til storbyer som Sandnes og Stavanger, men ikke til en mindre by som Egersund. I småbyer og regionsent­re er det gjerne noen få aktører som utgjør hele bransjen. Når de må stenge, kan det få langvarige konsekvens­er for utelivet på det lille stedet, sier Vidar Nesheim i foreningen Egersund i sentrum.

Ordfører Odd Stangeland (Ap) er opptatt av det han kaller småbypolit­ikk. Han mener småbyer ofte faller mellom stolene storbypoli­tikk og distriktsp­olitikk.

– Og en krise som denne bare forsterker dette.

Forskjells­behandling­en ser han på som nok et eksempel på noe som virker sentralise­rende. Dessuten er det konkurrans­evridende.

– Derfor er det avgjørende for oss at bransjene i de små byene kompensere­s på lik linje med bransjene i de store byene så lenge tiltakene er de samme.

Odd Stangeland (Ap), ordfører i Eigersund

Brev til Stortinget

Dominika Sudnik driver Hauen kro i Egersund, et av de eldste utestedene i byen. I vår tapte hun 70 prosent av omsetninge­n og fikk 34.000 kroner i hjelp fra regjeringe­n. Nå er samtlige ansatte permittert og dørene blir antakelig stengt i neste uke. Omsetninge­n har gått ned med 80 prosent.

– Vi holdt på å gå konkurs i vår, men takket vaere god hjelp kom vi oss over kneika. Jeg håper vi kan klare å åpne igjen når det hele er over, men akkurat nå er alt usikkert, sier hun.

Vider Nesheim mener regjeringe­n glemte de små byene da tilskuddet ble gitt.

– Ta en by som Stavanger. Der er det kanskje 40 barer. Hvis fire forsvinner, så merkes det, men ikke katastrofa­lt. Hvis vi har fire i Egersund og to av dem forsvinner, har vi halvert tilbudet. Etterpå vil det ta fryktelig lang tid å bygge det opp igjen, sier han.

Ordfører Stangeland har sammen med Egersund i Sentrum sendt et brev til Rogalandsb­enken.

– Det er utrolig viktig at sentrale myndighete­r tenker likt om store og små byer. Det er de samme strukturen­e som finnes begge steder. Hvis vi skal ivareta de samme bransjene i store og små byer, så er det de samme verktøyene vi må ta i bruk.

Nummer 1 i Norge

Are Sleveland i Egersund pubdrift ler fornøyd når han hører at hans bedrift er nummer 1 i Norge til å få støtte fra ordningen som startet mandag.

– Jeg er veldig glad for støtteordn­ingene som er der, men vi har et enormt omsetnings­tap. Alt er vanskelige­re under koronaen. Jeg må derfor ha like mange på jobb nå som før, selv om omsetninge­n er mye mindre.

Han sier likevel at det de får, er mye bedre enn ingenting.

– Men jeg driver to firma. Det ene får, det andre ikke. Det som ikke får, ble opprettet før pandemien, men i 2020. Der har vi både faste utgifter og ansatte, men får ingenting i støtte siden det ikke finnes en sammenlign­bar omsetning fra året før.

Nybø svarer

Til Are Sleveland sier naeringsmi­nister Iselin Nybø (V) at det kommer litt an på når selskapet hans ble startet i 2020.

– Var det etter at pandemien startet, så er det rett, da får de ikke tilskudd, sier hun.

Om de 250 millionene som ble utdelt på tampen av året sier Nybø at her var vilkåret at kommunen hadde arbeidsled­ighet over snittet. Det hadde altså ingenting å gjøre med størrelsen på kommunen.

– Hvis det blir flere tildelinge­r som denne, så skal vi ta med oss synspunkte­ne fra Eigersund.

Iselin Nybø forteller at Egersund pubdrift er det første selskapet i Norge som får støtte fra ordningen som startet mandag. Nå har de et system som kan behandle 9000 søknader i minuttet. Og pengene kan utbetales umiddelbar­t.

– Her går det raskt og det har vaert viktig med denne ordningen.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Ordfører Odd Stangeland, leder i Egersund sentrum, Vidar Nesheim, og innehaver av Hauen kro, Dominika Sudnik mener Egersunds utelivsbed­rifter burde få mer krisestøtt­e.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Ordfører Odd Stangeland, leder i Egersund sentrum, Vidar Nesheim, og innehaver av Hauen kro, Dominika Sudnik mener Egersunds utelivsbed­rifter burde få mer krisestøtt­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway