Stavanger Aftenblad

Emilie (22) skulle ut og kjøpe brus, havnet i Oslo

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SOLA: En merkelig forsvinnin­g på Grannes søndag fikk en lykkelig og overrasken­de slutt langt utpå ettermidda­g.

Det hele begynte da Emilie Gitlesen (22) skulle ut til naerbutikk­en for å kjøpe Pepsi Max.

Hun har Downs syndrom, og ville ikke høre på foreldrene­s klare beskjed om at butikken var stengt på søndager.

– Hun ville gå likevel, tok på seg munnbind, kåpe og sommersko, og la i vei med en pengepung med 200 kroner. Dette var ved 10-tiden. Vi regnet med at hun ville komme hjem igjen når hun oppdaget at Rema-butikken på Grannes faktisk var stengt. Den ligger bare 200–300 meter fra der vi bor, og hun pleier ofte å gå alene dit, forteller far Jens Petter Gitlesen, for øvrig forbundsle­der i Norsk forbund for utviklings­hemmede (NFU).

Men Emilie kom ikke tilbake.

– Jeg kjørte en liten tur for å se etter henne. Jeg fant henne ikke, men var stadig ikke veldig bekymret.

Moren, Tone Horpestad, gikk seg også en tur, uten å finne henne.

– Vi ble vel gradvis mer og mer stresset etter som timene gikk. Jeg ringte politiet første gang ved 13-tiden. Det var vel omtrent da vi også la ut en etterlysni­ng på sosiale medier. Etter hvert som mørket falt på, ble vi enda mer bekymret.

Familien fikk en masse tilbakemel­dinger fra folk som mente de hadde sett Emilie.

Stort engasjemen­t

– De tok kontakt fra både her og der, men det var nok ikke henne de hadde sett. Selv kjørte vi rundt og lette, ikke minst på steder der de selger Pepsi Max, men vi fikk ikke napp noe sted, forteller Gitlesen.

Han berømmer alle som hjalp til i letingen, alle som tok kontakt, naboer som gikk og lette i Sørmarka, døtrenes venninner som også deltok, politiet og taxisjåfør­ene og alle som engasjerte seg i sosiale medier.

– Vi vil gjerne takke alle på det varmeste. Det var betryggend­e å se hvor mange som stiller opp når noen har behov for hjelp. Folk bryr seg. De gjør noe. Det sier noe om samfunnet vårt. Og etterlysni­ngen vår ble delt uhorvelig mange ganger. Varaordfør­eren i Sola, Siv-Len Strandskog, var blant dem som tok kontakt. Hun ville vaere med å lete og kjørte ut til flyplassen for å se om Emilie kunne vaere der, sier han.

Det ble bomtur, det også. Emilie var ikke på flyplassen.

På sporet

Men så: Endelig dukket det opp et tips som hørtes lovende ut.

– En tipser hadde sett en kvinne på togstasjon­en i Sandnes. Hun hadde grønn kåpe og en hamburger med tilbehør i hånden. Det hørtes ut som det kunne vaere henne. I tillegg hadde vi fått et annet tips om at hun var blitt sett på et busstopp i naerheten av butikken tidligere på dagen, sier Gitlesen.

Dermed var letingen på sporet. Til og med på rett spor. Det som før het Sørlandsba­nen.

– Det viste seg at hun hadde gått på et tog i Sandnes ved 13-tiden, etter å ha tatt buss til Sandnes. Toget begynte å naerme seg Bø i Telemark da vi fant ut hvor hun var. Jeg fikk en telefon fra politiet klokken 17.48. Da hadde visst Emilie begynt å bli litt lei seg, og hun hadde gitt uttrykk for at hun «angret litt» på hele turen. En medpassasj­er hadde tatt seg av henne. Konduktøre­n på toget var også blitt varslet, og sørget for at hun hadde det bra og at hun ble på toget, forteller Gitlesen.

Foreldrene ble ubeskrivel­ig lettet da det endelig var klart at Emilie var i god behold.

200 drøye kroner

Derfra og inn er historien en ren gladsak.

Det var ikke aktuelt å sette av Emilie på perrongen i Bø i Telemark. Der kjenner hun jo ingen. Familien og togselskap­et fant en bedre løsning: Emilie heller ble med toget de siste to timene inn til Oslo, der søster Ellinor kunne ta imot henne til en uventet miniferie.

Historien forteller også at man kan få mye for 200 kroner. I tillegg til hamburgere­n med tilbehør i Sandnes, og Pepsi Max, har Emilie Gitlesen også handlet pizza på toget, samt siste utgave av Se og Hør.

– Hun har ikke busskort, så det har neppe blitt betalt full pris for verken buss eller tog. Hun hadde visst betalt konduktøre­n på toget med noen småmynter. Jeg regner med det var de siste pengene hun hadde igjen, sier Jens Petter Gitlesen.

– Hvor lenge blir hun i Oslo? – Det har vi ikke rukket å tenke så mye på ennå. Det blir vel til at søster Ellinor tar henne med seg og tar en tur hit. Det blir nok tog. Emilie er ikke begeistret for fly, sier Jens Petter Gitlesen.

Historien forteller også at man kan få mye for 200 kroner. I tillegg til hamburgere­n med tilbehør i Sandnes, og Pepsi Max.

 ?? ELLINOR GITLESEN / SKJERMDUMP FRA FACEBOOK ?? En søndagsste­ngt naerbutikk førte til en superlang søndagstur for Emilie Gitlesen. Her har hun kommet fram til Oslo og treffer søster Ellinor på perrongen.
ELLINOR GITLESEN / SKJERMDUMP FRA FACEBOOK En søndagsste­ngt naerbutikk førte til en superlang søndagstur for Emilie Gitlesen. Her har hun kommet fram til Oslo og treffer søster Ellinor på perrongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway